În fiecare an, în sâmbăta Sfântului Teodor, prima din postul Paștelui, care cade anul acesta pe 7 martie, la Târgoviște, comunitatea bulgară din cartierul Matei Voievod sărbătorește unul dintre cele mai frumoase evenimente tradiționale – “Tudorița” sau „Paștele cailor”
„Paștele Cailor” sau „Konski Veligden” marchează, an după an, din strămoși, legătura sfântă dintre oameni și caii lor, știut fiind că bulgarii din acest cartier sunt legumicultori de renume.
”Străbunii noştri, în fiecare an agricol, au considerat un nou început şi pentru asta şi-au sfinţit seminţele pe care le sădeau, la fel au făcut şi cu uneltele. Iar cea mai importantă unealtă de care se foloseau era calul şi atunci îl duceau de Ziua lui Toader la biserică să-l sfinţească pentru prosperitate şi să fie sănătos tot anul. În acea zi gospodina pregătea o mică figurină, numită koncetă, pe care o sfinţeau şi gospodarul o împărţea cu calul său, jumătate o mânca el, jumătate calul, ca semn de preţuire pentru animal, social îl aducea la acelaşi nivel cu el. Tradiţia s-a perpetuat, mai puţin am putut-o păstra în perioada comunismului, ea se făcea la nivel de familie, iar acum noi, Asociaţia Zaedno, o facem la nivel de comunitate”, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Zaedno, Vasile Ghergu.
“Paştele cailor” este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează. După sfinţire, bulgarii le dau cailor konceta, nişte pâinici mici, pe care proprietarii le împart cu animalele lor.
Cartierul de etnici bulgari Matei Voievod din Târgovişte este cunoscut și sub denumirea Cartierul Sârbilor. Tuturor bulgarilor refugiaţi în Evul Mediu în sudul României din cauza ocupaţiei Otomane li s-a spus sârbi spre a-i feri de expulzare, Bulgaria la acea vreme fiind Paşalâc Turcesc.
În acest video puteți vedea cum decurge întreg evenimentul și a fost filmat în 2018.
Dacă ți-a plăcut, te așteptăm cu comentarii în linkul din youtube!