Pentru a călători în diverse țări prin Asia, Africa, Orientul Mijlociu, America, Oceania și chiar Europa este nevoie de CPD – Carnet de Passage en Douane
Carnet de Passage en Douane (CPD) este un document vamal internațional care acoperă admiterea temporară a autovehiculelor în țări străine. Îndepărtează dificultățile de depunere a jurnalului de bord original la punctul de intrare sau de a lăsa un depozit în numerar la oficialii vamali.
Am stat de vorbă despre acest document cu Adrian Carmaciu de la Baraka Travels, care călătorește cu camperul prin lume.„O poveste plictisitoare despre un document necesar nouă – CPD și despre una din reminiscențele comunismului în România – ACR”
În unele țări nu poți intra la graniță dacă nu ai un document – Carnet de Passage en Douane, CPD pe scurt. Cum funcționează: faci carnetul ăsta la un autoclub autorizat și lași o garanție. Când ajungi în una din țările unde e necesar, ei îți pun o ștampilă la intrare și una la ieșire când iesi cu mașina. Dacă vinzi mașina în țara aceea nu primești ștampila de ieșire, dacă te întorci cu carnetul fără ștampilele corecte nu primești garanția. Vama din țara respectivă va încasa garanția de la autoclub” ne spune Adrian Carmaciu.
„Înainte de a pleca în călătorie am avut nevoie de CPD. Este un document care-ți permite să călătorești cu mașina în unele țări, în cazul nostru era Iran. În România se eliberează de către ACR (Automobil Club Român).
Am sunat la ei și am încremenit când am auzit prețul: 650 euro!!!… asta în timp ce la ADAC (Automobil Clubul German) știam că este cam 250 euro. Am vrut să fac în Germania dar au refuzat să-mi facă. Eu am refuzat să plătesc un preț de aproape 3 ori mai mare și mai căutat. Am aflat de TCS (Touring Swiss Club). Mi-au confirmat că-mi pot face, tot pe la 200-250 euro, dar le trebuie o confirmare de la ACR, că nu se opun.
Când i-am spus domnișoarei drăguțe de la telefon că nu am nici o șansă să obțin așa ceva, s-a oferit să îi contacteze ea. Timp de câteva săptămâni și câteva mailuri trimise nu a primit nici un răspuns. Atunci, cu ajutorul ei, am escalat la FIA (Federation Internationale de l’Automobile).
Am vorbit cu directorul care se ocupă de CPD, plângându-mă de prețul exagerat de la ACR și de faptul că nu răspund la cererea celor de la TCS. Foarte prompt, m-a asigurat că-i va contacta să-mi răspundă, dar prețul nu ține de el, doar de ACR. Am mai aflat și că, teoretic, pot face CPD la orice club din Europa, dacă găsesc un club dispus să-mi facă.
Am sunat și am trimis mailuri cam la toate cluburile. Dintre toate care au răspuns, doar cei din UK erau dispuși să-mi facă. Dar acolo e obligatorie o asigurare care ridică prețul aproape de costul de la ACR. Pe restul cluburilor le bănuiesc că sunt într-o înțelegere să nu-și ia clienții unii altora.
Între timp am aflat că pentru Iran, unde ne trebuia nouă CPD, se poate face un document echivalent la graniță pentru vreo 400 euro.
Când am spus celor de la ACR că fac direct în Iran, sub presiunea FIA și după o scurtă negociere, am obținut același preț ca în Iran, vreo 400 euro.
Între timp planurile s-au schimbat și anul acesta am avut nevoie de extensie pentru CPD pentru încă un an. I-am contactat iarăși dar mi-au spus clar că nu-mi fac extensie ci doar CPD nou și nici nu mai primesc vreo reducere. În schimb am aflat de la alți călători de un alt club. Prefer să nu-i zic numele deocamdată. Prețul la ei este 240 euro iar extensia pentru al doilea an doar 60 euro. Mai sunt niște costuri cu transferul banilor și poșta dar tot ieși la jumătate de preț pentru un an și mult mai puțin dacă faci extensie. Tocmai am făcut noul CPD la ei.
Poate CPD nu vă interesează, că nu ajungeți cu mașina în puținele țări unde ar fi nevoie. Dar se poate să aveți nevoie de IDP (International Driving Permit) – Carnet de conducere international fără de care nu poți închiria mașină în Japonia și alte câteva țări.
La ACR costă 100 euro permisul și încă 100 să devii membru că nu se poate fără. În total 200 euro în timp ce cam peste tot în lume costă 10 – 20 euro. În unele țări e chiar gratis.
Atitudinea ACR nu ar trebui să ne mire. La telefon îți zic că nu poți face CPD în altă țară, chiar dacă nu e adevărat, și acționează în consecință, stabilesc prețul pe care-l vor ei. Nu răspund în fața nimănui și așa se și poartă.
Ca să aflați despre directorul, sau mai bine zis, patronul ACR, care este la butoane de juma de secol, citiți aici: https://www.libertatea.ro/stiri/averea-de-milioane-de-dolari-a-automobil-clubului-roman-formata-din-sedii-terenuri-hoteluri-masini-si-vapoare-secretizata-si-manevrata-de-constantin-niculescu-aflat-de-50-de-ani-in-institutie-2744145?fbclid=IwAR3W9nEM9HRLy66KSmgaZ9s1Zko4DcouFquwtZOC7GrwTgjhDxNabiChtAc
Pe Adrian Carmaciu îl puteți urmări pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/BarakahTravels/
Lista țărilor unde este nevoie de CPD:
Africa: Botswana, Egypt, Kenya, Lesotho, Libya, Malawi, Namibia, South Africa, Sudan, Swasiland, Zimbabwe
America: Argentina, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Ecuador, Paraguay, Peru, Trinidad & Tobago, Uruguay, Venezuela
Asia & Middle East: Bangladesh, India, Indonesia, Iran, Iraq, Japan, Jordan, Kuwait, Lebanon, Malaysia, Oman, Pakistan, Qatar, Singapore, Sri Lanka, Syrie, United Arab Emirates
Europa: Belgia, Danemarca, Finlanda, Grecia, Italia, Turcia
Oceania: Australia, New Zealand
RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania