04.10.2024

Business făcut cu și din pasiune pentru caravaning

 

Răzvan Păduraru – foto: Marian Mocanu

Răzvan Păduraru, de la Joy2wander, povestește despre businessul de închirieri autorulote, un business plecat de la pasiunea lor de a călători și a ajuns un business de succes, datorită creșterii constante și atente.

„Salutare,

Sunt Răzvan Păduraru și reprezint firma Joy2wander. Suntem o firmă de vacanțe altfel cu autorulota, cel puțin așa am vrut noi să o promovăm. Noi am început business-ul, când zic noi, mă refer la soția mea Manuela și cu mine, în 2016 și a venit cumva din pasiunea noastră de a călători și din a experimenta altfel de vacanțe. Nu suntem niște persoane foarte statornice, ne place să vedem foarte multe locuri noi, să fim flexibili când ne facem planurile de vacanță și așa apărut ideea asta cu Joy2wander.

Totul a început de la nevoia de a ne lua un camper, și făcând o analiză pragmatică – cât costă un camper, ce înseamnă mentenanță, am ajuns la concluzia că ar fi bine să încercăm să dezvoltăm această nevoie de achiziție într-un business.

Ne-am luat primul camper în 2016, l-am branduit pentru că la vremea respectivă am creeat și brandul Joy2wander, care asta vrea să spună “ altfel de experiențe de vacanță”.

De la momentul respectiv până astăzi am ajuns la opt campere. E o creștere bună din punctul meu de vedere, este o creștere constantă și foarte atentă în sensul că, cu siguranță există cerere pentru mai mult, dar noi ne dorim să facem lucrurile bine, să oferim clienților noștri o altfel de experiență și să le oferim un serviciu foarte bun. Încurajăm oamenii care nu au încă experiența asta să o încerce și să devină o obișnuință sau de ce nu, o pasiune pentru ei, care să se dezvolte pe termen lung. Noi ne propunem să facem treaba asta pe termen lung și o facem foarte bine. Nouă ne-a venit ideea să închiriem autorulota în 2015 când vroiam să plecăm în Turcia într-o vacanță la kite.

Atunci am căutat și am văzut că sunt foarte puține oferte pe piață, disponibilitate foarte redusă și atunci pot să spun că mi s-a aprins cumva ideea asta de a ne lua autorulota și poate, de ce nu să dezvoltăm ceva în direcția asta ca un business. Ne întoarceam dintr-o altă vacanță pe la începutul lui 2016, când, având mai mult timp de călătorit cu avionul, ideea asta a căpătat și mai multe nuanțe și un contur mai clar.

Experiența ne-am construit-o pe primul nostru camper. În 2016 când am luat camperul, am călătorit destul de mult cu el și am încercat să vedem ce înseamnă cu adevărat experiența asta cu lucruri bune și cu lucruri mai provocatoare. Noi nu spunem degeaba că este „o altfel de experiență de vacanță” pentru că este o experiență de vacanță foarte dinamică, unde trebuie să faci lucrurile singur. Nu este o experiență confortabilă, e axată foarte mult pe partea de aventură. E o experiență în care se întâmplă totul împreună, fie că este vorba de o familie, fie că este vorba de un grup de prieteni, toate activitățile trebuie să se întâmple la comun. Nu există acea intimitate care există în momentul în care pleci un grup mai mare la o pensiune sau la un hotel, unde fiecare este cu camera lui. La autorulota totul se întâmplă împreună. Noi am testat lucrurile astea pe pielea noastră, în familia noastră și cu prietenii apropiați. Pot să spun că business-ul a pornit în adevăratul sens al cuvântului în 2017. 2016 a fost un an de a experimenta noi pe noi înșine ce înseamnă business-ul acesta, să ne dăm seama cum este mai bine să pornim lucrurile și să le dezvoltăm în continuare.

