16.04.2024

O tură cu autorulota prin Dobrogea, vizite la noi locuri frumoase

Dobrogea este mereu surprinzătoare și frumoasă. În tura asta cu camperul, am găsit alte locuri deosebite, frumoase. Am fost la o cabană în mijlocul naturii, am vizitat Cetatea Capidava, am campat off caming pe malul Dunarii la Cochirleni și la marginea viei într-o crama. Vedeți totul în video.

După două zile petrecute la Brăila, am traversat Dunărea cu bacul la Măcin în drum spre Nifon unde trebuia să văd o locație pentru un eveniment.

foto@MarianMocanu.ro
foto@MarianMocanu.ro

Cabana Valea Mierii este situată într-o zonă liniștită, departe de zgomotul citadin, doar cu zgomote naturale, dar cu dezavantajele de rigoare, nu ai semnal la telefon și netul e aproape inexistent.

foto@MarianMocanu.ro
foto@MarianMocanu.ro

După două zile de liniște, trebuie să plec mai departe către Aliman, în sudul Dobrogei, unde am ceva treabă.

Vizita la Cetatea Capidava 

Cetatea Capidava este situată pe malul drept al Dunării, pe DJ 223, între Topalu și Dunăre. La cetate se poate ajunge fie pe drumul dinspre Hârșova (E61), fie pe drumul dinspre Cernavoda (autostrada Fetești-Cernavoda).

Din Cetatea Capidava, important punct strategic geto-dacic nu a mai rămas mare lucru. Mai târziu, după cucerirea romană, a devenit un centru civil și militar.

foto@MarianMocanu.ro

Cu toate acestea, turiștii încă mai pot vedea zidul impresionant al incintei, poarta așezării fortificate cu un turn și urmele fundațiilor turnului în formă de potcoavă.

În partea sudică pot fi admirate, de asemenea, zidul de apărare și cetatea târzie, precum și calea șanțului de protecție.În interiorul așezării fortificate se pot observa mai multe clădiri construite în jurul unei piețe private, prevăzute cu pridvoare, precum și căi de acces și șanțuri de canalizare. Din cele opt dolia (doliare opus) – termen general pentru artefacte din ceramică brută, cele din cărămidă, cele din țiglă, conducte de canalizare – au mai rămas doar trei.

Numele Capidava are terminația caracteristică dacică, sufixul – dava însemnând „așezare, sat, oraș”. Așezarea fortificată a jucat un rol important în sistemul defensiv roman aparținând seriei de tabere și fortificații ridicate în timpul domniei împăratului Traian, la începutul secolului al II-lea, ca parte a măsurilor de organizare a limesului danubian. Locul este foarte potrivit pentru fortificații, oferind o zonă de supraveghere mare: o stâncă masivă aflată între poalele pantei care coboară dinspre NE și Dunăre. Astfel, masivul avea un avantaj strategic, și anume un șanț natural care pornea de la Dunăre, ocolea aceasta pe partea de NE, aproape până la colțul estic al așezării fortificate.Per ansamblu, amplasarea strategică a conferit cetății un statut special și a făcut-o greu de cucerit, ea funcționând practic ca un bastion natural care supraveghea bine unul dintre cele mai importante zone de trecere a Dunării.

foto@MarianMocanu.ro

Istoricii spun că cetatea Capidava a rezistat neîntrerupt aproape jumătate de mileniu până în secolul al VI-lea când, din cauza distrugerilor provocate de unele populații migratoare, a fost în cele din urmă abandonată. Cu toate acestea, în secolul al X-lea, povestea Capidavei a fost reluată după ce așezarea a fost preluată de bizantini, dar renașterea sa a fost scurtă și a durat doar încă 50 de ani. Cetatea a fost din nou abandonată după distrugerea violentă provocată de pecenegi, un popor slav din est, în 1036.

Off camping la Cochirleni

foto@MarianMocanu.ro

După Capidava pornesc mai departe și cum se apropie seara, caut un loc unde să îmi petrec noaptea. La Cochirleni ies din drumul principal în dreapta spre Dunăre și găsesc un loc unde parchez camperul pentru o noapte.

foto@MarianMocanu.ro

Dimineața mă trezesc cu primele raze de soare și după cafeaua la ibric, pornesc la drum către Aliman, la o cramă care abia s-a deschis și campez la marginea viei.

Dacă v-a plăcut, nu uitați să vă abonați și să activați notificările pentru a putea vedea următoarele video de călătorie!

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Ciocanești – satul muzeu din Bucovina

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857