19.04.2024

Fișa de salvare – poate salva vieți în cazul accidentelor

În Germania, posesorii de motorhome sunt sfătuiți să completeze o fișă care le poate salva viața în cazul unor accidente

Fișa de salvare, este un document pe care posesorii de autorulote din Germania sunt îndemnați să îl completeze și să îl pună în vehicul. Această fișă oferă pompierilor informații valoroase în caz de accident, cum ar fi prinderile și capsele pirotehnice ale centurilor, poziția rezervorului de combustibil, unde se află buteliile de gaz, generatoare sau panourile solare.

Fișa de salvare pentru vehicule

Mașinile sunt din ce în ce mai sigure. Sistemele auxiliare tot mai sofisticate sunt utilizate în mașinile de pasageri inclusiv în autorulote. Din păcate, aceleași sisteme care asigură supraviețuirea în caz de accident pot fi periculoase la salvarea persoanelor rănite. Să luăm airbag-ul, de exemplu: dacă în momentul accidentului nu se deschide, acesta se poate deschide necontrolat atunci când intervin pompierii și poate răni atât pasagerii cât și pe salvatori.

Pompierii încearcă să deconecteze bateria în prealabil – și aici intră în rol, fișa de salvare. Deoarece bateria este din ce în ce mai ascunsă în diverse locuri, fișa de salvare nu numai că informează pompierul despre airbaguri – dacă și unde sunt instalate, dar arată și modul de întrerupere a sursei de alimentare ca măsură de precauție.

Fișa de salvare pentru autorulotă oferă informații suplimentare valoroase, cum ar fi întinzătorile de centură și capsele pirotehnice, poziția de instalare a rezervorului de combustibil.

Ce spun pompierii despre fișa de salvare

Martin Tröscher, pompier german, spune din experiența practică de 30 de ani: „Când ajungem la un accident cu oameni încarcerați în vehicul, verificăm întotdeauna sub parasolar dacă există o fișă de urgență. Din păcate, rareori găsim ceea ce căutăm.” Este familiarizat cu pericolele potențiale specifice ale autorulotelor: „În primul rând, este vorba despre butelii cu gaz, dar și despre alimentarea la bord a bateriei caroseriei. De asemenea, ar trebui să știm dacă sunt instalate generatoare de energie electrică, cum ar fi panouri solare, combustibile sau generatoare. Dacă avem această fișă completată cât mai corect, ne ajută la localizarea cât mai repede a posibilelor surse de incendiu sau explozie.”

Este bine să avem pusă aceasta fișă de salvare la parasolar, în cazul în care dorim să petrecem vacanța în Germania. Fișa poate fi descărcată de pe site-ul ProMobil. Fișa de salvare completată ar trebui apoi fixată sub parasolar, unde salvatorii o pot găsi cu ușurință.

Linkuri pentru descărcat fișa pentru alkov, campervan, semiintegrată și integrată:

Bastelvorlage_Rettungskarte_Alkoven

Bastelvorlage_Rettungskarte_Campingbus

Bastelvorlage_Rettungskarte_Teilintegrierter

Bastelvorlage_Rettungskarte_Vollintegrierter-2

Sursa & foto: https://www.promobil.de/tipp/gratis-download-rettungskarte-fuer-wohnmobil-im-fall-der-faelle/

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

CPD – document necesar pentru călătorii în diverse țări

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857