19.04.2024

Veselin Valev despre turismul de camping din Bulgaria

Interviu realizat de RVTravel.eu în exclusivitate, la Târgul de Turism al României de la Romexpo cu, cu Veselin Valev, Managerul singurului proiect dedicat turismului de camping din Bulgaria

Bună ziua, te rugăm să ne vorbești despre tine și despre proiectul pe care îl promovezi.

Bună ziua, numele meu este Veselin Valev, sunt din Bulgaria și sunt managerul singurului proiect prezent pe internet, dedicat turismului și în special turismului de camping din această zonă; site-ul se numește www.camping.bg, este un proiect care a debutat acum câțiva ani și care prezintă posibilități de campare, în Bulgaria sau în țări vecine, precum: Grecia, Macedonia, România, Turcia sau Albania.

La București am adus noul nostru catalog, publicat în acest an, dedicat turismului de camping, am prezentat 23 de site-uri de campare din Bulgaria, însă pe web site-ul nostru puteți găsi informații despre alte 60 de site-uri, jumătate dintre ele poziționate în zona Mării Negre, altele concentrate în zona Veliko Tarnovo, foarte aprape de granița cu România, locuri foarte plăcute în care îți poți petrece week-endul.

În zona Veliko Tarnovo există 4 site-uri de campare, două dintre ele fiind proprietatea unor cetățeni englezi, iar condițiile oferite sunt de calitate superioară, la nivelul standardelor europene. De exemplu campingul Kapinovsky Monastery, un loc foarte plăcut, situat în pădure, care nu e doar un camping ci un complex foarte întins, cu restaurante, bazine etc, unde te poți relaxa și poți petrece câteva zile excelente la cort, în bungalow, camper van, motorhome, sau căsuțe și poți vizita o groază de locuri interesante.

În general cam la ce nivel de dezvoltare au ajuns aceste site-uri de campare din Bulgaria, cum le promovați?

Dorința noastră este de a le prezenta posibililor vizitatori ce reprezintă turismul de camping modern, să trăiești în natură, sub cerul liber, să admiri stelele, în detrimentul confortului oferit de un hotel.

Turismul de camping este foarte dezvoltat în Europa de Vest, însă În Bulgaria nu putem spune că ne situăm la același nivel, la noi ritmul de dezvoltare este mult mai lent, însă cred că e timpul să accelerăm lucrurile, și pentru România, pentru că există un interes deosebit a celor din vest de a experimenta și descoperi aceste zone, tradițiile, natura spectaculoasă, gastronomia, diferențele de viață dintre oameni care provin din zone diferite.

Ne poți te rog oferi câteva exemple de site-uri de campare din Bulgaria?

Cele mai cunoscute sunt situate în zona Mării Negre, sunt peste 60, concentrate în zona de nord a litoralului, spre Vama Veche sau în sud spre granița cu Turcia; altele sunt în zona Veliko Tarnovo, după cum v-am spus, 2 dintre ele fiind proprietatea unor cetățeni englezi, mai sunt în sud, în zona montană, spre granița cu Grecia, mai nou apărute dar foarte atrăgătoare și care deobicei sunt vizitate și apreciate de turiștii români care sunt în drum spre litoralul grecesc.

Există o hartă a site-urilor de campare din Bulgaria?

Da, în catalog sunt prezentate hărțile a 3 site-uri de campare, însă pe site-ul nostru, wwwcamping.bg puteți găsi toate aceste site-uri, și în varianta de limbă română.

Călătorești cu camperul? De când?

Da, cam de 2 ori pe an, însă de când eram copil am petrecut împreună cu părinții mei cel puțin o lună, în fiecare vară, pe litoralul Mării Negre, în camping, la cort, desigur; am pornit acest proiect deoarece am observat că acest tip de turism nu este aproape deloc promovat și cred că în prezent ar trebui să-i oferim mult mai multă deschidere.

Ai un camper cu care călătorești?

Nu, dar am o rulotă.

Dar intenționezi să-ți iei un camper?

Da, normal, aș vrea, însă unul bun este destul de scump.

Cam cât costă o autorulotă în Bulgaria?

Prețul unei autorulote noi începe de la 40 – 50 de mii de euro, ceea ce reprezintă prețul unui mic apartament în Sofia.

Dar unul second?

Poți găsi unul second destul de ieftin, pe la 3-4 mii de euro, însă deobicei este foarte vechi, unul de calitate, chiar și second este destul de scump. Însă sunt foarte multe locuri de unde poți închiria, nu este neapărat nevoie să-l cumperi.

Cât costă închirierea unei autorulote pe zi în Bulgaria?

De exemplu sunt persoane care închiriază de pe site-ul nostru, prețurile pornesc de la 20 de euro, până spre 80 de euro, depinde de tipul de motorhome, mare, mic, nou, mai vechi, etc.

Ce ne poți spune despre cât de sigure sunt pentru turiști site-urile de campare din Bulgaria?

Am venit în România și pentru a le spune celor care intenționează să călătorească în Bulgaria că majoritatea campingurilor au parcurile auto securizate, există gardieni, pază permanentă, deci sunt sigure, bineînțeles, dacă vrei să campezi într-o zonă sălbatică, evident există un oarecare risc, dar în campingurile pe care le prezentăm noi aici, securitatea nu reprezintă o problemă.

Sunteți aici pentru a vă prezenta proiectele de afaceri, dacă am dori să călătorim în Bulgaria ce campinguri ne-ați recomanda în zona Mării Negre?

De exemplu, dacă veniți din București, spre nord, în zona Balcik, există un complex deschis recent, se numește St. George, este foarte mare, poziționat lângă malul mării, cu o priveliște excelentă, cu ape termale, piscine și foarte aproape poziționat de atracții turistice precum Balcicul, Kaliakra.

Alt loc foarte atractiv e aproape de Varna, se numește Laguna, o plajă de dimensiuni reduse lângă care poți campa, în pădure, dacă dorești umbră și liniște.

În sudul Varnei sunt alte câteva campinguri noi, foarte interesante, unele dintre ele în locuri sălbatice, unde te poți relaxa, fără zgomot, fără compania altora în jur; un site plăcut este Eco Club, deschis anul trecut, situat exact în Varna, înconjurat de case mici, o zonă foarte liniștită și foarte aproape de plajă.

Care sunt prețurile de campare la campingurile din Bulgaria?

Prețurile pentru campare sunt diferite, poți plăti pe persoană, pentru mașină, pentru motorhome, camper sau cort.

Există, în mod logic, diferențe de preț de la un camping la altul, poți plăti pentru teren, indiferent câte persoane campează, dar în principiu, un cost aproximativ pentru 2 persoane care vor să călătorească astfel în Bulgaria este între 10 și 50 de euro pe noapte.

Mulțumim mult și succes!

Interviu în exclusivitate pentru RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Canet de Mar, Catalonia (Costa Brava și Costa Dorado), Spania

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857