12.06.2024

„Puteți închiria o autorulotă din orice loc din România” – Tiorean Vasile

„Puteți închiria o autorulotă din orice loc din România” ne spune Tiorean Vasile, managerul  BookYourCamper, o platformă online de rezervare a autorulotelor.

„Am intrat de curând în acest fenomen de caravaning carte e la început în România, dintr-o oportunitate pe care am văzut-o în alte țări, așa cum știm cu toții că învățăm să facem afaceri din alte țări, nu din România.

Am încercat personal să închiriez un camper acum câțiva ani; acest lucru a fost foarte complicat, am găsit doar două sau trei companii de acest tip în România și nu am închiriat din multe motive.

Primul motiv a fost distanța: mi-a fost complicat să merg în Brașov sau în București să iau autorulota; așa că am preferat să o iau din Cluj-Napoca.

De asemenea, am avut o altă problemă: trebuia să aleg acea perioadă în care autorulota era disponibilă, nu perioada în care vreau eu să merg în vacanța. Am considerat că nu este bine pentru mine.

Așa că îmi spun: „ok… este o problemă pe această piață, eu sunt clientul și nu găsesc produsul potrivit!” Cum ar fi dacă aș fi client și aș avea posibilitatea să aleg perioada în care să plec, autorulota perfectă pentru mine și orașul din care aș dori să o iau? ”

Așami-a venit ideea să creez această platformă de rezervare online, bineînțeles că am făcut multe cercetări despre lumea RV-urilor din Europa, Noua Zeelandă, America și Australia, locuri unde acest fenoment de caravaning este unul real și am văzut că există multe asemenea platforme de rezervare online. Așa că am început să creez conceptul acestei platforme de rezervări online.

Nu voiam să fie doar o simplă platformă de rezervare online, am vrut să ofer clienților informații importante despre locurile unde pot merge și lucruri pe care le pot face cu autorulota.

După ce am deschis această platformă de rezervare online, am spus ce se întâmplă dacă acești clienți ar avea ocazia să călătorească cu noi în anumite tururi or? Apoi am avut ideea să organizez câteva tururi!

Așa că voi încerca să vă spun, într-un mod scurt, ce este despre această platformă de rezervare online: puteți închiria un camper din orice loc din România, în ce perioadă preferați, puteți alege și modelul de autorulotă, puteți găsi mai mult de 80 de idei de călătorie, puteți alege țara în care doriți să călătoriți și puteți alege dintre mai mult de 500 de locuri de camping, recomandate de noi din recenziile pe care le au pe diverse site-uri.

Prin urmare, această platformă de rezervare online oferă mai mult decât pot oferi celelalte platforme de rezervare online.

În prezent, avem mai mult de 70 de mașini înregistrate pe platforma noastră de rezervări online.

De când am intrat cu adevărat în această afacere, am văzut că lipsește cu adevărat ceva: lipsesc campingurile și cultura aceasta a caravaningului în România! Ultimul meu vis este să aduc turiștii străini în România, să nu să duc turiști români în celelalte țări.

Avem o țară minunată. Dar când vrem să aducem turiști străini aici, această țară minunată se ascund multe gropi și drumuri rele.

Din păcate, avem și o problemă de imagine, în industria turistică: am mers la târguri de turism la Berlin, Paris și Frankfurt, plus trei sau patru târguri de caravaning în Europa, dar prima impresie când spunem „România” sunt din păcate: drumurile rele și că în această țară se fură.

Cam asta este imaginea noastră în Europa. Cred că avem o problemă națională de imagine pe care trebuie să o rezolvăm. Dar nu de asta îmi este mie frică, deoarece această imagine a început să fie șterse de turiștii străini care vin să viziteze țara noastră și le spun celorlalți oameni că drumurile nu sunt atât de rele și, de asemenea, nu se fură atât de mult.

Am creat această platformă de rezervare online, pentru a crește acest gen de turism și la noi în țară, dar nu pot face acest lucru singur; cred că toți cei implicați în fenomenul de caravaning va trebui să încercăm să facem acest lucru, cei din industria de închirieri, servicii de service, deținători de camping, care din punctul meu de vedere nu sunt pregătiți pentru a prelua acest segment de turiști.

Cred că nu suntem pregătiți pentru acest lucru, avem locuri minunate, dar tot trebuie să investim în acest domeniu al campingurilor; din punctul meu de vedere, când turiștii străini vor veni aici într-un număr mai mare, cred că nivelul serviciilor va crește, deoarece proprietarii de campinguri vor fi obligați să ofere servicii mai bune.

