19.05.2024

Ignatul – tăierea porcului. Tradiții și obiceiuri la români

În fiecare an, pe 20 decembrie, în România se sărbătorește Ignatul, ziua în care este permisă o singură activitate: tăierea porcului, urmată de sortarea și prepararea specialităților pentru apropiatele sărbători de Crăciun. Am fost cu autorulota în camping „La BUBU în Transilvania” unde am asistat la tăierea porcului.

Am fost în camping „La BUBU în Transilvania” în localitatea Florești din jud. Sibiu, cu autorulota, unde am asistat la tăierea porcului – tradiție din timpuri străvechi.

Tradiţia spune că „de Ignat”, adică pe 20 decembrie, gospodarii taie porcii în bătătură. Acest sacrificiu este însoţit de un întreg ritual şi de o serie de superstiţii. Astfel, se spune că în noaptea de Ignat, porcul visează că urmează să fie sacrificat, iar în ziua tăierii acestuia, în casele oamenilor nu se face altceva decât prepararea produselor din carne de porc. Acest obicei este unul cu obârşii precreştine, fiind un ritual al morţii şi al renaşterii. De altfel, numele Ignat – ignis înseamnă „foc”, iar focul este cel care purifică animalul tăiat în această zi.

Întreg video este acum pe canalul de youtube.

Marian Mocanu – Trips, Photo & More/www.MarianMocanu.ro 

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857