Un cititor tocmai și-a achiziționat o autorulotă. Încă nu a avut ocazia să o folosească și ne adresează câteva întrebări: Cât timp poate folosi bateria de la celulă fără a fi concetat la priză? Ce fel de echipamente poate folosi pentru a se conecta la panourile electrice? Ce mufe sau fitinguri sunt necesare?
Proaspăt posesor de autorulotă, George ne-a adresat căteva întrebări cu privire la autonomia bateriilor din autorulotă. Desigur, puteți achiziționa o autorulotă echipată diferit (cu una sau două bateriei cu litiu, de exemplu). Acest articol ar trebui să vă poată ajuta să discutați cu vânzătorul atunci când achiziționați autorulota, mai ales dacă vă poate vinde accesorii (panou solar, baterie suplimentară etc.).
„Tocmai am achiziționat un autovehicul (Laika Ecovip 309S), am o singură baterie la celulă și am dori să avem informații utile în ceea ce privește autonomia electrică, mufele și conexiunile pe care trebuie să le am. Vă mulțumim pentru sfaturile dvs.”
Autonomie electrică de 2 sau 3 zile
În configurația inițială a autorulotei dvs, veți putea opera numai dispozitive care utilizează 12 V. Cu bateria de la bord și fără echipamente suplimentare, cum ar fi antena de satelit și TV, se poate sta, fără surse suplimentare, cam 2-3 zile pe perioada verii. Singurii consumatori de energie electrică vor fi frigiderul, iluminatul și gestionarea electronică a echipamentelor de bord (pompă de apă, încălzitor de apă, unitate de control etc.). După perioada de repaus în care bateria este descărcată trebuie să fie neapărat urmată de un timp pentru reîncărcare și aceasta implică adesea pornirea motorului și deplasarea (de preferat). În orice caz, consultați întotdeauna panoul de control al autorulotei unde este indicat nivelul de încărcare a bateriei. Și în niciun moment indicatorul nu trebuie să fie în zona roșie pentru o lungă perioadă de timp, deoarece acest lucru va reduce durata de viață a bateriei.
Dacă stați într-un camping sau într-o zonă de servicii cu conexiune electrică, trebuie să aveți următoarele:
- adaptor CEE 17
- un prelungitor clasic de minim 25 m cu ștecher și mufă P17.
Pentru a reîncărca bateriile, vă puteți conecta la 220V sau puteți utiliza panouri solare. Acestea sunt nelipsite la mai toate RV-urile, dar atenție, acestea nu asigură o autonomie energetică totală.
Totul depinde de sezon…
Vara, consumul de energie este mai mic deoarece timpul de iluminat este mai mic, frigiderul cel mai adesea în regim și televizorul funcționând patru ore pe zi, panoul solar oferă în mare parte ceea ce consumăm. Prin urmare, un panou solar ne poate oferi indepentență energetică până la 5-6 zile.
Iarna, zilele sunt mai scurte, mai puțin luminoase și, evident, mai reci. În aceeași configurație a echipamentului, prin urmare, putem rămâne autonomi doar 2-3 zile înainte ca bateria să intre în descărcare profundă. Pentru a porni o sursă de încălzire auxiliară, este esențial să vă conectați la 220V.
Contează și intervalul orar
Randamentul este cel mai bun vara, între orele 11:00 și 15:00, cu o producție optimă în ceea ce privește tensiunea (V) și intensitatea (A) datorită unei radiații solare de 1000W / m2 care scade la 500 W / m2 când cerul este parțial acoperit, sau chiar 250 dacă cerul este plin de nori.

Termeni:
- Iradierea solară: este cantitatea de energie primită de la soare într-un loc.
- Radiația solară: variază în funcție de anotimpuri și de poziția geografică.
- Celula fotovoltaică: este componenta electronică semiconductoare care, atunci când este asamblată, alcătuiește un panou solar fotovoltaic.
- Eficiența unei celule fotovoltaice: este eficiența conversiei energiei luminoase în energie electrică. Acesta este supus puterii panoului, intensității soarelui, numărul de ore de expunere, unghiul de incidență al razelor de pe panou și temperatura.
- Watt-maxim (Wp sau Wp): Aceasta este unitatea de măsură în care puterea maximă furnizată de panou este exprimată sub o iradiere de 1000 W / m2, în bune condiții de orientare și temperatură.
Când călătoriți într-o autorulotă, nu doriți să rămâneți fără energie.
Din cauza gadgeturilor și a vieții tot mai tehnologizate, mulți dintre noi avem nevoie din ce în ce mai mult de sursă de energie. Din cauza tabletelor, telefoanelor inteligente, laptopurilor, aparatelo foto etc, aven nevoie de tot mai multă energie. Una dintre soluții este adăugarea unei a doua baterii pentru living.
Utilizatorii de RV-uri sunt împărțiți: unii spun că se mulțumesc cu o simplă baterie cu gel cu un panou solar, alții au nevoie de o baterie sau două cu litiu. Totul depinde de nevoile de consum ale fiecăruia.
Tipologii
Este evident că nevoile fiecăruia de energie electrică depind de utilizarea diferiților consumatori din autorulotă.
- Dacă veți consuma puțin și vă puteți conforma cu o instalare redusă. Fără aparat de cafea, fără aer condiționat, fără aparate de 220V etc.
- Dacă veți conduce regulat, se va reîncărca bateria mai des.
- Dacă preferați să stați în campinguri, cu prize de curent, nu veți avea nevoie de a doua baterie.
- Dacă vă plac etapele lungi în locuri fără o conexiune de alimentare, o singură baterie nu va fi suficientă, poate ar fi nevoie de un generator de curent.
RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania