19.05.2024

Comunicat de presă Asociația Română de Caravaning

Asociația Română de Caravaning (ARC) a emis un comunicat de presă cu privire la situația globală care afectează inclusiv industria caravaningului. 

„De câteva săptămâni ne confruntăm cu un război neașteptat privind transportul de containere, care afectează toate rutele de ieșire din China.

Această situație globală ne face să ne confruntăm cu o explozie a costurilor pe toate fronturile:

  1. Explozia costurilor de transport din China în Europa (din octombrie 2020 a crescut de 4 ori)
  2. Creșterea termenului de livrare (de la 30 la 90 de zile)
  3. Explozia costurilor materiilor prime pentru componentele cheie – în special al oțelului
  4. Creșterea globală a prețului cu peste 10% solicitată de furnizorii de echipamente pentru a face față situației globale și a costurilor fixe, precum și fluctuațiilor valutare.

Marea majoritate a marilor producatori au absorbit în 2020 toate costurile legate de diferitele impacturi de mai sus, pentru a sprijini industria și redresarea pieței.

Din păcate, tendința descrisă mai sus a fost confirmată și în 2021.

Din cauza acestei situații critice, regretăm să informăm că termenele de livrare pentru primele 2 trimestre din 2021 vor fi puternic afectate. În plus, regretăm, de asemenea, să informăm faptul că se confirmă și tendința exploziei semnificative de costuri pe toate fronturile, ceea ce va implica măriri de prețuri ale vehiculelor și a accesoriilor pentru rulote și autorulote. Aceste măsuri au fost deja anunțate oficial de către producătorii de accesorii și echipamente care sunt afectați de criza logistică din China și se preconizează că în trimestrul al treilea să fie eliminată de îndată ce situația de pe piața transportatorilor revine la normal. Ca o urmare firească, toate fabricile de vehicule recreaționale au anunțat la rândul lor că există posibilitatea ca anumite echipamente neesențiale să nu poată fi instalate la momentul finalizării construcției vehiculului. Acestea urmează să fie livrate dealerilor în momentul în care furnizorii le vor putea livra. În același context, marea majoritate a producătorilor de vehicule recreaționale au anunțat deschiderea precomenzilor pentru sezonul 2022 cu livrări începând cu septembrie 2021. Prin urmare, este așteptată în continuare o cerere foarte mare pentru segmentul de autorulote și rulote.De aceea, recomandăm celor interesați să consulte dealerii încă din acest an pentru a avea siguranța că în sezonul 2022 vor avea rezervate vehiculele dorite. Asociația Română de Caravaning își propune să informeze publicul interesat despre evoluția fenomenului,cu speranța că vom depăși cât mai curând această criză.

În încheiere, urăm tuturor pasionaților de caravaning, momente cât mai frumoase în noul sezon.”

Liviu Gal – Președinte Asociația Română de Caravaning

RVTravel.eu – membru fondator Asociația Română de Caravaning

Asociația Română de Caravaning s-a înființat

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857