13.06.2024

ŠKODA ROADIAQ | conceptul urban camper electric | un vis pentru nomazii digitali

  • Škoda a publicat primele imagini și detalii referitoare la proiectul unicat Roadiaq.
  • Conceptul a fost realizat de studenții și elevii din cadrul Škoda Vocational School din Mlada Boleslav.
  • Programul a luat naștere în 2014, iar anul acesta au fost implicați 29 de studenți și elevi. Sub îndrumarea specialiștilor din cadrul companiei, aceștia au transformat un exemplar Škoda Enyaq iV (versiune 80x Sportline) într-un vehicul multifuncțional.
  • Škoda Roadiaq este o “casă mobilă” care poate fi folosită atât ca spațiu de lucru de la distanță, cât și mașină pentru camping.
  • Pentru finalizarea proiectului, cei implicați au avut nevoie de 2.000 de ore.
  • Spre deosebire de modelul de serie, Roadiaq are o gardă la sol puțin mai mare (190 mm, +4 mm) și o înălțime de 2,050 de mm (+350 de mm) datorită noului plafon.
  • Studenții și elevii au optat pentru introducerea unui pat pentru o singură persoană, a unor accesorii de bucătărie și a unor dulapuri. Pentru a promova ideea de spațiu de lucru, Roadiaq integrează un ecran de 27 de inchi, un mouse și o tastatură wireless și, bineînțeles, prize pentru alimentarea echipamentelor.
  • La fel ca celelalte produse realizate de studenții și elevii din Mlada Boleslav, Škoda Roadiaq va rămâne la stadiul de proiect.

Jumătate rulotă și jumătate spațiu de birou mobil, noul concept Skoda Roadiaq este 100% mașina de vis a nomazilor digitali. Crossoverul electric AWD cu acoperiș bombat dispune de un interior versatil, iar noaptea se transformă într-un urban camper, dotat cu o bucătărie în aer liber.
Ca bază a fost folosit SUV-ul complet electric Enyaq. Tinerii au lucrat, de asemenea, împreună cu experți de la companiile cehe Cargodesign și KPS Automobile. Lucrările la Roadiaq au început în toamna anului trecut și au necesitat peste 2.000 de ore de muncă pentru a crea conceptul.

Adăugarea acoperișului înalt din spate, cu aspect ciudat, dar funcțional, conferă conceptului un mic habitaclu spate asemănător cu cel al unei dube, menținând în același timp profilul suficient de jos și aerodinamic pentru a nu „mânca” prea mult din bateria mașinii. Roadiaq se bazează pe modelul Enyaq 80x Sportline, echipat cu o baterie litiu-ion de 77 kWh cu o autonomie de 495 km. Acesta este propulsat de o combinație între un motor electric sincron din spate de 201 CP (150 kW) și un motor de inducție din față de 107 CP (80 kW).

Acoperișul reproiectat, înalt de 205 cm, adaugă spațiu ca o mică rulotă. Dispune de o banchetă/pat lateral și o pasarelă centrală. Dar, în acest caz, unitatea de bucătărie obișnuită a fost transformată într-o stație de lucru mobilă. Biroul este prevăzut cu tastatură și mouse wireless, un monitor de 27 de inci, o conexiune integrată la internet, precum și un difuzor și o cameră foto.

Dar, deși există loc pentru o a doua persoană în Roadiaq – pentru călătorii și muncă – nu este cazul pentru cazare. Conceptul este proiectat cu doar un pat de o persoană. Bancheta nu se extinde în lățime, existând posibilitatea unei lungimi suplimentare.

Cortul suplimentar de pe ușa din spate este pentru zona de bucătărie, care a fost eliminată din interior în favoarea unui spațiu de birou. Cortul are o fixare specială pe hayon. Bucătăria are un mic aragaz portabil cu un singur arzător, o mașină de espresso de 12v și un mic frigider electric care se potrivește peste mesele de camping pliabile. Fiecare masă are, de asemenea, saci de depozitare integrați.

Foto: Škoda

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

AL-KO HY2: funcționalitate, siguranță și confort pe două picioare

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857