În acest episod, Cosmin Man, director tehnic, ne va da informații utile despre regulatoarele de încărcare pentru sisteme fotovoltaice la rulote și autorulote.
De ce avem nevoie de un regulator?
Un panou solar generează un curent cu un voltaj de circa 20-23 V, iar bateriile noastre sunt la 12 V, asta înseamnă că au nevoie de un curent de încărcare de aproximativ 14,4 V. Pentru aceasta avem nevoie de un dispozitiv care să coboare acest curent la valoarea respectivă, la acest voltaj. Dacă am injecta direct din panou fără nici un regulator, atunci am ajunge să supraîncărcăm bateria și în foarte scurt timp să o defectăm, iar o baterie supraîncărcată prezintă inclusiv riscul de explozie și incendiu.
Există două mari categorii de regulatoare de încărcare a sistemelor fotovoltaice: regulatoarele PWM sau regulatoarele MPPT. Cosmin Man ne va explica pe scurt cum funcționează aceste regulatoare.
Între tehnologia PWM și MPPT există diferențe destul de mari.
Regulatorul PWM preia voltajul de la panou, care este 20-23 V și îl coboară la 14,4 V exact cât are nevoie să încarce în baterie. Regulatorul PWM taie practic diferența aceasta de voltaj. Ce este peste 14,4 V se disipă, adică se pierde. Din acest motiv acestea sunt cele mai simple, sunt basic și sunt și cele mai ieftine, dar ca performanțe nu sunt la fel ca și cele MPPT.
Regulatoarele de încărcare cu tehnologie MPPT sunt în medie cu 15-20 % mai eficiente decât regulatoarele PVM.
Ce înseamnă aceasta pentru noi? În momentul în care avem o zi însorită, ambele regulatoare fac aceeași treabă, încarcă mai mult decât este necesar. Diferența apare în momentul în care avem o zi înnorată sau o zi ploioasă. În momentul în care folosești un regulator PWM într-o zi înnorată, el poate să îți încarce bateria cu 1 A/oră, iar un regulator MPPT în aceleași condiții să încarce cu 1,2, 1,3 sau chiar 1,5 A /oră. Asta înseamnă evident o eficiență mai mare a recoltării energiei solare și încărcării ei în acumulator.
Cum face regulatorul MPPT lucrul acesta? El știe să coboare voltajul și în același timp să crească amperajul. Dacă regulatoare le PWM taie pur și simplu diferența de voltaj și o disipă, adică o pierde – energia respectivă se transformă în căldură, regulatorul MPPT știe să coboare voltajul și în contrapartidă să ridice amperajul. De aceea un regulator MPPT va încărca pe vreme înnorată cu un curent mult mai mare decât ar încărca un regulator PWM conectat la același model de panou solar, în aceleași condiții de iluminare. Există variante inclusiv cu Bluetooth, există o aplicație pe telefon și poți să monitorizezi foarte bine cât curent a încărcat, cât încarcă în momentul respectiv etc.
RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania
FINETZA, bestia elegantă – camper van destinat călătoriilor de afaceri