24.03.2025

Castelul Știrbey – aristocrația în mijlocul Bucegilor

VANgabond la Castelul Știrbey – Muzeul orașului Sinaia, un loc plin de farmec

A treia zi de Crăciun 2019, pe o vreme însorită, am plecat pe străzile din Sinaia pentru a vizita Castelul Știrbey, astăzi Muzeul orașului Sinaia, unul din obiectivele turistice ale stațiunii de pe Valea Prahovei.Castelul Știrbey este cea mai veche construcție civilă din Sinaia, fiind construită la dorința Alinei Știrbey – fiica domnitorului Barbu Bibescu-Știrbey, care a fost căsătorită cu generalul Emanuel Florescu. Construcția a fost finalizată în anul 1875 devenind reședința de vară a familiei.

Casă Pionierilor și sediu ANAF

Pe vremea comunismului, clădirea a fost sediul Casei Pionerilor din Sinaia, după Revoluție fiind sediu ANAF până în 2012. Din 2013 încep lucrările de refacere și modernizare a castelului. În 2015 este inaugurat ca muzeu, având și șase camere unde turiștii se pot caza, o cafenea și o sală multimedia. Lucrările au fost făcute din bugetul local și din donații.

Muzeu orașului Sinaia

În spațiile expoziționale, turiștii pot vedea istoria orașului (la parter), Salonul Aristocratic cu mobila originală și portretul lui Dimitrie Ghica. La mezanin se află Sala Personalităților (sunt expuse fotografii cu politicieni, sportivi, fețe bisericești care au avut legatură cu Sinaia), Sala Orașelor Înfrățite, Sala Expozițiilor Temporale (sunt expoziții cu diverse teme care se schimbă la aproximativ 2 lini), Sala Salvamontului (unde este expus un salvamontist echipat exact ca în anii ’80-’90), Sala Sporturilor Sinaia (sunt expuse medalii, cupe, o sanie care a participat la Jocurile Olimpice și o copie a fațadei cabanei „Sf. Ana” – cabana care nu mai există, iar tot aici se poate vedea colțul micului cercetaș, unde un mic cercetaș îmbrăcat într-o uniformă a lupișorilor „cercetează” zona).

În muzeu este expus actul comemorativ din data de 15 august 1895, care marchează 200 de ani de la întemeierea Mănăstirii Sinaia, cu semnăturile originale.

Faimosul tren Orient Express, deținut de Venice Orient Express continuă tradiția călătoriilor între Paris și Istanbul, iar în muzeu se regasesc un meniu și tacâmuri din celebrul tren.

În  Sala Trofeelor de Vânătoare se găsesc trofee cu animale care au fost vânate doar în Munții Bucegi. Se pot vedea fotografii cu toată fauna din zonă.

În cadrul muzeului există o reproducerea la scară a basoreliefului comemorativ aflat la Stâncile Franz Joseph de la Poiana Stânii, cu efigiile din profil ale împăratului Franz Joseph, Regelui Carol I și Reginei Elisabeta.

Certificatul de naştere al Regelui Mihai I

Muzeul are foarte multe obiecte valoroase, printre care se afla certificatul de naștere al Regelui Mihai I sau calcarul vechi de aproximativ 157 de milioane de ani.

Construit cu piatră de râu, Castelul Știrbey are un aer boem, aristocratic și cu toate vremurile care au trecut peste el, castelul este o mică bijuterie arhitecturală ce nu ar trebui ratată dacă ajungeți în stațiunea de pe Valea Prahovei.

Una din soluții de a campa cu autorulota, este parcarea privată vis-a-vis de Hotelul Rina, costul fiind de 50 de lei/zi, fără utilități. Sau se pot găsi alte soluții de campare.

Text: VANgabond

TELECO prezintă gama de baterii cu litiu (LiFePO4) pentru RV-uri

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857