Practic asta este prima noastră experiență ca expozant în cadrul expoziției de caravaning din România. Este o experiență inedită pentru noi în sensul că vedem că interesul oamenilor crește în direcția asta și că fenomenul capătă amploare și substanță până la urmă. Orice idee am avea de dezvoltare a acestui business pe termen mediu și lung, să fie ancorat într-o piață matură sau într-o piață în dezvoltare. Nu putem discuta încă de o piață matură la noi în România dar se poate ancora într-o piață în dezvoltare. Pentru că e foarte important cum te ajută lucrurile de care depinzi, să dezvolți business-ul acesta. Organizarea acestui eveniment este un ajutor pentru noi și pentru cei care sunt în domeniu de vânzări autorulote, vânzări accesorii, pentru că așa se face cunoscut fenomenul către mult mai multe persoane și evident creștem piața de caravaning. Piața se dezvoltă și putem să ne asumăm că într-un anumit orizont de timp vom avea o piață mai dezvoltată în România pe această zonă. Altfel în lipsa unui astfel de eveniment, în lipsa unor firme de închiriere, în lipsa unor firme de vânzări accesorii putem să discutăm mult și bine de idei de business, că rămân doar idei neancorate în realitatea pieței. Anii trecuți am cochetat cu ideea să participăm la târgul acesta. Cumva nu am ajuns să facem lucrul ăsta din mai multe motive, dar acum ne-am dorit să fim aici pentru că simțim că direcția în care merg lucrurile este una crescătoare și bună. Vrem să participăm și noi activ la treaba asta. Să educăm oamenii, să le povestim ce înseamnă această experiență, să le oferim consultanță dacă vor să meargă cu autorulota, dacă vor să-și cumpere autorulota, cumva să fim acolo să punem umărul la dezvoltarea pieței ăsteia.

Cu siguranță e nevoie de mai mult pentru că perspectiva noastră despre România este că până la urmă noi ne-am dorit business-ul acesta. Ne-a plăcut foarte mult ideea și am crezut că România merită să fie descoperită altfel, pentru că noi credem că avem o țară foarte frumoasă care merită să fie descoperită într-un alt mod. Ca să revin la întrebarea ta, se poate face mult mai mult în zona de infrastructură, de promovare, de dezvoltare a infrastructurii de campare, de crearea unor alternative viabile de campare cu o perioadă cât mai mare pe timpul anului. Există într-adevăr câteva siteuri pe care noi l-am descoperit și care le-am promovat către clienții noștri, site-uri care au sugestii de campare pe teritoriul României și off camping și campinguri autorizate, însă este puțin pentru ce cred eu că avem nevoie sau pentru ce poate oferi țara noastră. Cu siguranță este nevoie de mult mai mult în afara sezonului, pentru că orice business de genul acesta – de închirieri autorulote, vânzări autorulote, vânzări de accesorii, vânzări de rulote –  business-uri care sunt în fenomenul acesta să se poată dezvolta mult mai bine, dacă au acoperire mult mai largă pe timpul anului. Dacă ai și niște camping-uri care să funcționeze și toamna și primăvara și de ce nu și iarna, dacă ai niște oameni ok care se ocupă de camping-urile respective și cumva oferă niște servicii bune oamenilor care pleacă cu autorulotele sau rulotele și ajung în campingurile lor, cu siguranță poate crește piață! Adică poate fi încă un motor în plus în direcția asta.

