23.04.2024

Rulota Amos T500, un concept inovator 100% românesc, realizată la Calafat

La Calafat în județul Dolj, firma SmarSoft Electronic a dezvoltat și omologat o rulotă 100% concept inovator românesc – AMOS T500. „Nu am folosit deloc lemn în componența pereților și a plafonului”

În România sunt firme mici care produc RV-uri de calitate. Așa este cazul și firmei SmarSoft Electronic din Calafat, care au produs o rulotă 100% românească, rulotă care a fost omologată de RAR. Smaranda Iordache este managerul companiei SmarSoft Electronic din Calafat și a avut amabilitatea să ne povestească despre proiectul lor, unic în România și realizat cu materiale de foarte bună calitate.

Cum a început povestea AMOS T500?
Acum aprox. 5 ani am cumpărat o rulotă nouă, Weinsberg, de la un dealer din Romania. Am achiziționat o varianta de baza, la care am adăugat câteva pachete opționale.
După achiziție, am început să-i adăugăm foarte multe opțiuni, în regie proprie. Apoi a venit și ideea: să facem o rulotă cu o structură complet diferită față de ceea ce există pe piață la ora actuală, în special adresată aplicațiilor medicale, showroom-urilor mobile, mobile food, etc… și (de ce nu?) zonei RV.
După câteva vizite la Caravan Salon Dusseldorf, ne-am dat seama că este loc și pentru un nou model de rulotă pe piață.
Ce costuri a implicat realizarea protoripului.
Costurile realizării prototipului au fost de aprox. 85.000 – 90.000 eur.
De concepția și proiectul rulotei AMOS T500 s-a ocupat Ovidiu Iordache. Documentația pentru omologarea RAR a fost realizată de ing. Mihai Curelea.
Am demarat realizarea prototipului cu încredere, având deja experiența organizării producției și tehnologia necesară realizării unor finisaje de înaltă calitate. SmarSoft Electronic, proiectul nostru de suflet de peste de 15 ani, activează pe zona de producție soluții electronice cu LED-uri pentru diverse domenii de activitate. Referitor la activitatea noastră de bază, mai multe informatii se pot gasi pe website-ul firmei www.smarsoft.ro.
Proiectul și realizarea au durat aproximativ 4 ani și jumatăte deoarece nu s-a lucrat într-un flux continuu. În acest interval s-a realizat și o hală de lucru pentru acest prototip, precum și presa pentru realizarea pereților rulotei. La acest proiect special și-au adus aportul semnificativ Maria Firut – realizarea desenelor 3D și Viorel Matea – producția mecanică.

Înțeleg că rulota AMOS T500 este omologată. Cum a decurs omologarea proiectului, au fost probleme?
Da, am reușit să facem omologarea rulotei, aceasta s-a realizat la RAR Drobeta Turnu Severin și totul a decurs foarte bine, nu am întâmpinat dificultăți.
Detaliați mai pe larg conceptul
Din start ne-am gandit că ar fi bine să construim o rulotă – bază, care să poată fi adaptată cu ușurință la orice aplicatie.
Rulota AMOS T500 are, pe aprox 2/3 din suprafata, doua podele. Între cele două podele există un spațiu tehnic, în zona punții, precum și o zona de depozitare în zona din spate.
În zona punții am reușit să punem toate dispozitivele: acumulator, invertor, charger solar, sisteme de încărcare acumulator, surse alimentare, panouri siguranțe, aer condiționat, încălzire webasto, boiler, rezervor apă, etc…
Deasupra zonei cu podea dublă avem un „open space” de aprox 3m x 2.2m care poate fi configurat oricum, neexistând cabluri, tubulatură, sau alte dispozitive care să poată încurca amenajarea. Pe langă multe altele, acesta este avantajul major al acestei rulote.
în zona frontală, la rulota prototip, am pus două paturi supraetajate, toaletă și chiuvetă, duș separat, precum și multiple zone de depozitare. Bineînțeles, această zonă poate fi reorganizată în funcție de aplicație. Am pus un mare accent și pe iluminat, unde am folosit sisteme de la Osram și Bridgelux.
Rulota AMOS T500 are o izolatie foarte bună, având pereții sandwich din fiberglass (interior și exterior) cu XPS de 30mm și ranforsări din batoane PVC extrudate. Nu am folosit deloc lemn în componența pereților și a plafonului. Plafonul are 60mm, oferind o foarte bună izolație care ajută semnificativ la scăderea consumului energetic, util mai ales atunci când se campează în zone fără posibilitatea racordării la o sursă de energie electică.
Podeaua din zona „open space” are și ea 60mm, oferind o izolație foarte bună, dar și o rezistență sporită la eventualele sarcini. De exemplu, se poate monta un scaun stomatologic de 150kg fără probleme.
Peretii au fost realizați tot de SmarSoft Electronic cu ajutorul presei mecanice pe care am confecționat-o în atelierele noastre. Ca și utilaje, ne-au fost de un mare ajutor cele 3 CNC-uri din dotare și multe alte echipamente pe care le folosim și în producția de afisaje LED.
Structura mecanică a rulotei pornește de la un șasiu foarte performant, ALKO Delta, peste care am construit o structură din aluminiu, concept propriu.
Referitor la structură: am proiectat patru matrițe pentru profilele din aluminiu: profilele pentru stâlpi, profilele înălțătoare și profilele pentru zonele de jos și sus ale pereților. Am pornit de la ideea de a inventa un nou concept din aluminiu, cu o rezistență sporită, punți termice reduse la minimum, precum și cu un design curat, care să ascundă toate elementele de prindere. Pentru realizarea primului exemplar, am construit o hală specială, în care s-a desfășurat doar acest proiect.
Când începeți productia de serie?

Urmează să trecem prin a doua etapă, de pregatire în detaliu a producției de serie.
Intenționăm să construim o linie mică de producție pentru 5 rulote simultan. Ca și timp, este greu să estimăm, însă sperăm să ne mișcăm destul de repede.
Care va fi pretul de vânzare a rulotei AMOS T500?

Încă nu am stabilit și nu avem o listă de prețuri, dar acestea vor fi în funcție de aplicație și de dotari.
Dimensiuni și mase:
Lungime totală: 6.560mm
Lațime totală: 2.370mm
Lungime interior: 4.740mm
Lațime interior: 2.210mm
Înălțime: 3.020mm
Masa proprie:
– 1.200kg (fără dispozitive)
– 1.300kg – 1.400kg (varianta cu toate dispozitivele instalate)
MMA: 1500kg – 1.800kg (în funcție de destinație și de dispozitivele necesare).
Foto: SmarSoft Electronic
Interviu realizat în exclusivitate pentru RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania
Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857