16.04.2024

Compania KNAUS a împlinit 60 de ani

Compania germană KNAUS a împlinit 60 de ani iar fondatorului companiei, Helmut Knaus ar fi împlinit 100 de ani anul acesta

Helmut Knaus (24.7.1920 – 21.5.1991) a fost arhitect cu o diplomă în inginerie și tehnologie pentru constructori, a fost inginer și inventator care a modelat în mare măsură industria vehiculelor de agrement. În 1960, împreună cu fiii săi Helmut și Albert, a fondat KNAUS KG în orașul Marktbreit, situat în apropierea orașului Würzburg. În perioada de vârf a creșterii economice postbelice a Germaniei („Wirtschaftswunder”), un număr tot mai mare de germani au avut mijloacele financiare pentru a cumpăra un vehicul. Plecarea într-o vacanță în propria mașină a devenit o realitate pentru mulți germani – majoritatea conducând un VW Beetle. Chiar și în anii celui de-al doilea război mondial, Helmut Knaus a avut ideea de a construi o rulotă pentru noul Volkswagen. Trebuie să fie compact, confortabil și ușor. Și rotund ca un cuib de rândunică.

Când a fost introdus KNAUS SCHWALBENNEST în 1961, lumea rulotelor a fost îmbogățită cu un alt model de top-seller. Și asta în ciuda faptului că nu era tocmai ieftin. Cu un preț de 3.000 de mărci germane, rulota costă cu doar 800 de mărci mai puțin decât modelul standard VW Beetle 1200 de atunci. Helmut Knaus a creat, de asemenea, sigla corporativă potrivită: o pereche de vrăbii zburătoare – un logo care se regăsește pe corpul fiecărei autorulye și rulote realizate de KNAUS până în prezent. Când primul târg comercial Caravan Salon a avut loc la Essen în 1962, Helmut Knaus a făcut un pas mai departe. Împreună cu MONSUN, lansarea SÜDWIND a introdus pe piață o altă caravană iconică. Astăzi, ambele sunt printre cele mai bine vândute modele de rulote KNAUS. Ani mai târziu, SCHWALBENNEST a cunoscut o renaștere: în 2011, rulota recreată bazată pe modelul original a fost construită într-o ediție limitată de 150 de unități ca o sărbătoare potrivită a 50 de ani de KNAUS.

SCHWALBENNEST – prima rulotă Knaus

Datorită succesului enorm al produselor KNAUS, în orașul vecin Ochsenfurt au fost adăugate noi capacități de producție, pe lângă fabrica din Marktbreit. În anii 1960, a fost construită o fabrică modernă, care include și propria brigadă de pompieri. Bineînțeles, șasiul pentru remorca furtunului de incendiu a fost proiectat și construit intern. În 1969, Helmut Knaus și-a continuat cursul de expansiune. În Jandelsbrunn, lângă Passau, compania a investit cinci milioane de mărci germane într-o nouă fabrică principală. Fabrica a început să funcționeze în 1970. Inițial, KNAUS Jet a fost fabricat aici. Mai mult, Helmut Knaus a continuat să conducă extinderea rețelei europene de vânzări și servicii, care astăzi include aproximativ 600 de companii partenere. Concurentul EIFELLAND a fost achiziționat în 1973. În 1974, KNAUS a achiziționat producătorul de rulote WOLFBART. În 1973, Helmut Knaus a primit Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania pentru curajul și antreprenoriatul său.

În anii 1980, KNAUS a recoltat roadele acestui efort neobosit. În special, SÜDWIND și AZUR au fost motoare de vânzări care au ajutat KNAUS să avanseze pentru a deveni unul dintre principalii producători de rulote din Europa. Astăzi, KNAUS este una dintre cele mai de succes mărci din industrie și construiește atât rulote, cât și autorulote inovatoare de peste 30 de ani. În 1988, TRAVELER a devenit prima autorulotă KNAUS și a primit imediat râvnitul titlu „Autorulota anului”, care a fost acordat de revista „PROMOBIL‟. În 1996, TRAVEL LINER a fost introdus ca primul motorhome complet integrat și a devenit un succes imediat. În același an, companiile tradiționale KNAUS și TABBERT au început o cooperare care a dus în cele din urmă la fuziunea lor din 2001. Acest lucru a dus la înființarea Knaus Tabbert Group GmbH în 2002.
În 2004, KNAUS a stabilit o altă piatră de hotar și, odată cu SUN TI, a redefinit clasa vehiculelor de autorulote parțial integrate cu un luminator mare. Anul următor, KNAUS a lansat primul său camper van, cunoscut astăzi drept CUV (Caravanning Utility Vehicle).

Ca urmare a crizei economice globale din 2008, compania a depus faliment la sfârșitul acelui an. Cu toate acestea, cu un sprijin financiar puternic, compania și-a reluat operațiunile în 2009. Acest lucru a fost posibil doar pentru că o echipă executivă inteligentă și un consiliu prudent al lucrătorilor au stabilit calea corectă. De exemplu, angajații și-au reziliat contractele de muncă în mod voluntar, permițând astfel Knaus Tabbert GmbH să poată porni fdin nou.

În 2012, odată cu introducerea SKY I, KNAUS a stabilit noi repere în segmentul vehiculelor complet integrate și a redefinit complet forma, funcția și calitatea. În 2013, conceptul CARAVISIO proiectat de KNAUS a introdus un design complet nou, anticipând astfel un limbaj de design complet nou pentru rulote. În 2015, cu SUN I, compania cu sediul în Jandelsbrunn a avut o revenire impresionantă pe segmentul de lux al liniei. În 2016, TRAVELINO a semnalat următorul pas în viitorul construcției de rulote. A fost prima rulotă ultraligeră de la Knaus Tabbert care a avut o bază revoluționară cu fibră de cadru. Flexibil și variabil DESEO, care a fost lansat în 2017, a fost proiectat folosind același principiu de construcție revoluționar. Mai mult, în 2016 a fost introdus SKY TI de la KNAUS. Dincolo de aceasta, cu programul său MISIUNEA, compania își deschide cursul viitor – accentul major fiind pe construcția inovatoare ușoară. După introducerea seriei de modele L! VE în 2017, a fost finalizată cea mai mare și mai atractivă gamă de modele din istoria companiei. În același an, este lansată o cooperare extinsă cu VW și în 2018 o cooperare similară cu MAN. BOXDRIVE bazat pe VW Crafter și VAN TI PLUS ca primul motorhome pe baza MAN TGE sunt rezultatele reușite ale acestei cooperări de pionierat. Fiind premiat cu „Golden Motorhome 2019” de jurnalul de profil Auto Bild Reisemobil, noul KNAUS VAN TI PLUS 700 LF a câștigat imediat premiul editorial special pentru „cel mai bun vehicul nou din 2019” – doar unul dintre numeroasele premii cu care produsele de calitate realizate de KNAUS au fost premiate și care demonstrează, de asemenea, spiritul extraordinar de echipă al angajaților Knaus Tabbert.

Pentru a sărbători anul aniversar 2020 într-un stil potrivit, în concordanță cu sloganul său „Libertatea care inspiră”, KNAUS parcurge câteva mii de kilometri prin Germania din iunie până la sfârșitul anului: turul include unele dintre cele mai frumoase locuri de camping „meinPLATZ”. Echipa Anniversary Tour își aduce expertiza în domeniul caravanelor, informații despre lumea mărcii KNAUS, precum și un program de divertisment de comedie, muzică live și delicii culinare din casa KNAUS din Bavaria Inferioară – în mod firesc, totul în conformitate cu măsurile de igienă necesare. În prezent, mulți oameni consideră că rulotismul este cel mai sigur tip de vacanță de oriunde, #Acasă oriunde în propria casă mobilă – turul aniversar KNAUS sărbătorește acest stil de viață cu „mein PLATZ”.

Foto: www.knaustabbert.de

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Un grătar multifuncțional – CADAC Safari Chef 2, util la autorulotă

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857