Altfel avem o țară frumoasă care așteaptă să fie descoperită dar nu prea ai cu ce. Să nu mai vorbim de infrastructură. Infrastructura este cu siguranță un factor esențial în a călători sau nu cu autorulota în România. Noi asta ne-am propus de la început: să încurajăm oamenii să meargă în România cu autorulota. Să descopere România cu autorulota. Acum nu ascund faptul că realitatea de business este altfel: 60 % aleg să plece afară din motive legate de infrastructură de costuri și de acoperire pe o perioadă mult mai mare din an, a facilităților pe care ți le oferă campingurile. Clienții noștri în proporție de 95 % sunt clienți ok și o dovadă este faptul cum arată autorulotele noastre din 2016, 2017 sau 2018. Există această tendință în piață și această percepție a clienților că vor numai autorulote noi. Este de înțeles, pentru că până la urmă călătoria cu o autorulota este despre să-ți petreci timpul într-un spațiu foarte înghesuit și e normal să vrei să fie condiții cât mai bune pentru că spațiul este mic și trebuie să te bucuri de experiența aia. Mai ales dacă mergi cu copiii, e un argument în plus. Cumva noi am încercat în primul rând să ne selectăm clienții. Nu am dorit și nu vrem să ne promovăm ca o firmă care închiriază foarte ieftin autorulotele pentru că nu despre asta e vorba. Am evitat pe cât se poate de mult închirierile către numărul maxim de persoane care pot fi acomodate de autorulote, pentru că acolo cresc problemele. Acolo crește disconfortul oamenilor și cresc riscurile pentru toată lumea, pentru noi –  să se strice autorulotele, pentru ei să își strice vacanța. Acesta este cel mai neplăcut lucru pentru toată lumea.

Eu cred că piața asta din România are potențial foarte bun și cresc foarte mult șansele pe măsură ce oamenii se educă și apar firme și oameni care sunt conectați la segmentul acesta. Și eu îmi doresc să o facem bine! Cel puțin noi, Joy2wander și dacă mai sunt și alți oameni pe lângă noi conectați la fenomen care la fel, au același obiectiv, să facă business-uri în direcția asta și să le facă bine și de calitate, cred că acesta va fi un plus de valoare atât pentru pentru noi în domeniile acestea, cât și pentru oamenii care experimentează orice fel de lucru care are legătură cu fenomenul de caravaning din România.

În 2017 când am început noi efectiv business-ul cu simț de răspundere, că practic cum spuneam mai devreme 2016 a fost un an de încercări pentru noi, țin minte că erau undeva la 3 sau 4 firme de închiriere autorulote. Acum văd în piață că au apărut destul de multe firme de închiriere ceea ce cred eu că e o evoluție mult prea accelerată ținând cont de faptul că în România este încă un business sezonier. Din experiența noastră practic cererile foarte mari sunt concentrate în jurul anumitor perioade. Nu poți să crești în doi ani de la 4 firme la 28, pentru că odată cu creșterea asta, sigur a crescut și parcul de închirieri autorulote. Realist vorbind, făcând calculele pragmatic, business-ul acesta nu se închide cu cele trei luni din timpul verii și perioadele de libere legale unde există un excedent de cereri. Ca acest business să devină profitabil și să fie un business sănătos pe termen mediu și lung, trebuie să existe o predictibilitate a zilelor de închirieri pe o perioadă cât mai mare din timpul anului. Ok, nu zic în timpul iernii, pentru că suntem departe de a avea cereri de 40 % ca și grad de încărcare în timpul iernii, dar măcar primăvara, toamna să existe un grad de ocupare de minim 60 %. Iar vara, realist vorbind orice ar spune orice firmă de închiriere autorulotă, nu ai cum să faci mai mult de 90 % din perioadă – ca număr de zile de închiriere – în perioada iunie – septembrie. Dacă vrei să faci lucrurile bine și să ai grijă să le dai oamenilor autorulotele în condiții ok, să se bucure de vacanță și să nu li se strice pe undeva.

Din punctul meu de vedere, a pacheta lucrurile într-o formă diferită față de realitate este un lucru nesănătos, care ne poate face mai mult rău decât bine. Eu mi-am dorit de la firma asta să fie totul foarte transparent, atât din punct de vedere costuri, condiții de închiriere și ce se poate face cu autorulota.

