RVTravel a stat de vorbă cu proprietarii campingului Veliko Tarnovo, Nick & Nicky Kinson – o familie din UK, care au venit în vizită în „luna de miere” în Bulgaria și s-au îndrăgostit de țara vecină.
Întreg interviul este online:
Salut sunt Nick Kinson, sunt din Cardiff, Wales parte din Mare Britanie. Iar eu sunt soția lui Nick , Nicky Kinson, eu sunt din sudul Angliei, dar am locuit peste tot în Anglia, în nord, sud, est, vest. Am venit în Bulgaria prima dată în 2005 când am fost în luna noastră de miere.
Eu terminasem munca și aveam niște bani pe care am decis să îi cheltuim în luna de miere. Aveam suficient de mulți bani încât să călătorim un an în jurul Europei în autorulota noastră. A fost un an minunat, am văzut cele mai frumoase locuri ale Europei și am întâlnit o grămadă de oameni drăguți. Am venit în Bulgaria în mai 2005 și am fost puțin dezamăgiți din cauza locurilor de campat care erau deschise. De când s-a prabușit comunismul nu s-au făcut prea multe investiții în campinguri. Erau mulți oameni care ne întrebau dacă cunoaștem un loc de campat decent și de aceea am venit să construim noi un camping. Așadar piața camping-urilor din Bulgaria a început să se dezvolte. Ne-am mutat aici permanent în anul 2007 și de atunci chiar am vazut piața care a început să se dezvolte. Mulți bulgari au început să vină pe aici cu rulote și autorulote și de asemenea mulți turiști din afara încep să vină pe la noi, așadar numarul acestor turiști este în creștere.
Ne-am hotărât să ne mutăm în Veliko Tarnovo în 2005. Ne-am uitat la hartă și ne-am gândit că dacă vrei să călătorești din estul Europei și ai ajuns în Bulgaria vrei să petreci un timp prin preajmă, să descoperi istoria și obiceiurile. Și Veliko Tarnovo e un loc frumos de vizitat cu restaurante primitoare și mănăstiri spectaculoase. Noi chiar voiam să găsim ceva care să reprezinte Bulgaria ca țară. A fost o idee bună, un vis care merită împlinit, așa că am început să căutăm o bucată de pământ pe care ne puteam deschide un loc de campat. A durat în jur de 10 săptămâni să găsim un loc potrivit apoi am cumpărat un teren în 2005. Am trecut la faza de planificare cu autoritățile bulgare care a durat ceva timp, în jur de 2 ani, înainte să avem permisiunea să construim. După aceea ne-am mutat în Bulgaria din Marea Britanie în 2007 și am început construcțiile care s-au întins pe tot anul 2008 apoi am deschis în 2009 pentru primii noștri vizitatori.
A fost dificil să obținem permis pentru construcție în primul rând din cauza necunoașterii limbii. Aveam nevoie mereu să mergem cu un translator după noi. Bulgara noastră s-a mai îmbunătățit de 10 ani de când suntem aici, dar atunci a fost destul de dificil. Nu era multă informație publicată pe internet așa că trebuia mereu să mergem la un centru al poliției să întrebăm ce este posibil și ce nu deoarece nu le știam legile. Acum este mult mai multă informație pe internet și este mult mai ușor, bine nu chiar ușor, dar mai ușor ca atunci.
Am ales Bulgaria și nu una din cele 17 țări pe care le-am vizitat în turul nostru cu autorulota, din mai multe motive. Primul motiv este că era greu să gasești un loc bun de campat, a fost greu și pentru noi să găsim locul de camping pe care ni-l doream. Posibilitatea de a deschide aici un camping era bună din cauza prețurilor mici care erau la terenuri și la construcții. Am ales Bulgaria pentru că voiam să trăim aici. Când am ajuns în Bulgaria, chiar a fost o surpriză plăcută pentru noi deoarece era foarte frumos, ne miram cât de bună era mâncarea, băutura, cultura, istoria. Noi nu știam nimic despre Bulgaria înainte să ajungem aici și tot ce am descoperit ne-a placut, era mult diferit față de mediul de unde am venit noi, iar noi căutam o schimbare.

Campingul este situat la 12 km de Veliko Tarnovo la marginea unui sat tradițional bulgăresc, cu o priveliste panoramică și superbă spre munți. Are 15.000 mp și 40 de locuri de parcare pentru rulote, autorulote corturi etc. Fiecare loc de campare are apă curentă și electricitate. De asemenea avem un bar, un restaurant care sunt deschise în lunile de vara. Avem mâncare tradițională bulgărească dar și internațională. Avem un chef blugar, dar și unul internațional care gătesc o mâncare foarte bună. De asemenea avem și o piscină care are o mărime de 20×10 m. În fiecare zi avem salvamari care supraveghează piscina, pentru ca tu și familia ta veți fi în siguranță în timp ce înotați. Avem și cabine de duș moderne cu chiuvete și wc-uri. Avem și o spălătorie pentru turiștii care sunt plecați de mult timp pe drum și au nevoie să își spele hainele. De asemenea avem conexiune bună la wi-fi pentru clienti, deoarece fiind pe drum, în zilele noastre, toți vor să-și upgradeze vlogul sau facebook-ul și pe deasupra oferim și multe informații turiștilor iar cred că acesta este un lucru care ne diferențiază. Când călătorești într-o altă țară, fiind și departe de casă, poți avea o problemă cu un dinte sau poate ai o problemă cu mașina, sau poate ai o problemă cu animalul de companie, noi știm toate serviciile locale și putem cu certitudine ajuta oamenii să le facem vacanța mai placută, atenuând unele probleme care ar putea apărea atunci când călătoresc.
Personalul vorbește în bulgară, dar și în alte limbi. În mare parte vorbesc și engleza, iar uneori puțină germană sau franceză pe care au învațat-o la școală. Noi practic nu oferim nimic în plus, doar facilitățile de bază pe care ar trebui să le aibă orice camping.
Avem o grămadă de turiști români, nu știu exact câți au fost sezonul trecut, dar observăm că vin din ce în ce mai mulți turiști din România. Găzduim mulți turiști români care călătoresc spre Grecia și aleg să oprească la noi spre dus și spre întors și asta a început să se întâmple în ultimii 2 sau 3 ani. Acum oamenii vin și stau câte 2 sau 3 nopți apoi se duc în Grecia, deoarece le place timpul petrecut aici la fel de mult ca timpul petrecut în Grecia.

