19.05.2024

Jacek Jaskot – realizarea viselor, proiectarea, construirea campervanurilor și crearea unui brand

Interviu cu polonezul Jacek Jaskot – despre realizarea viselor, proiectarea, construirea campervanurilor și crearea unui brand! 

Jacek Jaskot este arhitect prin educație, designer de campervanuri din pasiune și profesie. Creatorul mărcii Globe-Traveller este bine-cunoscut pe piețele europene. Este asociat cu industria caravanelor din 2009, și tocmai și-a început noul proiect!

Jacek Jaskot

Unii dintre cititori probabil că au auzit deja povestea, dar de ce nu ne mai spui cum a început? Cum a venit ideea să construiești camperul tău?

Da, am spus deja de câteva ori această poveste. După ce am închiriat diverse campere, am început să visez să-mi iau una. Am verificat opțiunile disponibile în Polonia și în Germania, dar în curând mi-am dat seama că ar fi dificil să obțin un vehicul pentru o familie de patru, care ar fi la fel de funcțional și atrăgător cum am vrut să fie și să rămână în continuare în buget. Majoritatea campervanurilor disponibile erau prea scumpe, iar stilul de mobilier și design interior era potrivit pentru generațiile părinților și bunicilor noștri. Așadar, singura soluție a fost de a-mi crea propriul design personalizat.

Foarte bine, dar nu toți care nu găsesc un camper potrivit încep să-și construiască unul!

Corect – în caz contrar, producătorii de campere standard nu ar face capetele să se întâlnească.

Ce fel de camper ați avut în minte?

Mi-am pus o provocare destul de mare că am vrut un vehicul versatil care ar putea fi util în viața de zi cu zi – potrivit pentru cumpărăturile de familie și excursii și în același timp ar fi suficient de confortabil pentru călătoria în vacanță. În opinia mea, „un confort suficient” implică cel puțin o toaletă și un duș.

În 2009, după o jumătate de an de muncă, camperul meu a fost gata. Baza este pe Nissan Primastar (echivalentul Renault Traffic și Opel Vivaro). Avea patru locuri și două paturi duble, avea o lungime de 5,4 m și îmi îndeplinea cerințele mele inițiale.

Ce a fost cel mai greu și ce a fost cel mai ușor de făcut?

Cea mai mare provocare a fost găsirea unei persoane suficient de experimentată pentru a construi caroseria. Am găsit o mică companie lângă Opole din vestul Poloniei care a acceptat provocarea, dar din cauza volumului de muncă și a designului unic, realizarea a durat foarte mult. Am decis să iau mașina de la ei pentru o scurtă perioadă de timp și să angajez oameni pentru a face mobila din interior. Compania care făcuse dulapuri pentru casa mea părea perfectă. Cu toate acestea, ei nu aveau un atelier suficient de mare pentru a păstra mașina înăuntru și toată munca a fost făcută în curte. Au început misiunea la începutul anului, iar iarna a fost extrem de dură. Am plecat de la compania mea și am supravegheat personal lucrul personal. În fiecare zi, după o muncă grea la camper, mă întoarceam acasă simțindu-mă ca un cavaler în armură: mă mișcam greu, pentru că am fost înghețat după câteva ore de lucru. Aveam nevoie de o oră în baia fierbinte să mă dezgheț. Cu toate acestea, a fost foarte distractiv pentru că munca, deși lentă, aduce rezultate satisfăcătoare.

În ceea ce privește întrebarea cu privire la cele mai ușoare lucruri, primul meu răspuns a fost să fie „proiectul”. Dar acest lucru nu ar fi adevărat. Proiectul a suferit o mulțime de modificări pe tot parcursul procesului de implementare. Nu știam că echiparea cu „coajă” avea atâtea limitări. Cele mai multe dintre ele provin din structura de bază a vanurilor. Multe elemente de armare trebuie să rămână așa cum sunt; nu le puteți tăia și nici nu le eliminați. Cantitatea de materiale care se află sub șasiu limitează în mod eficient ambițiile și neîncrederea designerului. Traversele și farurile intră întotdeauna în locurile în care doriți să amplasați dopul de la duș sau de la ventilația rezervoarelor de apă. În general, această muncă m-a învățat că, în timp ce proiectezi un camper, ai nevoie întotdeauna de un plan B – o soluție alternativă pentru conceptul original.

