23.06.2024

Camperstop/Stellplatz/Aree di Sosta/Aire de Service

O parcare special amenajată pentru autorulote – camperstop (engleză: Motorhome stopover, germană: Reisemobil-Stellplatz, italiană: Aree di Sosta, franceză: Aire de Service) este un loc desemnat în scopul opririi peste noapte pentru autorulote.

Aceste spații pentru autorulote (camperstop) sunt de obicei operate de autoritățile locale. Se poate parca pentru o noapte sau mai multe nopți în funcție de regulamentul fiecărei locații.

Scopul principal ale acestor locuri de parcare – camperstop – este oferirea unui loc de parcare și dormit pentru o noapte sau mai multe (depinde de regulamentul fiecărei locații), fără a fi nevoie de formalitățilele de check-in și check-out impuse de campingurile clasice, permițând turiștilor cu camperul să poată vizita orașele și obiectivele turistice din zonă. În București am scris despre parcarea în centru a unui campervan al unor nemți aici: https://rvtravel.eu/stiri/vizitati-bucuresti-ul-cu-camperul/

Aceste locuri de parcare – camperstopdiferă de campingurile clasice, deoarece sunt destinate unei perioade de scut timp – de obicei una sau două zile, așa încât aceste parcări oferă un spațiu mic și facilități limitate sau, uneori, nici o facilitate.

În România se pot vedea autorulote parcate peste noapte în parcările marilor complexe comerciale din orașe.

Unele camperstop-uri pot furniza servicii cum sunt în campinguri, dar în general aceste locuri nu vor oferi mult spațiu în jurul autorulotelor așa cum sunt spațiile în campinguri. În cele mai multe cazuri, aceste camperstop sunt de obicei situate în centrul sau la marginea unui oraș sau a unui sat și sunt convenabile pentru vizitarea unor astfel de locuri și, în general, nu au o unitate de administrare precum un camping. În plus, majoritatea acestor locuri sunt gratuite, în special cele care aparțin localităților mai mici. Camperstop-urile pentru autorulote sunt foarte populare în Germania, Franța și Italia, dar câștigă treptat mai multă popularitate în Spania și în alte țări din Europa. Așteptăm cu interes să vedem ce se întâmplă și în România și dacă autoritățile vor face ceva în acest sens.

Un camperstop oficial pentru autorulote, în Europa este semnalizat, de regulă, printr-un indicator specific. Aceste camperstop pot face parte din parcarea publică a orașului sau din parcarea unui complex sportiv ori lângă o biserică.

Țări precum Germania permit șederea într-un camper atât timp cât șoferul poate relua conducerea atunci când este necesar. Această regulă se aplică și parcării autorulotelor în locuri publice.

Scoaterea mesei, a scaunelor, a grătarului sau a parasolarului se consideră campare și nu este permisă în aceste locuri de parcare – camperstop. Poliția apare imediat și se pot da amenzi pentru nerespectarea regulamentului acestor locuri.

Camparea de face doar în campinguri sau în zone off camping, nu în localități.

Sursa: https://en.wikipedia.org

Text: RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Foto: Marian Mocanu – fotografie de produs

Camping Perla la Amara, un weekend cu pescuit

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857