Am organizat un prim tur cu 12 autorulote. Nu a fost ușor să-i convingem că putem face acest tur pe o distanță mai mare de 6000 de kilometri, dar, în final, l-am făcut, a fost un tur extraordinar, o experiență fantastică: cu autorulote închiriate, cu autorulote personale, cu autorulote mai vechi sau mai noi.

Am avut în grup copii cu vârste cuprinse între 2 ani și 12 ani. Copilul meu de 6 ani și-a făcut foarte mulți prieteni în acest turneu.

Cel mai important lucru din acest turneu a fost aurora boreală, am visat să o văd!

Acest tur a fost minunat, oamenii vor să descopere țările îndepărtate și acesta este motivul pentru care am dori să organizăm încă 16 tururi.

Pentru a răspunde la întrebarea ta „cum văd acest fenomen de caravaning, în prezent, comparativ cu 2 ani în urmă?” Văd fenomenul în două direcții: piața de închirieri autorulote si dezvoltarea campingurilor.

Piața închirierilor de autorulote pare a fi ceva fantastic, toată lumea vrea să investească în această afacere, deoarece se pare că se fac mulți bani; și poate se câștigă mulți bani… nu știu, nu cred. Prețurile sunt cuprinse între 100 și 150 de euro în sezonul de vârf, așa că se pare că puteți câștiga mulți bani. Este o himeră.

Am avut o mulțime de clienți care doresc să investească în această afacere și se gândesc astfel: „de ce ar trebui să cumpăr un apartament de închiriat pentru 400 de euro/lună când am posibilitatea să cumpăr un camper, la același preț și să fac 3000 euro/lună ?! ”

Am răspuns: Da, sunt de acord, dar ia în considerare faptul că 1. apartamentul tău va rămâne același, camperul tău se va deprecia; 2. veți închiria apartamentul pe tot parcursul anului, dar camperul va fi închiriat 3 luni/an; 3. camperul dvs. va avea nevoie de bani pentru reparații, întreținere și așa mai departe.

Dacă veți lua în considerare toate aceste lucruri, concluzia este că nu este o afacere atât de mare precum pare.

Firmele de închirieri au devenit o tendință în România, fenomen care pe mine mă ajută în afacerea mea și mă bucură, dar consider că această afacere este pe o piață în creștere.

Cererile au crescut de zece ori față de anul trecut, dar acest lucru nu înseamnă că piața a crescut în același mod, deoarece au fost înființate o mulțime de firme de acest tip, dar foarte puține cunoscute.

În concluzie, piața de închiriere s-a dezvoltat foarte mult, dar fără a cunoaște balanța dintre cerere și ofertă.

Nu știm încă profilul turistic: cine este clientul, câți copii are, câți ani are, care este bugetul lui? Acolo mai avem o problemă pentru că turistul român nu este ca cel german.

Referitor la campinguri, am văzut același lucru: campingurile care sunt pe piață, nu au făcut investiții pentru a crește calitatea serviciilor oferite, chiar dacă această piață va crește datorită numărului mare de turiști străini care vor veni în România. Unele dintre se gândesc  să iasă din această afacere.

Cunosc cel puțin 5 caminguri mari din România care doresc să închidă afacerea. De ce? Pentru că acest tip de afaceri nu le poate aduce bani. Unele campinguri vor dispărea și altele noi vor apărea.

În concluzie, în ceea ce privește caravaningul din românia, părerea mea este că lucrurile nu sunt clare pentru noi, nu știm cine este clientul, câți străini vizitează țara noastră, nu știm motivul pentru care străinii vin în România, nu știm dacă se vor întoarce să viziteze din nou țara noastră, nu avem cercetările făcute în acest sens. Astfel cred că e un mic haos.

Cred că peste 2-3 ani, maxim 5 ani lucrurile vor deveni clare, lucrurile se vor așeza și la noi. Până atunci, trebuie să rămânem pe piață și trebuie să supraviețuim. Parerea mea este să investim în continuare pe această piață.”

Tiorean Vasile – foto: Marian Mocanu

Interviu realizat în exclusivitate pentru VANgabond.eu – travel | motorhome | Romania

https://www.rvtravel.eu/liviu-gal-motorhome-ro/

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857