Ați construit acel camper doar pentru familia dvs. sau v-ați gândit deja să o comercializați și să vă faceți campervanuri pentru dumneavoastră?

De la început am fost conștient de nișe de piață care așteptau ca cineva să le folosească mai devreme sau mai târziu. Deși primul meu Nissan a fost construit pentru propria mea familie, colegul meu de muncă și cu mine ne gândim deja să facem mai multe campervanuri. După ce am făcut primul meu campervan, am comandat două șasiuri suplimentare în cazul în care ar apărea unii clienți interesați. De fapt, nu am construit niciodată carcasele pe ele și le-am vândut mai târziu așa cum erau, cu un comision mai mare decât cel pe care ne-am fi așteptat-o ​​dacă le-am vândut ca și campervanuri finisate (râsete).

De ce nu ați fost mulțumit cu primul design? Și de ce ați decis să construiți campervanuri puțin mai mari decât cele originale?

Prima mea soluție a fost doar un exemplu perfect al unui compromis stricat. A îndeplinit cerințele inițiale, dar nici una dintre ele nu a fost îndeplinită într-o manieră satisfăcătoare. Vanul a fost prea lung pentru uz cotidian și prea înghesuit pentru o familie de patru persoane în vacanță. Deși copii erau încă mici, prima noastră călătorie a fost totuși foarte dificilă din cauza lipsei de spațiu și a problemelor logistice uriașe, cu pregătirea la culcare și dimineața, când trebuia să te scoli. Oamenii care merg în vacanță nu doresc să se implice într-o astfel de agitație.

Cu toate acestea, munca mea a avut și un rezultat pozitiv. Am prezentat camperul la un târg de specialitate din Cracovia unde a primit premiu al doilea. Un număr de clienți mi-au apreciat soluțiile funcționale, aspectul și calitatea muncii efectuate în campervanul meu mic. Deși nu exista nicio cerere de a cumpăra sau de a începe fabricarea, unii clienți au întrebat dacă aș fi interesat să fac un design mai tipic pe șasiul mai mare de Fiat Ducato sau Peugeot Boxer. Una dintre astfel de conversații s-a încheiat cu semnarea unui contract de fabricare a unui campervan pe baza Ducato L3H2. De fapt, camperul este acum disponibil pentru vânzare, deoarece proprietarul său Stan se gândește să obțină un nou model. Mulțumită lui Stan și a câtorva alte persoane, hobby-ul meu ar putea deveni jobul meu. Un alt susținător a fost Wlodek Dunikowski, care m-a ajutat să găsesc câteva soluții tehnice și să rezolv multe alte probleme legate de construcția de camper.

Un cuvânt despre dezvoltarea ulterioară a producției și atingerea unei scări de fabricație adecvate?

Vrei să rezum anii din 2010 până acum în doar câteva cuvinte? Nu este o sarcină ușoară. Au fost nouă ani de muncă grea, la urma urmei.

Stan a fost primul dintre mulți clienți interesați de designul de camper personalizat. Am închiriat o mică sală de producție în Mokotów, Varșovia și am început să construiesc campervanuri individuale personalizate. Cu toate acestea, nu am avut nici o experiență managerială, nici o susținere financiară suficientă și nici o echipă de lucru cu experiență. În consecință, viitorul lui Neo-Traveler (acesta era numele companiei mele la acel moment) a devenit foarte nesigur. Efortul financiar a fost prea mare. La un moment dat, trebuia să-mi vând fondul de pensii și să reduc toate cheltuielile de consum. În toamna anului 2010, am decis să rămân în afaceri timp de încă două luni și apoi să renunț la pasiunea mea și să revin la biroul confortabil dacă nu s-au produs evenimente semnificative. Din fericire, a a apărut oportunitatea! Într-o zi, un om de afaceri german m-a contactat cerând o prezentare a camperului meu. M-am dus în Germania, i-am arătat singurul demo pe care l-am avut și m-am întors acasă știind că un nou drum tocmai mi s-a deschis. Noul meu partener german a plătit pentru prezentarea primului Voyager la Târgul de la Leipzig. Camperul a fost bine primit și a atras clienții dispuși să-l cumpere.

