23.04.2024

CMT Stuttgart a revenit acolo unde era înainte de corona

Volumul cererii în creștere preconizat pentru 2023: La târgul de sărbători de la Stuttgart, industria este optimistă cu privire la sezonul următor

Bilanțul turismului pentru 2022 este destul de respectabil: După „cererea scăzută” din ultimii doi ani, totul este acum aproape la fel ca înainte, a declarat Prof. Dr. Martin Lohmann, consilier științific al Forschungsgemeinschaft Urlaub und Reisen (FUR), la conferința de presă de deschidere a CMT 2023 din Stuttgart. Cu aproximativ 920 de milioane de sosiri în întreaga lume, a spus el, nivelul a fost aproximativ același ca în 2010, în timp ce în Europa cifrele se apropie deja de anul 2019, anul de dinainte de Corona, din nou. În Germania, de asemenea, a existat o creștere semnificativă în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, a spus el: Comunitatea de cercetători se așteaptă la 456 de milioane de înnoptări – o creștere globală uriașă de 147%, care este încă mult sub cea din 2019, dar dezvoltarea este „încă dinamică”. În general, turismul a reușit să crească în aproape toate domeniile.

Perspective bune și rezistente la criză pentru 2023
Semnele pentru sezonul următor sunt bune, în ciuda războiului din Ucraina, a inflației, a prețurilor ridicate la energie și a schimbărilor climatice, a declarat Lohmann. De regulă, crizele și rapoartele de criză nu au un efect serios asupra intensității călătoriilor de vacanță, după cum au arătat studiile din ultimii 70 de ani. Mult mai critică este evaluarea situației economice generale și personale, unde se conturează un „maxim negativ al tuturor timpurilor”.

În ciuda scepticismului de înțeles, germanii nu lasă ca acest lucru să le strice dorința de a călători: Într-o listă a celor mai importante priorități ale consumatorilor, călătoriile de vacanță se află pe locul al doilea, după alimente. Călătoriile de scurtă durată și vacanțele de weekend se află pe locul opt, în fața celor de la mass-media/comunicare și aprovizionare. Potrivit unui sondaj din noiembrie anul trecut, patru din cinci germani luaseră deja în considerare subiectul vacanțelor la acel moment, 69% având planuri ferme. „Călătoriile sunt un obicei drag, o parte indispensabilă a calității vieții„, a explicat Lohmann. „Cu toate acestea, condițiile financiare nu sunt distribuite în mod egal în societate.” Analiza FUR o prezintă în cifre: Având în vedere provocările economice, 17% dintre respondenți doresc să își reducă cheltuielile de vacanță în 2023 (anul precedent: 5%), în timp ce 23% doresc să cheltuiască mai mult (anul precedent: 15%). În total, se așteaptă un volum de aproximativ 65 de milioane de călătorii de vacanță ale populației vorbitoare de limbă germană.

Intern: destinația de vacanță numărul unu
În ceea ce privește destinațiile de călătorie ale germanilor, preferințele nu s-au schimbat prea mult, a spus Lohmann. „Ne așteptăm ca piața internă să rămână destinația numărul unu pentru vacanțe, cu o creștere pentru Mediterana și, într-o măsură mai mică, pentru călătoriile pe distanțe lungi.” Între timp, a spus el, a fost foarte evidentă o multiopționalitate pronunțată a călătorilor de vacanță, care, în timp ce asigură în mod fundamental cererea, a crescut, de asemenea, concurența în cadrul industriei. „Este ca și cum le-ai oferi copiilor un catalog de jucării înainte de Crăciun. Totul este bifat„, spune Lohmann. Cu toate acestea, în general, „cele mari rămân cele mari – adică scăldatul, recreerea, natura și vacanțele în familie”. Tipurile speciale de vacanțe, cum ar fi wellness, excursii culturale, city break-uri și croaziere, sunt, de asemenea, din ce în ce mai populare. Cea mai populară destinație continuă să fie piața internă, în special în rândul călătorilor est-germani. Locuitorii din Baden-Württemberg cărora le place să călătorească sunt adesea atrași la doar câțiva kilometri distanță: aproximativ nouă la sută dintre călătoriile lor de vacanță din 2022 au fost către o destinație din „Ländle”.

Nou în programul CMT: Interdive
Dorința reînviată de a călători se manifestă și la CMT din Stuttgart: „Târgul s-a întors de la sine, dintr-o singură lovitură, acolo unde era înainte de Corona„, a declarat cu plăcere directorul general al Messe Stuttgart, Roland Bleinroth. „După anii dificili ai pandemiei, este nevoie să recuperăm decalajul. Cu 1621 de expozanți, spațiul este ocupat până la ultimul colț.” Aproximativ 100 de țări, precum și 360 de orașe și regiuni se vor prezenta la cel mai mare târg public de turism și agrement din lume, iar 1200 de vehicule de agrement din toate clasele și categoriile vor putea fi văzute aici. În ceea ce privește conținutul, CMT își păstrează conceptul de succes și va fi însoțit, ca de obicei, de târgurile sale subsidiare „Bicycle and Hiking Travel”, „Golf and Wellness Travel” și „Cruise and Ship Travel”. Un nou-venit extrem de interesant este „Interdive” – târg de vacanțe de scufundări, sporturi de scufundări și snorkelling – care își va deschide porțile pentru prima dată la târgul de vacanțe de la Stuttgart, în al doilea weekend.

Caravanning „mai sexy ca niciodată”
Campingul și caravanele ocupă în mod tradițional un loc important în portofoliul CMT, un segment al cărui atractivitate este în creștere pe termen lung atât pentru vacanțe, cât și pentru vacanțe scurte și care a cunoscut un adevărat boom în ultimii doi ani. Acest lucru a fost confirmat de directorul general al Asociației Germane de Caravaning (DCHV), Ariane Finzel: „Conștientizarea libertății de a călători oriunde dorim s-a schimbat în anii pandemiei. Bilanțul nostru este foarte bun, un raport record după altul. Am înregistrat peste 250 000 de înscrieri în ultimii trei ani, iar entuziasmul se manifestă în toate grupurile de clienți și de populație. Caravaningul este mai sexy ca niciodată.” Bineînțeles, boom-ul are și părțile sale negative, cum ar fi blocajele în aprovizionare și capacitățile de servicii epuizate, dar speranța este că cererea se va stabiliza pe termen lung la un nivel stabil, ca înainte de pandemie.

Deplasare sponsorizată de Smiley Camper

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Lungimea ideală pentru un campervan – 5,99 m

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857