Vorbind despre turiștii români, Bucureștiul nu este departe, așa că ei pot veni într-o excursie de un weekend. Ei pot pleca vinerea pe la prânz să stea să viziteze toată ziua de sambătă, apoi să se întoarcă duminică înapoi, deoarece este un drum de doar 3 ore jumătate. Și avem mulți turiști care vor doar o pauză într-un weekend ca să se relaxeze, să stea departe de oraș. De fapt ei spun că este mai ușor să ajungă aici decât în nordul României.
Să explicăm puțin despre economie și statistici pe piața campingului. În 2008 era o piață foarte mare și genera circa 26.1 de miliarde de euro iar ținta noastră când construiam campingul era să ajutăm Bulgaria să atragă un procent din acea piață. Trebuia să fie doar un procent mic ca să fie o schimbare mare la economia locală. Pentru toată economia locală de aici, campingul face o mare diferență. Noi angajăm 15 muncitori, toți cu asigurările plătite. Aici turiștii cheltuiesc o treime din bani și 2 treimi în afara campingului, la obiectivele turistice, cumparând motorină, benzină, la restaurante etc. Așa că nu doar campingul are de câștigat, ci și întreaga regiunea aflată în apropiere.
Pentru restaurantul nostru folosim provizii locale, câteva le aducem chiar din apropierea orașului. Prima proprietate de lângă noi are un magazin care ne aprovizionează cu fructe și legume pe timpul verii. O observație generală în Bulgaria este că țara s-a schimbat destul de mult și tipul de oaspeți pe care îi avem s-au schimbat de asemenea. În 2008-2009 când noi am început afacerea, Bulgaria încă era o țară greu de vizitat, nu era multă informație pe internet, campingurile nu existau cu adevărat, nu aveau website-uri, era greu să găsești informații, era mai mult un turism pentru cei mai aventuroși care voiau să treacă granița în Bulgaria să vadă cum este. Acum nu mai e așa, piața s-a schimbat, este mult mai bună, există Camping.bg care promovează întreaga industrie de camping din Bulgaria.
Mesajul pe care vreau eu să-l transmit după 10 ani de când am deschis businessul, este că Bulgaria este deschisă campingului. De exemplu poți cumpăra orice accesoriu dorești la fel cum poți în vestul Europei, poți închiria rulote sau autorulote, sunt multe locuri de campat foarte bune în Bulgaria. Acum sunt mai multe informații disponibile pe internet și cred că media din vestul Europei spune despre partea de est că este “fratele mai rău al Europei” ceea ce cred că este chiar gresit. Sunt multe țări în estul Europei care merită vizitate și acum că este mult mai ușor, nu ai nici o scuză să nu le vizitezi. În 2005 când am plecat din Bulgaria, iar apoi ne-am cumparat pământul, am călătorit prin România vreo 2 săptămâni. Am fost în București, Sibiu, Timișoara – este o țară minunată.

Avem o gramadă de prieteni care ne vizitează și sunt plăcut surprinși de cât de frumoasă e țara. Avem prieteni care zboară până la București, apoi pleacă de acolo așa putând să vadă puțin din România apoi puțin din Bulgaria. Mulți prieteni pe care îi avem sau foști colegi sunt foarte familiarizați cu Franța sau Germania, ei călătoresc acolo în vacanțele lor și nu au fost în estul Europei, dar când ajung aici, rămân uimiți și se simt bine.
Cred că una din cele mai frumoase amintiri pe care o am și pe care nu o voi uita niciodată, este aceea când am ajuns în Bulgaria. Am venit din Grecia cu autorulota noastră prin sudul Bulgariei, pe lângă Melnic și am fost la un camping era foarte mic cu un restaurant mic.
Meniul era doar în bulgară, fusesem în țară doar 6 ore, nu aveam habar despre ce era scris acolo, dar băiatul de acolo era super prietenos și ne-a zis „niema problema” – nici o problemă, așa că a comandat totul în locul nostru, am luat o sticla de vin și ne-am simțit minunat până la urmă. Când ne-am mutat prima dată aici, vecinii de langă noi ne-au invitat la ei, am stat în grădină, am mâncat o salată și am băut ceva tradițional – răchia. Ei nu vorbeau engleza, noi nu vorbeam bulgara, dar după 2-3 ore ne-am descurcat să comunicăm și să ne simțim bine, iar acum au devenit niște prieteni foarte apropiați și acea ospitalitate a fost pur și simplu fantastica!
Text, video & montaj: RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania
“In February I found myself dedicated to completely change my life” – Ross Fisher