Inițial, am intenționat să adoptăm un plan de afaceri bine cunoscut de la „The Land Promised”, un film polonez despre construirea unei afaceri în anii 1890: nu am nimic, nu ai nimic – ceea ce înseamnă că avem suficiente pentru a construi o fabrică. Spre surprinderea mea, acest plan de afaceri nu a funcționat! (râsete)

A trebuit să găsesc un investitor strategic pentru această afacere. Și l-am găsit. A fost o companie cu sediul în Cracovia, Elcamp deținută de domnul Sobiesław Zasada. În 2012, am creat compania Elcamp Traveler, o afacere axată pe dezvoltarea mărcii Neo-Traveler de campervanuri. Sala de producție a fost deschisă la Karczew, lângă Varșovia. Din acel moment, camperele au fost vândute de o companie soră, Elcamp RV cu sediul în Cracovia. Sunt sigur că, fără încrederea pe care domnul Zasada a avut-o în mine, și fără convingerea că proiectul ar fi un succes, nu ar fi posibil să se creeze primul campervan polonez. O astfel de afacere necesită o contribuție imensă inițială, iar rentabilitatea investiției nu este doar o chestiune de trei sau patru ani. Este o lucrare pe termen lung care necesită răbdare. Primii ani au fost foarte dificili. Piața poloneză se dezvolta destul de repede, dar nu era suficient de absorbantă pentru a susține un producător de campervanuri, chiar și unul mic. Nu a fost ușor să convingem clienții din Europa de Vest să cumpere produsele noastre. Procesul de a-și câștiga încrederea a durat câțiva ani. Polonia nu a avut nici o tradiție de a construi campervan. Oamenii încă și-au amintit micile remorci de călătorie de la Niewiadów și le-au asociat cu țara noastră, dar suficient de înțeles, nimeni nu avea nici o asociere cu campervanul fabricat în Polonia. Cu toate acestea, după câțiva ani, am reușit să depășim rezervările clienților și distribuitorilor occidentali. Astăzi, camperele Globe-Travellersunt vândute în majoritatea țărilor europene. După cum puteți vedea, în 2015 am schimbat numele produsului nostru. Fără îndoială, munca pe care am realizat-o împreună cu echipele de la Karczew și Cracovia a adus un succes măsurabil și ne putem simți cu adevărat mulțumiți de aceasta.

Aveți alte provocări?

Provocările au fost extraordinare. Afacerea noastră este, în mare măsură, una de pionierat. Întotdeauna spun că a face afaceri este ca și cum ai termina un puzzle. Toate elementele necesare pentru funcționarea afacerii trebuie să se potrivească cu imaginea. Producția, vânzările, marketingul, logistica – toate acestea sunt unelte fără care mașina nu se va mișca. Dar oamenii sunt întotdeauna elementul cheie al puzzle-ului. De la bun început, am avut o problemă considerabilă cu găsirea de oameni cu experiență în fabricarea campervanurilor. Pur și simplu nu erau acolo. În Polonia, avem doar câteva companii mici care încearcă să facă interioare personalizate, dar au fost înființate în cursul ultimilor ani. Deci, am simțit o ușurare considerabilă în 2013, când l-am angajat pe Norbert Adamczewski ca șef de producție. Înainte de aceasta, fabricase fitinguri interioare personalizate pentru campervanuri timp de nouă ani, într-una dintre companiile germane. Omul ăsta găsește orice pentru soluție pentru a rezolva orice problemă la camper. Și, de asemenea, nu renunță niciodată. Dacă Norbert se confruntă cu o problemă tehnică, o va rezolva mai devreme sau mai târziu.

Alte provocări au fost logistica, livrările la timp și găsirea unor furnizori adecvați. Nu era nimeni în afacere căruia să îi cerem referințe, așa că a trebuit să verificăm fiabilitatea partenerilor noștri în acest proces. Iar efectele au fost uneori destul de dureroase. Cu toate acestea, astăzi putem spune că ne-am confruntat cu majoritatea dificultăților, iar Globe-Traveller are perspective excelente pentru viitor.

Din perspectiva proiectelor anterioare și a experienței curente, ce sfat ați da unei persoane care intenționează să-și construiască primul camper?

