, cercetător în domeniul turismului din Germania, oferă sfaturi pentru vacanțe durabile și explică de ce nu trebuie să fie anulate zborurile în sine
Să mergi cu trenul la serviciu în loc de mașină, să mănânci mai puțină carne sau să cumperi produse locale: În viața de zi cu zi, din ce în ce mai mulți oameni acționează în spiritul sustenabilității. De asemenea, conștientizarea problemelor de mediu capătă o importanță tot mai mare în timpul călătoriilor. Acest lucru este vizibil și la CMT, cel mai mare târg public de turism și agrement din lume. Wolfgang Günther știe totul despre călătoriile durabile: Nu numai că folosește autobuze și trenuri și unități de cazare ecologice pentru vacanțele sale private, dar este și șeful departamentului „Sustenabilitate în turism” din cadrul institutului independent de cercetare turistică NIT (New Insights for Tourism), cu sediul în Kiel.
În multe domenii, oamenii încearcă deja să trăiască mai durabil. Cum rămâne cu călătoriile?
În prezent, aproximativ 60 % din populație dorește să călătorească într-un mod responsabil din punct de vedere ecologic sau social. De fapt, însă, sustenabilitatea a fost doar un factor decisiv în decizia de călătorie a patru la sută dintre aceștia. Pentru mulți oameni, o vacanță este cireașa de pe tort a anului. Atunci când decid unde să călătorească, mulți factori diferiți joacă întotdeauna un rol, cum ar fi recomandările celor din jur sau imaginile frumoase din mass-media.
Și apoi sustenabilitatea trece rapid în plan secund?
Exact. Să luăm un exemplu: să spunem că vreți să faceți o drumeție în Alpi și ați auzit de la prieteni că acolo există un loc deosebit de frumos, potrivit pentru excursii. Pentru dumneavoastră este important ca hotelul să se angajeze să protejeze mediul înconjurător, să nu fie prea scump și să aibă un mobilier modern. De asemenea, doriți să călătoriți cu trenul. Dar când vă documentați, vă dați seama că singurul hotel cu o etichetă de sustenabilitate este mult prea scump și că locul nu are o gară. Așa că ajungeți să mergeți cu mașina la o unitate de cazare atractivă, care este accesibilă, dar nu este certificată.
Am vorbit mult despre călătoriile durabile. Ce înseamnă acest lucru în termeni concreți?
Aspecte importante ale sustenabilității în domeniul călătoriilor sunt, de exemplu, sosirea și plecarea în condiții de protecție a climei, precum și mobilitatea ecologică la destinație.
Alegerea unităților de cazare cu o orientare recognoscibilă către sustenabilitate (de exemplu, certificate corespunzător) și preferința acordată produselor regionale locale contribuie, de asemenea, la sustenabilitatea în vacanță. La fel de importantă este și alegerea conștientă și chibzuită a activităților, cu considerație pentru natură și climă și – pe cât posibil – atenția acordată tratamentului și plății echitabile a angajaților din hoteluri, restaurante etc.
Cum ar trebui să procedez în ceea ce privește planificarea călătoriilor durabile
Primul pas: Ce regiune sau loc care se potrivește cu dorințele mele de vacanță este ușor accesibil într-un mod ecologic?
Pasul doi: Există acolo unități de cazare care acordă atenție sustenabilității?
Pasul trei: Pot să fac excursii de acolo pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public dacă doresc?
Acest lucru pare simplu, dar găsirea ofertelor potrivite poate fi dificilă. Dacă vrei să călătorești în mod sustenabil, trebuie să iubești cercetarea.
Cum putem încuraja oamenii să călătorească mai durabil?
Trebuie să concepem și să dezvoltăm mai multe opțiuni de călătorie care să respecte limitele planetare, să fie durabile, dar și distractive, atractive și ușor de găsit. De asemenea, trebuie să îi facem pe oameni să dorească să călătorească în mod durabil. Organizațiile de marketing joacă un rol important în acest sens, dar și agențiile de turism și de călătorii. Acestea pot atrage din ce în ce mai mult atenția asupra ofertei de călătorii adecvate. LCC Reisebüro AG, de exemplu, a lansat recent „Agenția de turism verde” ca o nouă marcă. Oferta ar trebui să includă exclusiv operatorii de turism și hotelurile care se disting prin acțiuni de economisire a resurselor și responsabilitate socială.
