19.05.2024

Ziua Cucilor, origini Tracice, Brănești 2018

Ziua Cucilor, origini tracice – lângă București

Obiceiul Cucilor are origini tracice, menținându-se răspândirea sa în Peninsula Balcanică, mai ales în Bulgaria. Cucii fac parte din rândul tradițiilor agro-pastorale ale înnoirii ciclice a timpului, iar prima consemnare a sărbătorii în regiunile istorice populate de români datează din secolul al XIII-lea. În Brănești, Ziua Cucilor se serbează în prima zi a postului Paștelui ortodox. Cu o seară înainte se organizează Urălia, ritualul aprinderii focului în răscrucile comunei, care obișnuia să marcheze trecerea în Noul An.

Obiceiul cucilor sau Ziua cucilor, cum mai este denumită această tradiție la Brănești, este o manifestare populară tradițională care, în fiecare an de Lăsata Secului a Sfintelor Paști, transformă centrul satului în scena unui adevărat carnaval popular în aer liber. Jocul presupune  mascarea tinerilor în cuci şi cucoaice şi lovirea sătenilor cu palma pe umăr pentru “alungarea răului” şi “pentru a avea  sănătate ”.

La ediția din acest an, alături de localnici costumați în „Cuci” și „Cucoaice”, vor participa trupe mascate din Bulgaria, Italia (Sardinia), Maramureș și Vrancea, invitate în virtutea faptului că împărtășesc obiceiuri similare.

Text: RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Convenția Anuală de Caravaning din România, ediția a 2-a

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857