Eram în Dej cînd un prieten mi-a spus de Muzeul Dansului din Sic. Ne-am urcat în mașină și am plecat să văd case tradiționale și Muzeul Dansului din Sic.
Satul Sic din județul Cluj este un spațiu etnografic special, comunitatea maghiară majoritară din acest areal păstrează până în prezent tradițiile etnografice.
În 2004, un cetățean olandez, impresionat de dansurile locale a cumpărat o casă în Sic. Restaurează casa și organizează aici o colecție muzeală dedicată dansurilor tradiționale din zona Sic. După un timp cumpără o a doua casă și o restaurează ca o casă tradițională. Olandezul Michel van Langeveld s-a stabilit de ani buni în acest sătuc nu departe de Cluj, cu majoritatea locuitori maghiari. Termenul „táncház”, casa dansului, a fost folosit în Transilvania și are la origine tradiția din Sic de a practica dansul în casele oamenilor – pentru că nu exista o casă special folosită pentru această activitate, fiecare zonă din Sic avea o casă unde sătenii se întâlneau și dansau.
„Am cerut un pic de apă și am primit palinka! Dimineața când m-am trezit, am spus: O Doamne, unde mă aflu? Când am deschis fereastra am văzut oameni îmbrăcați în costume tradiționale și nu am văzut mașini, ci doar căruțe trase de boi sau de cai. Mă simțeam ca Alice în Țara Minunilor” spune Michel van Langeveld cu un umor fin.
Dacă v-a plăcut vă mulțumesc dacă distribuiți!
Marian Mocanu – Trips, Photo & More/www.MarianMocanu.ro