Pe 21 februarie a apărut o știre pe site-ul Asociației de Caravaning din Italia (Assocamp) despre faptul că asociația din Italia încearcă să convingă autoritățile din Italia cu privire la diferențierea autoturismelor vs autorulote cu privire la accesul în orașe, în conformitate cu normele de poluare. Am solicitat un punct de vedere al lui Liviu Gal, cel care a fost ales Președinte al asociației (în curs de înființare) din România, la întâlnirea din 11 februarie.
„În legatură cu articolul de pe site-ul asociației întreprinzătorilor din turismul itinerant din Italia, așa se numește activitatea asta, această asociație care este omoloaga asociației pe care și noi încercăm să o constituim, a apărut o știre și anume că Asociația (n.r. din Italia) încearcă prin lobby și prin diferite mijloace cunoscute să atragă atenția autorităților asupra diferențierii între autoturismele normale folosite zilnic, la a merge la servici și așa mai departe și vechiculele turistice recreaționale. Există multe orașe în care a început să se interzică accesul în zonele zero în centrele orașelor, atenție nu vorbim despre periferii. Pentru mașini cu diferite grade de poluare, unele orașe au gradul Euro 0, 2, 3, de la 3 în sus. Alte țări „mai ortodoxe” deși ele sunt catolice au interzis până și autovehiculelor Euro 6 – numai autovehiculele electrice pot intra în zonele respective. Această Asociație atrage atenția asupra faptului că dacă în domeniul autoturismelor este simplu ca omul să aleagă între o mașină electrică sau una pe combustie, clasică, în domeniul vehiculelor recreaționale nu există această opțiune, ele practic sunt vehicule de marfă și atunci se încearcă a se explica guvernului italian, dar nu numai ei fac acest lucru, și în Germania și în Franța se încearcă să se explice că aceste vehicule trebuie să aibă un tratament preferențial. Pentru că aceste vehicule sunt aducătoare de profit din turism. Și atunci, ca să se împace și capra și varza, se propune a se amenaja în centrele orașelor parcări speciale pentru campere, acolo oamenii să își lase autorulotele. Binențeles că nu ai ce căuta în centrul Romei cu camperul, pentru că acolo ai rămas, nu te mai scoate nimeni de acolo.
Din acel loc (n.r. parcarile speciale pentru campere), posesorii autorulotelor sau vehiculelor recreaționale să poată să se deplaseze către o stație de transport în comun, ca să poată să viziteze orașul.
Dar sunt țări bogate, care pot să introducă chestia asta electric, dar avem o problemă strict tehnică. Un vehicul recreațional trebuie sa aibă o autonomie mare pentru că oamenii ăștia circulă pe distanțe lungi. Ori dacă îți iei o chetie din asta electrică, care are autonomie de 100-200 km, asta înseamnă că eu de aici până la Milano fac vreo două săptămâni așa. Adică mă tot opresc, tot mai bag câte un amper, mai merg pâna la următoarea stație, ceea ce nu se poate, evident. Ceea ce trebuie să reținem din toată chestia asta, este faptul că asociațiile de profil se preocupă ca autoritățile să poată să introducă în legislație și aceste vehicule. Când spun o legislație spun așa: toate vehiculele care nu au Euro nu știu care, nu au voie să intre în oraș. Ei spun așa: toate vehiculele care au Euro așa, mai puțin camperele pe traseul nu știu care, nu pot să intre în oraș. Trebuie introduse aceste excepții, pentru că deja e un femomen acest turism.” ne spune Liviu Gal.
RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania
“Dacă ești comod, mergi la hotel” – Codruț Kegheș – Cronica Cârcotașilor