12.06.2024

Necesitatea înființării unei asociații de profil – concluzii după Convenție

După o săptămâna în care am avut și aniversarea Centenarului României, am primit feedback-uri de la peste jumatate din firmele participante la Convenția anuală de caravaning din România, ediția I.

Din toate mesajele, cel mai important este faptul că se dorește înființarea unei asociații profesionale de profil în România. Vom demara procesul de înființare a asociației cât de curând.

Mai jos sunt mesajele primite, în ordinea sosirii lor.

„Cu siguranță a fost un eveniment reușit! Însă, fiind o piață foarte mică, în comparație cu alte țări, ne confruntăm în continuare cu o lipsă de cunoaștere pe de o parte dar și cu o lipsă de infrastructură. Dar eu cred ca suntem mai afectați de lipsa de cunoaștere și de puterea de cumpărare decât de lipsa de infrastructură pentru că în țările în care infrastructura este dezvoltată sunt din ce în ce mai mulți care vor să evadeze din orașe și să se relaxeze off-camping. Este clar și normal că cel mai bun feedback, care oglindește realitatea, este cel oferit de cei mai vechi în branșă care cunosc „fenomenul” cel mai bine și care au parcurs fazele de dezvoltare (lentă) prin care a trecut acest domeniu. Revenind la evenimnentul organizat de VANganbond.eu, este fără îndoială un pas înainte, spre normalitate. Ne revedem la anul!”

Ionuț Tudose – Caravan, Motorhome & Adventure

 

„În primul rând din nou felicitari pentru organizare și ințiativă! Știu că nu este deloc simplă organizarea unui eveniment. Fiind prima întâlnire de acest gen în domeniu cred că a ieșit foarte bine. Lucruri rele nu am observat ci aș avea doar câteva sugestii de
îmbunatățire pe viitor.
– Ar trebui să existe un moderator prezent permanent în timpul discuțiilor, imparțial și echilibrat, care să încurajeze mai mult dialogul și contribuția la discuții a tuturor participanților.
– La final ar fi fost bine de tras niște concluzii despre ideea acestei asociatii și pașii următori.”
Razvan Păduraru – Joy 2 wander

 

„Având în vedere că a fost prima Convenție, lăudăm inițiativa voastră.

Punctez plusuri:

– Facilitarea cunoașterii jucătorilor din piață și accentul pus pe colaborare;

– Crearea asociației de profil cu seturi de reguli și etică profesională aferente;

– Locația aleasă, deși îndepărtată, a fost pe gustul nostru și cu mare încarcare/însemnătate;

– Subiectele atinse au fost de interes;

– Schimbul de experiențe bune&rele îl găsim foarte util și necesar și la viitoarele evenimente.

Să ne vedem cu bine!”

Cosmin Obogeanu – CarPath

 

„Când am ajuns la Reșca, ne-am trezit înconjurați de o toamnă perfectă. Nu ne-a mai ramas decât să trăim fiecare clipă din plin și să ne bucurăm de natură și de oameni.

Apropos de  oameni: weekendul trecut a fost despre oameni diferiți, cu personalități diverse, ghidați de aceeași mare dorință, de a contribui la dezvoltarea Rulotismului în România!!

Convenția de Caravaning ne-a demonstrat că acest domeniu merită toată susținerea noastră, a tuturor celor implicați în frumoasa lume a Rulotismului.

Conventia de Caravaning 2018, ne-a confirmat că www.jurnalderulota.ro se afla în raftul potrivit și ne-a aprins și mai tare, dorința de a ne autodepăși.

Acest eveniment a fost o experiență pe cinste, drept pentru care așteptăm și următoarele ediții !!”

Echipa Jurnal de Rulotă

 

„Consider că întâlnirea a fost binevenită. Fiind la prima de acest fel este normal să fie și aspecte mai puțin bune; însă au fost și multe foarte bune.

