19.05.2024

VACANȚA 2015 – PARTEA 3

Am ajung la Koblenz – un oraș în landul Renania-Palatinat. Numele orașului vine din latinescul “Castellum apud Confluentes” (Castelul de la confluență), aici fiind locul de vărsare al râului Mosel în Rin. În noiembrie 2011 s-au descoperit în Rin (care avea nivelul apei foarte scăzut) în dreptul Koblenzului, două bombe nedetonate datând din timpul celui de al Doilea Război Mondial. Cea mare era o bombă aeriană britanică grea de 1,8 tone. Pentru a fi detonate au trebuit mai întîi să fie evacuați circa 45.000 de locuitori din oraș (inclusiv spitale, cămine de bătrâni și o închisoare). A fost cea mai amplă acțiune de evacuare din Germania postbelică de până atunci. Bombele au putut fi detonate la 4 decembrie de către specialiși conform planului, fără ca populația să sufere pagube.

Sursa: Wikipedia

18 iunie 2015 – Colțul german – este o limbă de pământ situată la vărsarea râului Mosel în Rin – Koblenz, Gemania

Colțul german

Aici, la inițiativa lui Wilhelm al II-lea al Germaniei, a fost construit începând cu 1893, și a fost inaugurat în 31 august 1897, un monument dedicat împăratului Wilhelm I, având deasupra o statuie ecvestră a acestuia, realizată de sculptorul Emil Hundrieser din plăci de cupru. Statuia îl reprezintă pe împărat în uniformă de general. Lângă el, zeița victoriei ține calul de hățuri, cu o mână, iar în cealaltă mână poartă coroana imperială.

În timpul său, Imperiul German a stăpânit regiuni care fac parte astăzi din Rusia, Polonia, Franța, Danemarca, Belgia și Lituania. În toate aceste regiuni limba germană a devenit o limbă predominantă. Importanța imperiului este subliniată și de inscripția „Nimmer wird das Reich zerstöret, wenn ihr einig seit und treu” din poezia „Wie mir deine Freuden winken” scrisă de Max von Schenkendorf în 1814 – „Imperiul nu va fi distrus niciodată, dacă veți fi uniți și credincioși lui”. O a doua inscripție de pe statuie este dedicată lui „Wilhelm dem Großen” (Wilhelm cel Mare), aceasta subliniind o dată în plus respectul pentru împărat. În 1942, s-a intenționat topirea monumentului pentru a se folosi metalul în producția de muniție pentru război, dar primarul orașului Koblenz a reușit să împiedice aceasta.

 În 16 martie 1945 statuia de bronz a fost puternic avariată de artileria americană și, la scurt timp după aceea, a fost demolată. Capul statuii originale se păstrează în muzeul Mittelrhein din Koblenz. Forțele de ocupație franceze au intenționat demolarea totală a monumentului, prea încărcat cu simboluri naționaliste, și construcția unui alt monument, dedicat „păcii și unității între popoare”. Lipsa banilor a făcut ca proiectul să nu fie împlinit.

În 1949 Germania a fost divizată de puterile învingătoare în al Doilea Război Mondial în două state: Republica Federală Germania (germană Bundesrepublik Deutschland) și Republica Democrată Germană (germanăDeutsche Demokratische Republic / DDR). Pentru a sublinia dorința de reunificare, în 18 mai 1953, președintele german Theodor Heuss a transformat soclul saturii din Colțul German într-un monument dedicat Germaniei unite, denumit „Memorial al unității germane” (Mahnmal der Deutschen Einheit) și, din acel moment, până în 1993, în locul statuii distruse de americani a fost arborat un drapel imens al Germaniei. Cu această ocazie, la baza monumentului au fost adăugate emblemele tuturor statelor germane, inclusiv cele din DDR dar și Silezia și Alsacia-Lorena.

În 2 septembrie 1993 a început reconstrucția monumentului pe soclul existent, cu sprijinul financiar al unui om de afaceri din Koblenz. Reproducerea statuii originale a fost încredințată sculptorului Raimund Kittl. Noua statuie este turnată în bronz.

După reconstrucție, monumentul are înălțimea de 37 m, din care 14 m statuia, turnată din 63,5 t de bronz. Soclul este construit din 63,5 t de granit. Din 2002, monumentul a fost declarat patrimoniu mondial de către UNESCO.

Sursa: Wikipedia

18 iunie 2015 – Monument dedicat împăratului Wilhelm I, Koblenz, Germania
18 iunie 2015 – Strada în Koblenz, Germania

Coloana istorică este partea esențială a unei fântâni din piața Josef Görres din orașul vechi din Koblenz. A fost donat orașului în 1992 pentru aniversarea a 2000 de ani de la înființarea statului Renania-Palatinat. Stâlpul de 10,59 metri,  3,6 tone și coloana cu o cotație de 1,25 milioane de mărci DM, indică istoria în mișcare de 2000 de ani a orașului Koblenz în zece imagini din vremurile romane până în prezent.

18 iunie 2015 – Coloana istorică – Koblenz, Germania
18 iunie 2015 – Camping fix pe marginea Rinului, Germania
18 iunie 2015 – Cu un norvegian – globetrotter, Germania
19 iunie 2015 – Loreley Biergarten, Germania
19 iunie 2015 – Loreley, Germania
20 iunie 2015 – Cu Miki la masă, Loreley, Germania
20 iunie 2015 – Pe autostrada, un Dethleffs cu remorca pe care era o mașină de epocă. În apropiere de Nuremberg, Germania

Duminica pe 21 iunie 2015, seara, am ajuns acasă după o experiență fantastică. În urma acestei excursii, am rămas pe vecie îndrăgostit de acest tip de călătorie.

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857