Nu faceți asta! Cumpărați de la un producător de încredere…

Doar glumeam. Mai întâi de toate, trebuie să realizați ceea ce așteptați de la vehiculul dvs. de călătorie Trebuie să definiți nevoile dvs. Și – din păcate – pregătește-te pentru neașteptat. Numai cei care nu fac nimic nu comit erori. Din păcate, unele dintre erorile noastre pot fi foarte inconfortabile și costisitoare, deci trebuie să decideți în avans ce materiale veți folosi, ce accesorii doriți să instalați și cum să asamblați totul corect. Deciziile privind mărimea băii, instalarea toaletei și economisirea spațiului în jurul chiuvetei reprezintă chestiunea gustului individual. Majoritatea oamenilor au idei clare despre ele. Însă încălzirea defectuoasă, lipsa apei sau o fereastră scurtă pe acoperiș pot strica într-adevăr distracția de vacanță. Nimeni nu poate suporta astfel de defecte cu demnitate și nimeni nu-i place să-l asculte pe soțul/soția care sugerează că un all-inclusive în Egipt ar fi fost mai relaxant.

La prima noastră întâlnire, ne-ați dat o mulțime de fapte despre campervan, construirea lor și lucruri de reținut atunci când cumpărați un vehicul nou. Care este cel mai important lucru pe care trebuie să-l iei în considerare înainte de a alege un camper?

Trebuie să-ți cunoști nevoile. Îți place să gătești în vacanță sau preferi să mănânci în baruri? Ești îngrijorat de dușurile publice în locuri de campare, sau nu este o problemă? În mod normal, petreceți nopți în camping sau este ultima soluție pentru dvs.? Sunteți mereu pe drum sau preferați să rămâneți într-un loc pentru câteva zile și apoi să mergeți mai departe?

Campervanurile pe care le facem sunt dedicate oamenilor activi care apreciază viteza și facilitatea de a se deplasa și care nu se tem de regiunile greu de condus, cum ar fi serpentinele de munte sau străzile înguste din Toscana.

Sfatul meu standard pentru toți potențialii clienți este că aceștia ar trebui să închirieze mai întâi un camper și să vadă dacă sunt fericiți să își petreacă vacanța în acest mod. Apoi vor putea să-și definească prioritățile. Va fi mai ușor să decideți dacă preferați o autorulotă cu alcov, spațioasă, care este puțin mai dificil de condus sau o van mai mic, care inițial descurajează cu spațiul său mai restrâns. După două sau trei călătorii, toată lumea știe foarte bine ce este important pentru vacanțele fiecăruia.

Care sunt planurile pentru viitor?

Acum o să te surprind. Îmi iau rămas bun de la Globe-Traveller. Voi rămâne acolo până la sfârșitul lunii iunie și apoi voi începe un nou proiect. Firește, legat de fabricarea campervanurilor. Globe-Traveller nu mai este un start-up. Este o companie matură, o marcă stabilă care necesită o strategie diferită de cea pe care am urmat-o în primii ani de existență. Vânzările cresc an de an, liniile de producție sunt ocupate, iar obiectivele de dezvoltare s-au schimbat. Sunt mai fericit cu munca de proiectare și construirea unei afaceri de la zero decât cu managementul fabricii. De asemenea, nu am experiență în gestionarea companiilor mari și au existat din ce în ce mai multe diferențe de opinie între președintele consiliului de conducere și mine, în ceea ce privește viziunea viitorului și politica de personal. Deci, mi-am dat seama că a venit un moment pentru o schimbare și că alții ar trebui să aibă grijă de dezvoltarea în continuare a Globe-Traveller. Echipele Karczew și Cracovia care au contribuit cu succes la construirea poziției companiei se află, evident, acolo. Cu siguranță vor putea să-și intensifice dezvoltarea.

Am deja o nouă provocare. Norbert și cu mine ne vom concentra pe construirea unui brand nou. Așadar, păstrați-vă degetele încrucișate și păstrați-vă ochii pe internet, deoarece în curând vom introduce noul nostru „copil” acolo.

Oh, absolut! Vom urmări cu atenție! (râsete)

Interviul inițial realizat pentru motorhome.pl

Versiune tradusă pentru utilizare exclusivă de cătreRVTravel.eu de Sławomira Podwojska.

Foto: motorhome.pl

Rulota englezească Go-Pod – micro tourer caravan

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857