30.09.2023

FEEC este împotriva utilizării parcărilor gratuite pentru autorulote și camper-vanuri

Federația Spaniolă a Antreprenorilor din Camping (FEEC) s-a autosesizat și a solicitat o reformulare a legii, astfel încât înnoptările într-un vehicul locuibil, autorulotă sau camper van, în afara unităților de camping să fie interzise și sancționate.

Acțiunea FEEC este un atac frontal asupra sectorului autorulotelor și camperelor care optează pentru înnoptările în afara campingurilor în Spania.

Conform documentului emis de FEEC, a petrece noaptea în afara unităților de camping sau în afara zonelor speciale ar trebui considerată o activitate de camping și, prin urmare, ar trebui interzisă. Conform propunerii Federației, zonele de înnoptare ar trebui să fie zone gestionate de antreprenori de camping, astfel încât autorulotele, rulotele și camper vanurile să poată campa pe timpul nopții. FEEC se refereră la zonele de parcare peste noapte și sunt acele zone de parcare autorulote pe care autoritățile locale le-au construit special, astfel încât turiștii din vehiculele locuibile să poată parca, să se odihnească, să petreacă noaptea, să arunce gunoiul sau să golească / să umple rezervoarele, fie gratuit sau cu plată.

Zonele de parcări autorulote devin campinguri cu un alt nume, același regulament și, cu siguranță, același management. Ceea ce este acum gratuit sau cu un preț simbolic încetează să mai fie, conform solicitării FEEC. Noaptea într-o autorulotă este considerată campare și este interzisă în afara campingurilor iar acesta ar trebui taxată în afara unităților reglementate.

Cine este FEEC?

Ana Beriaín credit foto: www.campingprofesional.com

Federația Spaniolă a Antreprenorilor din Camping este asociația campingurilor din Spania și este prezidată de Ana Beriaín. Această federație cuprinde o mare parte a sectorului de campinguri, dar nu toate unitățile. După cum se menționează pe site-ul FEEC, este „singura organizație de afaceri la nivel național care reprezintă sectorul campingului din 1977”.

De ce solicită FEEC acest lucru? În ultimii ani, cererea pentru autorulote și camper vanuri a crescut în mod semnificativ. În 2019, creșterea pieței de autocaravane s-a consolidat cu 19,8% față de 2018 (al șaselea an consecutiv de creștere) și 31% în cazul rulotelor. Iulie 2020 a fost cel mai bun an din istoria caravaningului din Spania. Aceste vehicule permit o formă de agrement nomad, fără a depinde de proprietăți imobiliare, deoarece oferă posibilitatea de a cunoaște locuri sau de a desfășura activități cu confortul de a putea locui în interior. Antreprenorilor de camping nu le place această independență și doresc să își rezerve dreptul de a canaliza sejururile la destinație a vehiculelor locuibile și, evident, să profite de aceasta.

Ce este legal și ce este ilegal?

Prin înnoptare se înțelege că una sau mai multe persoane dorm în interiorul unui vehicul pregătit pentru o astfel de utilizare. Campingul este un sejur peste noapte la care se adaugă desfășurarea de elemente exterioare precum copertine, scoaterea scaunelor și meselor, deversarea deșeurilor în locuri amenajate.

Reglementările cu privire la camparea în afara spațiilor dedicate sunt clare, iar Direcția Generală a Traficului din Spania prin Instrucțiunea 08 / V-74 din 2008 precizează că „autorulotele pot efectua manevre de oprire și parcare în aceleași condiții și cu aceleași limitări ca orice alt vehicul”, specificând de asemenea, următoarele: Se consideră că, în timp ce un vehicul este parcat corect, fără a depăși marcajele rutiere pentru delimitarea zonei de parcare și nici limitarea temporală a acestuia, dacă există, faptul că ocupanții săi se află în interiorul acestuia nu este relevant. Și autorulota nu face excepție, este suficient ca activitatea care se poate desfășura în interiorul ei să nu depășească în exterior prin desfășurarea elementelor care depășesc perimetrul vehiculului.

Orice interdicție contrară acesteia, adică sancțiunea pentru autorulotei pentru oprire, parcare, locuit în interior sau chiar petrecerea nopții ar constitui o discriminare arbitrară și pe care DGT din aceeași Instrucțiune indică faptul că „ instrumentele legale nu trebuie utilizate într-un mod discriminatoriu. „Împotriva acestei instrucțiuni 08 / V-74, FEEC a ridicat problema, afirmând că este înșelătoare, deoarece DGT (Dirección General de Trafico) nu este autoritatea competentă să stabilească unde poate fi folosită o parcare pentru autorulotă sau camper van. „Când autorulota încetează să mai fie un vehicul și este folosită ca locuință, aceasta încetează să mai fie o componentă de trafic, devenind o problemă în afara circulației”, potrivit FEEC.

Cu toate acestea, scopul FEEC este clar: vor să profite de o mișcare din ce în ce mai numeroasă, dar impun regulamente care merg împotriva naturii acestui gen de turism, impunând o utilizare staționară a vehiculelor: vehicule locuibile.

Sursa: https://www.motorpasion.com/

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Călătoria cu motorhome în Spania continuă la Barcelona – partea II

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857