19.05.2024

Cât de sigure sunt autorulotele la coliziuni?

Administrația de transport din Suedia (Trafikverket) a efectuat teste de impact cu autorulote. Rezultatele au fost publicate oficial la sfârșitul lunii aprilie (n.r. anul trecut) și arată că strucrura autorulotelor nu este suficient de rezistentă pentru a proteja șoferii și pasagerii în timpul unei coliziuni frontale. Piața în creștere a autorulotelor, combinată cu mai multe incidente grave, arată că acest tip de vehicul are nevoie de îmbunătățiri pentru a-și îmbunătăți siguranța.

Testele au fost făcute cu două autorulote moderne – una semiintegrală și una integrală, fără a menționa mărcile și modelele acestora. Testele indică existența unor deficiențe majore în siguranță în caz de accident. Riscul de deces în caz de coliziune frontală este foarte ridicat.

Motivul pentru care administrația suedeză de transport a efectuat teste de impact este creșterea rapidă a numărului de autorulote. Din 2014, numărul de autorulote noi înmatriculate în Suedia a crescut cu 50%. În aceeași perioadă, 6 persoane au murit în accidente cu motorhome, dintre care 4 au avut loc anul trecut. Cel mai frecvent tip de accident a fost coliziunea frontală. Alte aproximativ 100 de persoane au fost rănite în accidente rutiere cu autorulotele, din 2014.

Studiile aprofundate ale administrației suedeze privind accidentele rutiere arată că o coliziune poate provoca daune majore în interiorul camperului. Rezultatele testelor de impact sunt răspândite în rândul producătorilor, organizațiilor din industrie și consumatorilor pentru a informa cu privire la siguranța autorulotelor, iar autoritatea de stat își declară disponibilitatea de a contribui la dezvoltarea unor campere mai sigure.

Testul de impact al Administrației Transportului Suedez este același test de coliziune frontală utilizat în Euro NCAP, o organizație europeană a consumatorilor care testează automobile; un impact frontal de 64 km / h față de o barieră corespunzătoare unui vehicul cu aceeași greutate. Deși autorulotele au fost descărcate la teste, acestea sunt relativ grele. În acest caz, testele corespund unui impact frontal de 90 km / h față de o mașină medie de pasageri.

Administrația transporturilor din Suedia a testat două motorhome moderne (una semi-integrată și una complet integrată). Ambele reprezintă 84% din modelel de motorhome de pe piață.

Rezultatele testelor administrației suedeze de transport arată că există un mare risc de deces într-o coliziune frontală. Structura autorulotelor nu este suficientă pentru a proteja șoferii și pasagerii în timpul coliziunilor. În timpul testelor de impact cu ambele modele, șoferul are un risc foarte mare de a muri sau a fi grav rănit. Habitaclul semi-integrat oferă o protecție mai bună decât cea integrată complet, dar încă departe de protecția pe care o oferă astăzi o mașină modernă de pasageri. Toți cei aflați în motorhome sunt în pericol de a fi răniți grav de amenajările interioare, echipamentele din interior, care se prăbușesc la impact.

Testele arată, de asemenea, că este important ca familiile care călătoresc în casele auto să folosească o protecție a copiilor în condiții de siguranță pe care o folosesc în mașinile lor de pasageri.

Autorulotele pot fi mai sigure. Prezentând fapte despre lipsa siguranței rutiere în campere, există o bază bună pentru un dialog continuu cu privire la modul în care autovehiculele pot deveni mai sigure.

Autorulotele au aprobare europeană în conformitate cu Directiva 2007/46 (CE). Conform acestor reguli, toate echipamentele din zona de living (frigider, pat, etc.) trebuie să fie bine atașate la pereți, podea sau tavan – totuși masa poate fi proiectată astfel încât să poată fi deplasată cu ușurință. Există, de asemenea, cerințe privind centurile de siguranță și scaunele mașinii.

Cu toate acestea, pentru autorulote nu există aceleași cerințe pentru testarea impacturilor frontale și laterale ca și pentru autoturismele obișnuite.

Recomandările Administrației Transportului Suedez către consumatori:

  • Alegeți drumuri sigure cu separare centrală.
  • Respectați limitele de viteză
  • Asigurați-vă că nu aveți obiecte libere, neancorate în zona de living, cum ar fi o mașină de cafea. Scoateți masa dacă aveți pasageri în spate.

Recomandările Administrației Transportului Suedez către producători:

  • Pe termen scurt – îmbunătățirea ancorării interiorului spațiului de locuit
  • Pe termen scurt – asigurați-vă că masa este ușor de îndepărtat
  • Pe termen lung – priviți-vă astfel încât autovehiculul de bază să nu fie accidentat

Trafikverket, Administrația Transporturilor din Suedia este responsabilă pentru planificarea pe termen lung a sistemului de transport pentru toate tipurile de trafic, precum și pentru construirea, exploatarea și întreținerea drumurilor publice și a căilor ferate. Administrația suedeză de transport este, de asemenea, responsabilă cu administrarea testelor teoretice și de conducere necesare pentru obținerea unui permis de conducere, a unei licențe de conducător auto de taxi, precum și a testului teoretic pentru know-how-ul profesional necesar pentru obținerea unei licențe de transport și a unui certificat de competență profesională.

Susține proiectul independent RVTravel.eu prin:

https://paypal.me/RVTravelRomania

Revolut: +40 746 840 857

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Sursa: www.trafikverket.se

Camping Perla la Amara, un weekend cu pescuit

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857