21.01.2025

Natura – ce facem cu ea?

Natura – ce facem cu ea? Cum o lăsăm generațiilor viitoare?

E perioada vacanțelor și toți ne gândim să călătorim, unii în natură, alții în camping sau la hoteluri și pensiuni. Fie că suntem turiști cu autorulota, cu campervanul, cu rulota, cu cortul, fie că mergem la hoteluri sau pensiuni sau ieșim la grătare în weekend, toți producem gunoi. Gunoi care sufocă planeta ușor, ușor…

 

Prin periplul meu dobrogean, aseară am ajuns la Constanța la unul din festivalurile anunțate aici. Am parcat autorulota la câteva sute de metri de plaja unde se va ține festivalul Neversea, priveliștea frumoasă, văd marea prin parbriz și e destul de liniște, mai ales că accesul mașinilor a fost restricționat în zonă. Nu voi zăbovi prea mult aici pentru că îmi continui călătoria.

Dimineață, în jurul orei 6, m-am trezit și am ieșit să respir briza mării, când am văzut marea de gunoaie aruncate de oameni inconștienți (să fiu civilizat)… Așa că înainte de a face duș, de a face cafea, de a pregăti micul dejun, m-am apucat să curăț zona cât am putut. Mă doare sufletul să vad câtă mizerie lasă în urmă rasa umană și cum nu le pasă de natură sau de generațiile viitoare…

Tot timpul când campez în natură, curăț zona de urmele lăsate de turiștii de weekend care vin cu peturi, cu doze, cu plastice, cu casolete de mici, cu grătare, cu boxe cu muzica tare, etc…

Toți mai facem un grătar, dar nu îl postam imediat pe paginile de socializare și nu direct pe pământ. Toți ascultăm muzică, dar atât cât să nu deranjăm veciul de la camperul alăturat. Toți bem o bere rece sau un vin, dar nu aruncăm doza sau sticla la întâmplare.

Pentru că îmi place să stau în curățenie. După plecarea mea vreau să las doar urmele roților pe iarbă; iarbă care se regenerează în câteva zile. Încerc să respect natura cât mai mult, să nu deranjez flora și fauna din zona unde campez. Încerc să fiu în armonie cu natrura, să mă relaxez, să mă încarc cu energie. Îmi place să privesc în liniște minute în șir răsăritul soarelui la mare, să ascult cântatul unui cocoș sau lătratul unui câine în departare, la munte, îmi place să contemplez formațiunile din Cheile Dobrogei în apus sau să fotografiez o ceață deasă în Apuseni…

Sunt și rulotiști certați cu bunul simț, dar eu am văzut și cunosc destui de mulți din cei care călătoresc cu rulota sau autorulota, și care au mereu sacul de gunoi lângă rulotă și la plecare lasă curat! Îi felicit și îi respect pentru treaba asta.

Dar azi, la Constanța nu e vorba de rulotiști, ci despre o parte din rasa umanoidă.

Asta am strâns azi dimineață în jumătate de oră…

Și mai sunt, dar nu am cum să ajung la ele… Trist…

Haideți să respectăm natura, să ne stângem în sac tot gunoiul, îl punem în RV și îl lăsăm la primul coș de gunoi din cale! Sau dacă mergi pe munte cu o bere sau cu o sticlă de apă în rucsac, după ce termin lichidul, pune-o înapoi în rucsac până la primul coș de gunoi. Crede-mă, e mult mai ușoară decât când ai cumparat-o! E atât de simplu și normal!

Text: RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

A apărut Ghidului campingurilor din Bulgaria 2020

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857