16.04.2024

Implicarea autorităților locale ajută caravaningul din România

Implicarea autorităților locale ajută caravaningul din România, un exemplu bun dat de primarul din Jurilovca, județul Tulcea, care a realizat acum 3 ani un camping cu fonduri europene.

În comuna Jurilovca din Tulcea am realizat o emisiune despre Parking rulote, așa cum este campingul denumit. Am stat de vorbă cu primarul Eugen Ion și cu administratorul campingului, d-na Cătălina Niculae.

„Ideea realizării unui Parking de rulote și campare a venit de la numărul tot mai mare de turiști care ne vizitează zona. Am început să fim interesanți și pentru zona de rulote și de ce nu și corturi. Am căutat soluții de finanțare și așa am ajuns în 2015 să realizăm o zonă de campare și parking de rulote. Investiția este realizată din fonduri europene pe axa POPAM – finanțare pentru zona limitrofă Deltei Dunării.” ne spune Eugen Ion.

Pentru realizarea acestui spațiu de campare a fost realizat un studiu de fezabilitate, studiu tehnic, au fost obținute toate avizele pentru implementarea proiectului. Campingul a fost racordat la rețeaua de canalizare a comunei Jurilovca.

Campingul de la Jurilovca este construit pe o suprafață de 7000 mp cu totul și este conceput pentru a primi 60 de echipaje și în jur de 30 de corturi. Investiția a fost de 85.000 euro. Campingul dispune de dușuri, toalete, apă caldă nonstop, loc special amenajat pentru grătar, apă potabilă, loc de deversare a casetei de la toaletă, electricitate la fiecare loc de campare. Câteva obiective turistice care pot fi vizitate în zonă: Capul Doloșman, Cetatea Argamum – Orgame, Cetatea Heracleea de la Enisala, Gura Portiței.

foto@Marian Mocanu – Cap Doloșman
foto@Marian Mocanu – Cap Doloșman – Cetatea Argamum – Orgame
foto@Marian Mocanu – Cetatea Heracleea de la Enisala

„Surpriza noastră de anul acesta sunt turiștii stăini. Până anul trecut am avut mai mulți turiști români, dar deja anul acesta balanța înclină către turiștii străini. Campingul este deschis la orice oră, turistul vine, are numărul la poartă, mă sună, vin și l-am campat” ne spune Cătălina Niculae, administrator camping.

Ralf Milde și Susanne Haeberli din Ulm, Germania călătoresc cu un Land Rover Defender.„Bună ziua! Cum vă simțiți aici? Foarte bine! Am avut o noapte foarte bună, am dormit bine cu aerul acesta de mare! Suntem prima dată la Marea Neagră. Suntem Ralf Milde și Susanne Haeberli din Germania, din Ulm, un orășel mic între Munchen și Stuttgart. Am călătorit o săptămână din Germania, prin Austria, Ungaria (Ungaria este plictisitoare pentru mine) am trecut prin Serbia și am intrat pe la Porțile de Fier, apoi am trecut în Bulgaria și acum suntem aici, în România.

Sunteți pentru prima dată în România? Nu, suntem la a doua călătorie în România, anul trecut am înconjurat munții Carpați. Sunt membru în Consiliul Municipal din Ulm și avem un Festival Internațional al Dunării. Toate țările de la Dunăre sunt interesante, dar România, după parerea mea este cea mai frumoasă. Am venit din Bulgaria, unde a fost dificil de condus, dar avem mașina perfecta pentru drumuri accidentate. Am fost impresionați de drumurile din România. A fost o călătorie perfectă, fără trafic aglomerat. Desigur, noi am căutat drumuri lăturalnice, nu am mers pe drumuri principale unde este trafic. Drumurile județene sunt în condiții foarte bune, am ajuns aici fără nici o problemă cu privire la drum.

Cum ați găsit acest camping? Folosim aplicația park4night când călătorim, dar acest loc cred că este și pe google map. Am căutat un loc aproape de mare când am venit aici, e ușor de găsit. Toți oamenii au fost prietenoși și ne-au indicat fără probleme campingul.

Cred că este prea multă lumină noaptea (de la stâlpii de iluminat din camping). Zici că ești în aeroport. Ar mai trebui închise câteodată, s-ar face economie cu costul energiei. Dar este curat, liniște, toaletele și dușurile sunt ok. Am întâlnit turiști români care stau mai mult off camping. Românilor nu le place campingul. Dar românii sunt oameni prietenoși, nu am avut nici o problemă”.

În concluzie, autoritățile locale pot ajuta la creșterea corectă a industriei de caravaning în România, prin realizarea unor asemenea locuri pentru parcare/campare a turiștilor cu rulota/autorulota. Pot fi accesate fonduri europene sau private pentru dezvoltarea acestor campinguri, atât de necesare unei industrii sănătoase.

Prețul este de 30 lei/cort și 40 lei/rulotă/autorulotă pe noapte în 2019.

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Noi branduri își fac apariția pe piața din România

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857