Apropo de întrebarea ta – unde se poate campa cu autorulota – noi discutăm cu oamenii ce vor să facă cu autorulotele, unde vor să meargă și îi temperăm dacă simțim cumva că își propun niște lucruri nerealiste. Le explicăm tuturor diferența între a campa și a parca. Practic în afara României, camparea este restricționată la anumite camping-uri și nici nu ai avea de ce să te duci să campezi altundeva… în Germania de exemplu pe malul unui râu, pentru că ai infrastructură de mii de camping-uri, pe o arie de câțiva kilometri pătrați poți să găsești un camping imediat.
Îi instruim pe oameni să nu facă treaba asta, să nu parcheze off camping prin Europa, pentru că o fac pe răspunderea lor și pot să-și asume consecințele care nu sunt ieftine ca amenzi, iar dacă vor să plece în România și vor să experimenteze off camping, de obicei avem o discuție cu ei să vedem cam cat de experimentați în ceea ce privește șofatul, dacă sunt la prima experiență de campare, cât de responsabili pot fi cu consumul de de resurse, cât de responsabili sunt ei ca oameni să nu lase mizerie în urma lor. Îi învățăm cum să se asigure unde să intre, unde să nu intre, pentru că nu ne dorim dintr-o experiență pozitivă să se transforme într-un calvar pentru toată lumea. Să rămână împotmolit pe nu știu unde, să trebuiască să tracteze autorulota sau să creeze orice daune autorulotei și până la urmă eu să fiu nevoit să execut garanția. Sau și mai rău, să blochez sau să afecteze închirierea unui client de bună credință care vine imediat după el. Eu asta simt că e rolul tuturor care suntem în fenomenul ăsta să-i educăm oamenii să nu le vindem „pielea ursului din pădure”. Dacă autorulota mea costă 135 € la închiriere pe zi, dacă stai 6 persoane în ea, iată cum este un cost foarte bun de 25 €. Și, uau ce frumos e și hai ia-o și du-te!

Dacă cineva își propune să facă Norvegia spre exemplu, și spun din exemple concrete pe care le-am avut eu, în 7 zile cu autorulota să-i spui că „ia-o și du-te”, că până la urmă interesul tău e să faci bani. Mi se pare mai rezonabil pentru toată lumea și pentru noi care închiriem autorulota și pentru ei care vor să trăiască experiența asta, să le spui „știi că Norvegia este undeva în nordul Europei, sunt câteva mii de kilometri”. Dacă tu îți propui, poți să faci treaba asta. Dar experiența asta nu este despre stat cu fundul în mașină și a face mii de kilometri și a vedea toate lucrurile din mașină. În plus că cresc riscurile pentru tine – conduci noaptea, conduci ore în șir, Doamne ferește să se întâmple ceva. Ne vom reproșa lucruri fiecare, unu altuia. Acestea sunt cele mai nesănătoase lucruri care se pot întâmpla, adică să împachetezi un fenomen într-un mod de marketing și în momentul de față tehnologia ne ajută și mijloacele media ne ajută foarte mult, și să promovezi oamenilor într-un mod foarte exagerat sau denaturat lucrurile, când de fapt poți să le spui „asta este experiența” – ți se potrivește sau nu. Mai sănătos mi se pare pentru cineva care este la prima experiență cu autorulota – dacă nu sunt foarte convinși sau sunt în etapa de a studia fenomenul, dacă le place sau nu – să îi trimiți undeva în extrasezon 4-5 zile în România, să vadă ce înseamnă experiența asta pentru ei pentru familia lor. Apoi dacă aleg să facă un circuit mai lung, să se ducă în deplină cunoștință de cauză. Eu așa vreau să fac lucrurile și așa ne dorim să mergem mai departe, chiar dacă asta la finalul anului probabil nu ne aduce atât de multe vânzări, dar e un lucru asumat și până la urmă mergem în direcția asta fără niciun fel de dubiu.”

Foto: Joy2wander

Text & video: VANgabond.eu – motorhome travel Romania

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857