Acum, cu mâna pe inimă: cât de dăunătoare pentru mediu sunt călătoriile cu avionul în general?
Turismul nu ar trebui să fie redus la faptul că este rău pentru că este asociat cu mobilitatea. La fiecare călătorie trebuie să se parcurgă distanțe, ceea ce înseamnă, de obicei, emisii de CO2. Un studiu recent al Fundației pentru turism afirmă că, dacă dorim să fim neutri din punct de vedere climatic până în 2050, nu trebuie neapărat să anulăm călătoriile cu avionul. În acest caz, blocajul este reprezentat de combustibilul bazat pe energii regenerabile. Călătoriile pe distanțe lungi, în special, cu un consum global ridicat, vor reprezenta o problemă atât timp cât combustibilii corespunzători vor fi în criză. Distanțele mai scurte au mai multe șanse de a merge. Este esențial să reușim să realizăm o mobilitate bazată pe energii regenerabile. În prezent, cel mai bun mod de a face acest lucru este calea ferată. Și dacă nu puteți renunța la călătoriile pe distanțe lungi, este mai bine să faceți o singură dată o călătorie lungă în loc să vă urcați în avion din nou și din nou. Suma distanțelor este cea care contează.
În ce măsură își pot compensa călătorii emisiile de CO2?
Există diverse portaluri unde puteți calcula amprenta de CO2 asociată călătoriei dumneavoastră și câți bani trebuie să plătiți pentru a compensa. Banii sunt investiți în proiecte de protecție a climei care se presupune că vor economisi în aceeași măsură emisiile de CO2. Ideea compensării este coerentă, chiar dacă nu poate fi o soluție pentru toate tipurile de transport și ar trebui folosită doar atunci când evitarea emisiilor nu este posibilă. Cu toate acestea, foarte puțini oameni o fac până în prezent, chiar dacă numărul celor care o fac este în tendință crescătoare. Între 2018 și 2019, doar 2 % dintre respondenții noștri au declarat că își compensează călătoriile de vacanță. În ultimul sondaj din 2022, procentul era deja de 5%.
Cum pot contribui târgurile comerciale, cum ar fi CMT, la creșterea gradului de conștientizare a călătoriilor durabile?
Târgurile comerciale sunt surse de informații pe care oamenii le folosesc pentru a se informa despre călătorii. Dar ele influențează, de asemenea, imaginile care se creează în mintea oamenilor și dorințele care apar. Acest lucru înseamnă că atât organizatorii de târguri, cât și expozanții pot influența cât de mult se pune în evidență subiectul sustenabilității.
Și o ultimă întrebare: Unde se petrec sărbătorile în casa Günther?
Nu prea mai zburăm cu avionul privat. Partea bună este că în Europa poți ajunge peste tot destul de bine cu trenul. De aceea, ne alegem întotdeauna destinațiile astfel încât să putem călători cu trenul. De la Kiel, de exemplu, există o legătură minunată cu Scandinavia. Dar pot ajunge și în Provence din Kiel într-o zi, cu o singură schimbare.
Detalii personale:Wolfgang Günther a studiat biologie, cu specializare în ecologie, la Universitatea Christian Alberts din Köln. În trecut, a condus proiectul de protecție marină din Schleswig-Holstein la BUND, a lucrat ca lector și director tehnic al unui centru de educație ecologică la Marea Baltică și apoi a înființat un birou de consultanță pentru turism și mediu pentru Asociația de turism din Schleswig-Holstein. Din 1999 face parte din NIT, un institut independent de cercetare în domeniul turismului, iar din 2007 este șeful departamentului „Sustenabilitate în turism” din cadrul NIT.
RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania