21.07.2024

Toate materialele și combinațiile comune folosite la construcția autorulotelor

XPS, EPS, FEF, MW, PU, ​​PE – cine mai poate vedea prin ea? Prescurtările reprezintă materiale de izolare, ceea ce ar trebui să le dea autorulotelor un climat bun.

În trecut, lucrurile erau foarte clare: aproape toate autrulotele se bazau pe un cadru din lemn ca un eșafod portant, cu goluri care erau umplute cu polistiren. Denumirea produsului polistiren înseamnă de fapt spumă EPS – prescurtată pentru polistiren expandat. Acest material izolant are două avantaje principale: Este ușor și ieftin de fabricat. De aceea, combinația de EPS și lemn a persistat la unele mărci până în zilele noastre.

EPS: polistiren expandat

Denumirea: Styrofoam
Aspect: mărgele albe de polistiren, vizibile în mod clar.
Cu toate acestea, tot mai mulți producători se îndepărtează de metoda de construcție a autorulotelor în combinația lemn + EPS, deoarece prezintă un risc grav. Dacă apa pătrunde în sandwich undeva – de exemplu pe marginile construcției, prin trape sau ferestre – spuma EPS se înmoaie și transportă umezeala către armăturile din lemn.

Așa arată un cadru clasic din lemn ca o structură de perete portantă. Golurile sunt completate cu spumă EPS.

Rezultatul: lemnul începe să fie atacat și își pierde capacitatea de suport. Dacă acest lucru nu este văzut la timp, de exemplu atunci când se verifică scurgeri, acest lucru poate duce la pagube considerabile și reparații costisitoare. Același lucru este valabil și pentru plăcile cu podea cu partea inferioară din lemn. Învelișul de protecție subțire care împiedică pătrunderea umidității trebuie verificat în mod regulat pentru a nu se deteriora.

XPS: polistiren extrudat

Denumirea și mărci: Styrofoam, Styrodur, spuma RTM
Aspect: suprafață relativ netedă albastru colorat, verde sau roz.
Prin urmare, XPS este din ce în ce mai mult utilizat ca material de izolare alternativ. Așa-numitul polistiren extrudat este mai scump și puțin mai greu decât EPS, dar nu absoarbe apa. Deoarece XPS este cu pori închiși, ceea ce înseamnă că are o suprafață netedă, omogenă și, spre deosebire de EPS, nu există canale capilare în care apa să poată intra. Se poate vedea și din faptul că este de obicei colorat albastru, verde sau roz. XPS este relativ rezistent la presiune și rigid și, prin urmare, are nevoie de întăriri mai mici.

PU: poliuretan

Denumirea: spumă de construcție sau de asamblare
Aspect: suprafață netedă colorată sau gri închis.

Nu este în totalitate fără armare, astfel încât marginile de construcție, în special, sunt adesea stabilizate cu benzi din spumă PU comprimată. Poliuretanul puternic comprimat, PU pentru scurt, este foarte stabil și, de asemenea, rezistent la putregai. De asemenea, oferă o fixare sigură cu șuruburi – importantă pentru conexiunile de colț între acoperiș, pereți și podea, care sunt de obicei asamblate folosind o combinație de șuruburi și adeziv de etanșare. În unele cazuri, mobilierul este înșurubat de elementele PU, dar și în interior. Câțiva producători folosesc spumă PU cu o densitate mai mică, dar și pentru a izola întreaga suprafață.

Avantaje și dezavantaje

În practică, nu se așteaptă diferențe mari de la izolarea PU la XPS. Același lucru este valabil și pentru spuma RTM, pe care se bazează unii producători. Aceasta este o variantă a spumei XPS cu proprietăți de izolare ceva mai bune. Astăzi din ce în ce mai mulți producători folosesc conceptul „free wood” (fără lemn). Strict vorbind, însă, există uneori câteva armături din lemn în construcție, în special în punctele sensibile la presiune. În cele din urmă, acest lucru nu este critic, deoarece piesele din lemn sunt de obicei închise complet de materiale impermeabile.

Spate elegant: la modelele de calitate superioară, peretele posterior al suprastructurii constă, în unele cazuri, dintr-o piesă turnată GfK cu spumă dublă.

Combinația de XPS cu benzi PU puternic comprimate ca armare este folosită în tot mai multe autorulote. Acoperișul și podeaua sunt realizate de obicei din material pentru stoparea grindinei și GfK rezistent la putregai. Când vine vorba de pereți, unii producători folosesc foaie de aluminiu ușoară și strălucitoare, alții folosesc GRP rezistent la impact, dar mai mat. Dacă doriți să știți ce fel de podea are un autorulota, aruncați o privire rapidă sub vehicul. Dacă podeaua este albă, este de obicei din GfK. Dacă subsolul este negru, acesta este în cea mai mare parte o structură din lemn.

MW: vată minerală

Denumire: lână de stâncă, lână de sticlă
Aspect: covorașe galbene sau verzuie, fibre minerale vizibile.Din cauza prelucrării ușoare și a prețului scăzut, vata minerală este populară în rândul producătorilor de autorulote. Cu toate acestea, ar trebui să utilizați variante care au fost tratate cu agenți de legare, astfel încât lâna să nu se prăbușească în timpul condusului și să nu elibereze fibre în cameră. Un material de izolație care seamănă vizual cu vata minerală este covorașul din fibră PE din aluminiu. Este folosit în principal de producătorii francezi și italieni și se numește VPS – Van Protection System. Pe lângă valorile bune de izolare, VPS promite și o izolare fonică vizibilă. Aproape toți ceilalți producători de vehicule de camping folosesc covorașe PE pentru izolare.

La camper vanuri sunt necesare alte materiale de izolare, deoarece pe acoperiș și pereți nu există aproape suprafețe plane. De aceea, izolarea trebuie să fie foarte flexibilă, astfel încât să poată fi instalată bine peste tot. În trecut, vata minerală era folosită pe scară largă și aici. Deși absoarbe cu greu umiditatea în sine, înseamnă că umiditatea încă se poate aduna între panoul exterior și cel interior. Prin urmare, o barieră de vapori, de obicei o peliculă PE, trebuie mai întâi atașată între metal și lână.

PE: polietilenă

Denumire, mărcile de bază: izolator X-treme, polietilenă celulară sau plastazot
Aspect: suprafață cu pori închis, în mare parte întunecată, netedă

Covorașele din spumă PE sunt foarte ușor de prelucrat și oferă proprietăți bune de izolare.

Plasticul spumat, care se vinde și sub denumirea de izolator X-treme, este foarte flexibil și, prin urmare, ușor de prelucrat. Deși covorașele PE sunt relativ grele, acestea oferă valori bune de izolare chiar și cu o grosime redusă a materialului și au, de asemenea, un efect de protecție, de asemenea, ajută la reducerea zgomotului. În ceea ce privește prețul, PE se situează în gama superioară, dar la fel ca XPS nu absoarbe umezeala. Covorașele PE sunt de obicei de culoare gri închis până la negru.

FEF: spumă flexibilă cu elastomer

Denumire: Armaflex, cauciuc sintetic
Aspect: mat negru flexibil, suprafață netedă

Un alt nou material de izolație este folosit din ce în ce mai mult în autorulotele compacte bazate pe VW T6 sau Mercedes Vito: așa-numita spumă flexibilă cu elastomer – FEF pentru scurt – este foarte flexibilă și combină cele mai bune valori de izolare cu greutatea redusă. Acest cauciuc sintetic sau cauciuc SBR, de asemenea, nu absoarbe apa, are un efect de reducere a zgomotului și este, de asemenea, disponibil cu un strat de protecție împotriva infestării bacteriene și mucegaiului.Sunt multe materiale de izolare, cu proprietăți diferite – combinația optimă de materiale care să îndeplinesacă toate cerințele producătorilor, nu a fost gasită încă. În ceea ce privește durabilitatea și păstrarea în timp a structurii camperelor, există multe lucruri care sugerează că metoda tradițională cu lemn și spumă EPS devine tot mai învechită.

Foto: Hersteller/Promobil.de

Sursa: https://www.promobil.de

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Deplasările cu autorulotele sunt posibile în anumite condiții. Redeschiderea frontierelor în Europa

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857