Aspecte pozitive:

 1. Întâlnirea tuturor jucatorilor din această piață;
 2. Vinul 🙂
 3. Palinca lui Peti 🙂
 4. Prezentarea platformei de inchiriere

Aspecte de imbunatatit:

 1. Poziția geografică îndepărtată
 2. Calitatea slabă a locației
 3. Calitate slabă a mâncării
 4. Motive de ingrijorare dpdv securitate fizică (episodul cu țiganii)
 5. Lipsă infrastructură IT (pentru prezentări pe ecrane mari)
 6. Încă nu am învațat să trecem peste orgoliul personal și au fost mici „scântei” între participanți 🙂
 7. Amânarea întocmirii asociației până în Ianuarie va scădea considerabil șansele de reușită ale acesteia. Se va avea tendința să se transforme din întâlnire profesională într-o întâlnire amicală; unde probabil toți jucătorii serioși vor spune pas.
 8. Lipsa unui dialog deschis, mulți dintre participanți nu și-au expus temerile sau opiniile personale. Acestea au fost exprimate separat, în grupări restrânse.
 9. Cost mult prea mic nu permite organizarea unui eveniment așa cum trebuie. Taxa de participare trebuie sa fie mai mare.”

Florin Hrițuliac – Haff

 

„Din păcate, nu cred că îți pot da un feedback bazat pe critici constructive, ci mai degrabă pe aprecieri, pentru că așteptările mele au fost atinse. Îmi doream foarte mult să reușesc să cunosc cât mai multă lume din domeniu și să schimbăm câteva idei, precum și să-i revăd pe cei pe care îi știam deja. Mâncarea a fost bună, căldură am avut :))) iar compania a fost cât se poate de plăcută. Îmi place să văd că mai toți oamenii din domeniu pe care i-am cunoscut sunt foarte faini. Singurul lucru de care  mi-a părut rău a fost că proprietarii de camping-uri și nu numai nu au răspuns solicitării tale. Mi-ar fi plăcut să avem un punct de vedere și din partea camping-urilor, sunt curios cum văd ei dezvoltarea caravaning-ului pe la noi. Știi că a fost Peti, dar cred că el e mult prea sufletist și pasionat pentru a-l considera reprezentativ în  branșă. Sunt și eu de acord cu crearea unei asociații care să ne reprezinte și cred că este un prim pas important într-o direcție bună. Cam atât am avut eu sa îți spun și aștept cu nerăbdare următorul eveniment de genul asta.”

Mihai Lala – La-la Campers

 

„Pe cât de surprinși, pe atât de onorați am fost să primim invitația de participare la prima Convenție Anuală a Caravaning-ului din România. Printre multitudinea de firme de închirieri rulote/autorulote, vânzări rulote/autorulote, vânzări accesorii și piese, Rulote-România s-a prezentat cu ceea ce a facut-o deja cunoscută: service rulote/autorulote.

Este interesant să vezi o multitudine de oameni, care teoretic nu au nimic în comun, dar există totuși un liant între aceștia: „pasiunea pentru RV”. Acesta consider că a fost principalul motiv al întâlnirii noastre de la Reșca, jud.Olt. Felicităm organizatorul acestei prime ediții pentru locația aleasă, Cabana Vânătoreasca din Reșca. Un loc minunat înconjurat de pădure, o priveliște superbă a naturii îmbrăcată în simfonia de culori specifică acestei perioade. Oameni faini, primire oltenească cu „ceai oltenesc”, mâncare românească și multă pasiune rulotească.

Rulote-România vă multumește încă o dată pentru invitație.”

Echipa Rulote-România

 

„În primul rând vreau să apreciez efortul pe care l-ai făcut pentru organizarea Convenției și să te felicit pentru ceea ce a rezultat. Este evident că este necesară înființarea unei Asociații de caravaning  în România, care să sprijine și îndrume toți actorii din aceasta industrie.

Cu toate că au fost vizibile micile „înțepături” dintre participanți, concluzia trasă de toți cei prezenți este cea mai importantă, și anume, dorințta și necesitatea înființării unei asociații în domeniu.

Ca urmare a înființării unei Asociații de caravaning mă aștept, în ceea ce privește domeniul meu de activitate, printre altele, ca finanțatorii să fie mult mai interesați  și atrași de acest domeniu (ce-i drept, înca la început în România), dar și societățile de asigurări să ofere cote de asigurare mai prietenoase.

Sper ca la următoarea întâlnire să fie prezenți și cei care, din diverse motive, nu au ajuns în perioada 23-25 noiembrie la Reșca.

Încă o dată felicitari și succes la organizarea următoarei întâlniri, care sper că va fi prin ianuarie-februarie 2019!”

Răzvan Herda – Seven-Business Adviser

 

„Ne-am bucurat să luăm parte la prima Convenție de acest gen și că ne-am întâlnit cu oameni pasionați ca și noi de rulotism, oameni cu care nu avem șanse să ne întâlnim fără această Convenție.  Am făcut schimb de experiențe, am învățat multe lucruri noi, ce să mai spunem: nu ne-a părut deloc rău că am mers atâția km pentru această întâlnire. Ne bucuram că s-a atins discuția despre platforma de închirieri cât și cea de asociație (așteptăm să o încercăm).

Așteptăm cu nerăbdare cea de-a doua ediție!”

Emilia Popescu – Travel Campers

 

„În primul rând mulțumim pentru invitație și pentru organizare. Ne-am simțit extraordinar!

Fiind un prim eveniment de această natură, nu știam exact la ce să ne așteptăm. Cadrul și participanții, însă, ne-au făcut să ne simțim ca într-o mare familie. Sperăm, ca pe viitor, această familie să crească și să creeze un spațiu propice pentru dezvoltarea turismului cu (auto)rulota în România.

Schimbul de idei lansat la prima Convenție este din punctul nostru de vedere doar un prim pas pentru industria rulotismului, așadar nu putem să urăm pentru mai departe, decât: la cât mai multe întâlniri!”

FIM Caravans

 

„Organizarea a fost ok. Nu am nimic de reproșat. Eventual 220 la rulote. Ar fi trebuit ca fiecare să își prezinte businessul. Au fost mulți dar nu am reușit să identific ce face fiecare. Poate sunt eu mai grăbit din fire dar mă așteptam să discutăm mai serios treaba cu asociația și deja să avem un draft de document, planuri, scop etc. E oricum bine și în ianuarie.”

Laurențiu Simion – Sfinx Camper & Conversion

 

„Legat de întâlnire, așa cum am mai spus mă bucur și vă felicit pentru organizare. Ce cred că a lipsit a fost exact subiectul principal: înființarea unei asociații profesionale care să ne sprijine în activitățile și susținerea acestui tip de turism in Romania. Dar având în vedere că a fost prima întâlnire de acest gen…trecem cu vederea.

Cred că va fi din ce în ce mai greu să ne vedem data viitoare dacă agenda viitoare nu include câteva activități care să ne ajute în activitatea noastra în care fiecare dintre noi am investit mai mult sau mai puțin, de aceea la următoarea întâlnire trebuie concret să vedem o propunere de statut al organizației, comitet de  conducere (propus și să se voteze) și acțiuni comune și susținute ale acestei asociații pe care să le avem planificate în următorii ani… bineînteles și un buget pe 3 ani.

Printre acțiunile comune pe care le văd sunt:

 • îmbunătățirea condițiilor de campare din campingurile existente în România, poate câteva schimburi de experiențe ale unor proprietari de campinguri cu alte campinguri din țară sau străinatate,
 • crearea unor spatii gen stadplatz în orașele și comunele de interes istoric și turistic (comunicari și lobby  la autoritățile locale),
 • crearea unor locuri unde autorulotele pot alimenta sau deversa deșeuri (apa gri/neagră) în anumite benzinării (cred că o discuție cu OMV/MOL sau Rompetrol ar putea să dea rezultate)
 • crearea unei hărti pentru rulotiști (electronice și fizice) cu toate punctele de campare, service specializat, locuri de stationare etc ar fi în beneficiul unor turisti străini care ne vizitează țara (oricum eu sunt în lucru și s-ar putea să apară direct pe platformacom în 2019)

Mulțumesc încă o dată pentru oportunitatea de a participa la această convenție, îmi doresc din tot sufletul să promovez acest tip de turism… și chiar dacă sunt în primul rând om de afaceri… în 2019 am rezervat pentru mine și familia mea autorulota timp de 2 luni.”

Tiorean Vasile – bookyourcamper.com

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857