21.09.2023

Lungimea ideală pentru un campervan – 5,99 m

Nici prea lungi, nici prea scurte, campervan-urile de 5,99 m atrag pe oricine își dorește o dubă la îndemână, dar confortabilă. Dormitor, bucătărie, baie și spații de depozitare își găsesc locul în aceste campervan-uri care rămân îndimensiuni rezonabile.
foto@MarianMocanu.ro
foto@MarianMocanu.ro
Dimensiunea de 5,99 m, apreciată de producători și clienți deopotrivă, reprezintă doar jumătate din dubele disponibile pe Fiat și pe echivalentul său Citroën Jumper.
Interiorul unui campervan de 5,99 m oferă bucătărie, baie, dormitor, spații de depozitare iar tot confortul se regăsește într-un habitat bine organizat, acestea prezintă clar un compromis între ultracompactele penalizate de locuibilitatea redusă și modelele de 6,36 m, descurajatoare prin lungime.
foto@MarianMocanu.ro
foto@MarianMocanu.ro
Pe drum, motorul de 120 CP va fi suficient, chiar dacă versiunile de 140 CP vor excela. Manevrabilitatea rămâne foarte corectă pentru aceste autoutilitare intermediare (mai spațioase decât cele de 5,41 m, dar mai scurte decât cele de 6,36 m).
Dormitor: pentru două sau mai multe persoane
 • Din punct de vedere al amenajării, patul transversal este de departe cel mai des întâlnit, cu lățimi variind între 130 și 160 cm în funcție de importanța pe care fiecare producător dorește să o acorde dormitorului, majoritatea fiind de peste 140 cm.
 • Destinată inițial cuplurilor, ca toate autoutilitarele, cei 5,99 m pot găzdui eventual oaspeți suplimentari, mai multe modele oferind patru sau chiar cinci locuri de dormit. O variantă pentru familii, paturile supraetajate duble s-au înmulțit în cataloagele producătorilor în ultimele două sezoane. Ca și la celelalte layouturi, patul inferior este parțial detașabil sau retractabil pentru a permite încărcarea bicicletelor în partea centrală.
 • Paturile twin sunt de asemenea bine reprezentate cu lungimi care variază aici între 185 și 190 cm. Alături de cele mai frecvente propuneri, există câteva modele rare cu paturi rabatabile față sau spate.
Baie: spatiu optimizat
Alegere grozavă și la nivelul băii: perdeaua de duș simplă încă mai există pe cele mai accesibile modele. Dar sistemele modulare din ce în ce mai practice câștigă teren.
Perete despărțitor pivotant, chiuvetă pliabilă, WC retractabil: constructorii își folosesc imaginația și creativitatea pentru a optimiza spațiul. Foarte la modă în urmă cu câțiva ani, dușul central (care ocupa loc și pe coridor) este mai rar întâlnit astăzi, la fel ca și cel care este instalat într-un compartiment independent.
Bucătărie: frigider mic sau mare
În bucatarie, campervan-urile de 5,99 m ofera, la ales, între un frigider mic sau unul mare (de la 80 la 152 l). În ceea ce privește camera de zi, aceasta nu mai este neapărat redusă la minimum. Unele modele îl înfrumusețează chiar și cu un al cincilea scaun retractabil.
Concluzie:
Motivul succesului autoutilitarelor de 5,99 m este simplu: ele constituie un fel de happy medium, reușind să găsească echilibrul între spațiu de locuit, dimensiune și manevrabilitate.
Avantajele campervan-urilor cu lungimea de 5,99 m
 • oferta foarte bogată de la producatori
 • varietate de layout-uri
 • raport excelent manevrabilitate/spațiu de locuit
 • posibil frigider mare
 • posibil dormit mare
Dezavantaje
 • living uneori compact
 • spațiu interior redus
 • nu este confortabil pentru mai mult de 2 persoane

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

În vizită la Crama Vinnoir de la Nicorești, jud. Galați

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857