24.07.2024

Turism 2021: Protocol pentru sosiri și plecări din Grecia – întrebări și răspunsuri

„În numele Guvernului Greciei şi al Ministerului Turismului am vrea să vă asigurăm că am depus toate eforturile pentru ca dumneavoastră să fiţi şi să vă simţiţi în siguranţă în ţara noastră. Sănătatea dumneavoastră este prioritatea noastră absolută şi nenegociabilă” informează guvernul elen printr-un comunicat de presă.

Grecia și-a deschis frontierele într-un mod sigur și fezabil, începând cu 14 Mai. În următoarele paragrafe vom prezenta un ghid detaliat privind modalitatea de pregătire a călătoriei în Grecia începând cu 14 Mai.

Am stabilit următoarele reguli pentru a asigura protecţia sănătăţii dumneavoastră şi familiei dumneavoastră, precum şi a celor implicaţi în siguranţa sejurului dumneavoastră:

Începând cu data de 14 Mai, toţi călătorii care sosesc în Grecia vor prezenta următoarele documente:

  • Un certificat de test PCR cu rezultat negativ, emis de un laborator de testare, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de plecare.
    Acest test este obligatoriu pentru toţi călătorii (inclusiv copii cu vârsta de peste 5 ani), indiferent de situaţia epidemiologică din ţara de plecare.
  • Certificat de vaccinare în cazul în care călătorul a fost vaccinat cu schema completă (de ex. au trecut 14 zile de la ultimul vaccin, în funcţie de numărul de doze necesare)
    Certificatele de vaccinare cu vaccinurile Sputnik, Sinovac etc., neaprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), exceptează de asemenea vizitatorii de obligaţia de a deţine un test PCR cu rezultat negativ. Lista vaccinurilor acceptate: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oxford, Novavax, Johnson + Johnson / Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.
  • Certificat de recuperare de la infecția cu virusul SARS-CoV-2 emis de o autoritate publică sau de un laborator autorizat sau un certificat de test molecular PCR cu rezultat pozitiv, care confirmă faptul că titularul s-a recuperat de la infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în precedentele 9 luni și mai vechi de 2 luni de la data efectuării testului.

Toţi călătorii care sosesc în Grecia, indiferent de certificatul pe care îl deţin, pot fi supuşi unei verificări aleatorii a stării de sănătate. În cazul în care călătorul respectiv este selectat, are obligaţia de a se supune verificării. În caz contrar, autorităţile îşi rezervă dreptul de a nu le permite accesul în ţară. Selecţia se face pe baza unui sistem de eşantionare ţintită, sistemul EVA utilizat şi în vara anului 2020.

Clarificare importantă: Intrarea călătorilor în Grecia nu este condiţionată de vaccinare. Prezentarea unui certificat de vaccinare facilitează în mare măsură formalităţile la sosire. Cu toate acestea, certificatul de vaccinare sau de prezenţă a anticorpilor nu poate fi considerat „paşaport”.

Ţările de provenienţă din care este permisă intrarea, în condiţiile sus-menţionate, fără cerinţa de izolare, sunt: cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene & statelor membre ale Acordului Schengen, Statele Unite, Marea Britanie, Israel, Serbia, EAU, Noua Zeelandă, Australia, Coreea de Sud, Tailanda, Rwanda, Singapore, Rusia, Macedonia de Nord, Canada, Belarus, Bahrein, Qatar, China, Kuweit, Ukraina şi Arabia Saudită.
Cetățenii non-UE sunt sfătuiți să aleagă zboruri directe către Grecia. În orice alt caz, călătorii ar trebui să respecte cerințele referitoare la țară.
Călătorilor li se permite accesul în ţară prin toate aeroporturile internationale si prin porturile din Patras, Igoumenitsa si Corfu:
Accesul pe cale terestră se realizează prin punctele de frontieră Promachonas şi Ormenio 24/24 şi Evzonoi in intervalul orar 07:00-23:00.
Sunt permise navigaţia de croazieră şi yachtingul.Conexiunile maritime cu Albania si Turcia sunt restricţionate.

OBLIGAŢII PENTRU FIECARE CĂLĂTOR ÎN GRECIA

Înainte de sosire:

– Fiecare călător are obligaţia de a completa Formularul de Localizare Pasager (PLF), cel târziu la ora 23:59 în ziua dinaintea sosirii în Grecia. Pentru informaţii suplimentare, click aici

Călătorul are obligaţia de a se asigura înainte de plecare că se află în posesia unui certificat care atestă starea sa de sănătate. Documentele acceptate sunt următoarele:

– Un test PCR cu rezultat negativ efectuat în laborator cu cel mult 72 de ore înainte de plecare.
– Un certificat de vaccinare emis de autorităţile competente.
– Un certificat de recuperare de la infecția cu virusul SARS-CoV-2 emis de o autoritate publică sau de un laborator autorizat.
– Un certificat de test molecular PCR cu rezultat pozitiv, care confirmă faptul că titularul s-a recuperat de la infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în precedentele 9 luni și mai vechi de 2 luni de la data efectuării testului.

Toate certificatele trebuie să conţină informaţiile critice (cum ar fi numărul dozelor și datele respective) în limba engleză, germană, franceză, italiană, spaniolă sau rusă şi numele complet al persoanei trebuie să coincidă cu cel din paşaport sau din alte documente de călătorie.

La sosire:

Călătorii care sosesc în Grecia pot fi supuși:

– Testare cu teste antigen rapide la punctele de intrare, selecţia persoanelor pe baza unui sistem de eşantionare ţintită, bazat pe sistemul EVA folosit în vara anului 2020.

– Izolare obligatorie pentru călătorii testaţi pozitiv la SARS-Cov-2, în urma unui test de eşantionare. În această situaţie, călătorilor şi însoţitorilor acestora li se oferă cazare în hoteluri de carantină, iar aceştia vor fi ulterior testaţi PCR pentru a confirma diagnosticul iniţial.
Oaspeţii vor rămâne în hoteluri de carantină timp de cel puţin 14 zile. Cheltuielile aferente cazării în hotelurile de carantină sunt suportate de statul elen.

Respectarea protocoalelor de sănătate în timpul transportului turistic şi pe toată durata şederii în Grecia este esenţială pentru a permite tuturor să fim în siguranţă şi să revenim la normalitate.

Apreciem înţelegerea dumneavoastră şi regretăm inconvenientele care pot apărea.

Vă mulţumim călduros pentru cooperare şi pentru că aţi ales ţara noastră pentru a vă petrece vacanţa.

Aşteptăm cu nerăbdare să vă urăm bun venit în Grecia.

ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI PENTRU DESCHIDEREA TURISMULUI 2021

Cum se poate călători în Grecia?

Grecia este pregătită să primească din nou vizitatori din străinătate, aplicând protocoale de sănătate avansate. În anul 2021, Turismul Elen este gata să asigure siguranță sanitară maximă posibilă, atât pentru turiști cât şi pentru cei implicaţi în furnizarea de servicii turistice.

În primul rând, izolarea (carantinarea) vizitatorilor sosiţi din străinătate nu mai este necesară. Cu toate acestea, intrarea în Grecia va fi permisă în următoarele condiții:

– Prezentarea unui certificat de vaccinare emis de o autoritate competentă din țara de origine a călătorului.

– În lipsa unui certificat de vaccinare, turistul poate prezenta un certificate de test PCR cu rezultat negative, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de călătorie.

– Ca alternativă, călătorul poate prezenta un certificat de recuperare de la infecția cu virusul SARS-CoV-2 emis de o autoritate publică sau de un laborator autorizat sau un certificat de test molecular PCR cu rezultat pozitiv, care confirmă faptul că titularul s-a recuperat de la infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în precedentele 9 luni și mai vechi de 2 luni de la data efectuării testului.

– Cu 24 de ore înainte de călătorie, fiecare călător are obligaţia de a completa Formularul electronic de Localizare Pasager (PLF).

– La intrarea în Grecia, vizitatorii pot fi supuși unor teste aleatorii în baza unui sistem de eşantionare ţintită. În cazul unui rezultat pozitiv, acest lucru însemnând că vizitatorul testat este bolnav de Covid-19, acesta va fi cazat temporar într-un hotel de carantină, gratuit. În situţia în care se detectează un incident pozitiv în urma unui test de eșantionare la punctele de frontieră terestre, intrarea pe teritoriul elen poate fi interzisă.

Ce reguli se aplică persoanelor care lucrează în sectorul turistic?

Angajații din sectorul turistic elen sunt vaccinați în acelaşi timp cu restul populației generale, conform planificărilor guvernamentale. De asemenea, până la data vaccinării, acești angajați au obligația să se testeze de două ori pe săptămână (autotest sau test rapid). Este recomandat ca testarea să fie efectuată cât mai des posibil astfel încât să se producă izolarea în timp util.

Ce vaccinuri „terțe“ sunt acceptate (din China, Rusia, etc)?

Grecia recunoaște orice certificat de vaccinare prezentat de vizitatori cu o formulă anti-Covid 19 din țări terțe situate în afara UE și SUA. Lista vaccinurilor acceptate: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oxford, Novavax, Johnson + Johnson / Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.

Cum se realizează accesul pe cale aeriană?

Din data de 14 Mai, restricțiile de zbor din țările UE au fost ridicate, precum și din alte țări : SUA, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite, Serbia, Israel, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Thailanda, Rwanda, Singapore, Macedonia de Nord, Canada, Belarus, Bahrein, Qatar, China, Kuweit, Ucraina, Arabia Saudită și Federația Rusă), fără carantină.
În plus, zborurile internaționale sunt permise pe toate aeroporturile din Republica Elenă.

Cum se realizează accesul pe cale rutieră?

Călătorilor le este permis accesul prin punctele de trecere ale frontierei Promachonas și Ormenio deschise 24/24 şi Evzonoi în intervalul orar 07:00 – 23:00.

Cum se realizează accesul pe cale maritimă?

Din data de 14/5/21 au fost ridicate restricţiile cu privire la impunerea carantinei pasagerilor sosiţi cu feribotul in principalele porturi de intrare (Patra, Igoumenitsa, Corfu). Conexiunile maritime cu Albania si Turcia sunt restricționate.

Cum se pot deplasa vizitatorii către sau de la hotelul lor?

Atâta timp cât călătoria între regiuni este interzisă, oaspeții vor putea călători de la aeroport către hotel pe baza voucherului de cazare si a formularului PLF.

Ce măsuri se aplică oaspeţilor pe durata sejurului?

Pe toata durata şederii lor în Grecia, vizitatorii trebuie să urmeze întocmai toate măsurile care se aplică tuturor cetăţenilor Greci.

Vor fi aplicate protocoale sanitare?

În toate activitățile turistice, transportul turistic și vizitele turistice în alte locuri de interes, se vor aplica aceleași protocoale ca cele din anul 2020, cu unele mici ajustări. Aceste protocoale s-au dovedit a fi eficiente și vor fi actualizate în funcție de condițiile epidemiologice. Ministerul Turismului și Camera Hotelierilor din Grecia vor oferi certificare tuturor unităţilor de cazare care pun în aplicare aceste protocoale. Mai mult, vor fi furnizate materiale de instruire pentru angajații acestor companii, pentru a asigura aplicarea corectă a tuturor măsurilor de sănătate și siguranță împotriva Covid-19.

Vor exista hoteluri de carantină?

Planul de deschidere a turismului grecesc prevede existența unor hoteluri specifice de izolare (carantină) situate în apropierea punctelor de trecere a frontierei precum și în alte puncte strategice la nivel național. În acest fel, va exista o plasă de siguranță adecvată pentru gestionarea cazurilor, combinată cu o detectare timpurie la sosirea turiștilor din străinătate. Cheltuielile aferente cazării în hotelurile de carantină sunt suportate de statul elen.

Ce se aplică în cazul minorilor cu vârsta de sub 12 ani?

Copiii cu vârsta de sub 5 ani sunt exceptaţi de la obligaţia prezentării
unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR.

Când va fi permisă plecarea sau sosirea yacht-urilor private şi din ce ţări de provenienţă?

Plecarea şi sosirea yacht-urilor (cu excepţia celor care sosesc din Albania şi Turcia) sunt permise din 3 Mai și în continuare, cu unele restricții, în timp ce aceiași termeni și condiții se vor aplica atât pentru cetățenii greci cât și pentru străini.

Ce se aplică în cazul navelor de croazieră?

Din data de 14 Mai, restricţiile cu privire la vasele de croazieră sunt complet anulate, aplicând întotdeauna protocoale sanitare foarte stricte în cazul acestor activități.

Ce se întâmplă dacă țara vizitatorului solicită prezentarea unui test la întoarcere?

Se pot efectua teste PCR sau antigen direct la locul de cazare dacă vizitatorul are nevoie pentru întoarcerea in ţara natală. Acest lucru ajută turistul să fie în concordanță cu obligațiile sale pentru a se întoarce în siguranță în țara de origine.

INFO: https://travel.gov.gr

Spiritul aventurii, tracțiunea integrală și mai multă independență ca standard la modelele ediției „CrossOver”

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857