29.03.2024

„Slow travel” – de ce a crescut caravaningul în timpul pandemiei

Caravaningul este în trend: cererea de autorulote și rulote a crescut semnificativ în luna iunie. Cu un total de 12.726 de înmatriculări în iunie 2020, vehiculele de agrement au fost singurul segment în creștere alături de motociclete, din Germania și au reprezentat 4 % din totalul înmatriculărilor noi.

Potrivit KBA (Autoritatea Federală Germană de Transport Auto), înmatriculările de autorulote au fost cu 65,4 % mai mari decât în aceeași lună a anului precedent. Atât segmentele de autorulote, cât și rulotele prezintă o creștere semnificativă în toată Europa. Grupul Erwin Hymer (EHG) se așteaptă ca efectele crizei coronei să ofere un potențial suplimentar pieței RV aflate în plină expansiune. Președintele EHG, Martin Brandt, consideră „slow travel” drept forma de călătorie a viitorului.

„Slow travel” reprezintă o călătorie relaxată și sigură cu autorulote, rulote și camper van-uri. Din ce în ce mai mulți oameni descoperă caravaningul ca fiind tipul de călătorie care le permite să aștepte cu nerăbdare vacanța mult așteptată chiar și în perioade de criză. Avantajele sunt evidente: autorulotele permit flexibilitate atunci când alegeți momentul plecării în vacanță sau o destinație. Datorită dotarilor lor – cu dușuri, toalete și un rezervor de apă potabilă la bord – vehiculele de agrement au mai puține restricții în situația actuală și nu depind de campinguri și de infrastructura lor. În același timp, locuința pe roți permite automat păstrarea distanței sociale. Prin urmare, numărul noilor fani ai caravaningului este în creștere și se vor putea bucura de vacanță în acest an chiar și cu restricțiile de călătorie actuale.

Martin Brandt, CEO al Erwin Hymer Group, se așteaptă ca aceste experiențe să aibă un impact pe termen lung: „Criza actuală va consolida și mai mult trendul slow travel, care este un mod de călătorie conștient și decelerat. Mai mult ca oricând, caravaningul reprezintă o vacanță flexibilă și individuală – în Germania și în toate regiunile Europei.”

Germania (cu +65,4 %) nu este singura țară cu o creștere enormă a noilor înregistrări de autorulote în comparație cu luna iunie a anului trecut. Conform cifrelor din Germania Caravaning Industrie Verband e. V. (CIVD), această tendință este evidentă și în întreaga Europă: Franța (+58%) și Italia (+50 la sută) prezintă niveluri de creștere similare, în timp ce vânzările din Belgia și Olanda s-au dublat aproape cu 84%. Tendința pe piața europeană a caravaningului este, de asemenea, în mod clar pozitivă; Germania și Franța au crescut cu aproximativ 20%, Olanda cu 25% și Danemarca cu 61%.

CEO-ul EHG observă, de asemenea, semne încurajatoare suplimentare pe piață. Martin Brandt: „Chiar în timpul crizei, s-a confirmat tendința că, cumpărătorii de vehicule de agrement sunt tot mai tineri și că tot mai multe familii li se alătură. Vehiculele sub 3,5 tone și în special camper van-urile sunt foarte populare în rândul clienților. Întrebările către companiile noastre de închirieri au crescut substanțial în ultimele săptămâni – în special pentru rezervările pe termen scurt. Din cauza restricțiilor de călătorie, multe persoane sunt interesate de camping pentru prima dată și ar dori să încerce această formă de vacanță într-o autorulotă închiriată.”

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Degustare de camper – EVENIMENT AMÂNAT

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857