Numărul din ce în ce mai mare de proprietari ai unui VW Transporter istoric cunoscut și sub numele de Bulli, Combi sau Microbus visează să poată conduce o mașină clasică fără emisii cu un sistem modern de acționare electrică. Cu noul e-BULLI, Volkswagen Vehicule Comerciale (VWCV) arată acum cum ar putea arăta un vehicul atât de clasic în viitor.
Volkswagen avea deja primul său transportor electric în 1972: era bazat pe T2. E-BULLI din 2020 se bazează acum pe T1: un „Samba Bus”, produs în 1966, exportat în Los Angeles și readus mai târziu în Europa. Acum a fost reconstruită și dotată cu un sistem modern de acționare electrică. Vehiculele comerciale Volkswagen vor prezenta publicului e-BULLI pentru prima dată la Techno Classica din Essen, Germania, în perioada 25-29 martie 2020.
Sistemul de acționare electrică din „Samba Bus” se bazează pe tehnologia de antrenare a trenului și a bateriilor de la Volkswagen Group Components. Este format din componente originale ale celor mai recente vehicule electrice Volkswagen. Prin urmare, este cea mai avansată etapă de dezvoltare a tehnologiei cu emisii zero care este utilizată în e-BULLI. În plus, autoturismului a primit un șasiu modern, mai sigur.
În paralel cu partea de inginerie, Volkswagen Commercial Vehicle Design a dezvoltat un concept exterior și interior, atât avangardist, dar și elegant, în cooperare cu VWCV Oldtimer și departamentul de comunicații. E-BULLI asigură, astfel, distanța dintre istoric dublu electric T2 (1972-1979) și viitorul ID. BUZZ (care va fi lansat în 2022).
De la prima imagine lansată de Volkswagen: e-BULLI este un vehicul clasic de înaltă tehnologie pentru călătorii în timp! Designerii au modernizat exteriorul vehiculului iconic cu sensibilitate și finețe. Este vorba despre detalii precum noile faruri LED rotunde, prin care transformarea în era modernă este comunicată în exterior. Abia când te uiți în interior, observi că sunt câteva lucruri schimbate.
Designerii de interior Volkswagen Commercial Vehicles și-au imaginat o mare parte din interior, fără a pierde din vedere conceptul inițial. Scaunele din piele sunt una dintre noile caracteristici, iar maneta automată poziționată între șoferul și scaunul pasagerului din față este complet nouă. Pentru podea se folosește lemn masiv în aspectul punții unei nave. Combinat cu un acoperiș pliabil mare, acest „autobuz Samba” din epoca modernă are un caracter aproape maritim. Simțirea naturii alunecând în tăcere este fără îndoială una dintre cele mai bune experiențe atunci când ieșiți pe drum cu e-BULLI.
De asemenea, cockpitul a fost modernizat sensibil. O caracteristică bazată pe original este noul vitezometru, care are acum LED-uri pentru a afișa angrenajul selectat pentru transmisia automată (P, R, N sau D). În centrul vitezometrului există un detaliu mic, dar minunat: un simbol stilizat Bulli. Prin intermediul unei tablete integrate în consola de acoperiș pot fi controlate tot felul de funcții diferite ale e-BULLI și puteți accesa o serie de informații.
Un vehicul care a fost deja actualizat este un vehicul folosit din aprilie 1978 de serviciile de transport municipale din Berlin, acum face parte din colecția VWCV Oldtimer. Acest Bulli este mai mult decât o autoutilitară de epocă, este unul dintre foarte puține vehicule clasice cu emisii zero oriunde în lume. Este un salt în timp, de 50 de ani. În vremea când Volkswagen din Wolfsburg a pus bazele încă fragile pentru mobilitatea electrică a viitorului: în 1970, inventatorii Bulli și Beetle au înființat la Wolfsburg o divizie de dezvoltare care a venit cu primul Volkswagen alimentat electric. Chiar și atunci obiectivul era deja să valorifice surse alternative de energie pentru a deveni mai puțin dependenți de combustibilii fosili și pentru a merge pe străzile orașului cu emisii zero.
În 1972, compania a prezentat un prim prototip la Târgul de la Hanovra. La scurt timp, a început o scurtă producție de autoutilitară VW. Acesta a fost oferit nu numai ca pick-up, ci și ca microbuz și o camionetă de panou și avea o sarcină utilă de 800 kg. Și asta în ciuda bateriei care cântărește 880 kg.
Ca alternativă, a fost posibilă și încărcarea bateriei de tracțiune din plumb de la Varta printr-o interfață din spatele Bulli. În urmă cu mai bine de patru decenii, autoutilitara avea deja un sistem de recuperare a energiei la bord, prin care energia cinetică era stocată la aplicarea frânelor. Cantitatea de putere pe care ar putea-o ține bateria a fost de 21,6 kWh, suficient pentru ca autoutilitarul electric VW să acopere distanțe de până la 85 de kilometri. Propulsia înaintată a fost asigurată de un motor cu șanț cu curent continuu de la Bosch (ulterior Siemens). Acesta a obținut o putere constantă de 16 kW (22 PS) și a putut atinge un pic pe 32 kW (44 PS). Cuplul maxim a fost de 160 Nm puternic.
Furgoneta electrică în acest fel, autoutilitara, care cântărea 2,170 kg, putea atinge o viteză maximă de 75 km / h, care a fost destul de rapidă, deoarece a fost folosită în cea mai mare parte în oraș. Și a obținut mai mult decât atât: autoutilitara electrică VW a fost nucleul care a pornit un proces de dezvoltare care a determinat generații de ingineri să încerce să creeze un Bulli cu zero emisii pentru producția în masă. Dar de zeci de ani, ceea ce lipsea pentru asta era o tehnologie cu adevărat practică a bateriei. Astăzi lucrurile stau altfel. Vânzarea comercială Volkswagen este deja oferită de eCrafter, o camionetă mare, modernă, cu emisii zero. Iar din 2022 ID-ul. BUZZ și ID. BUZZ Cargo vor fi lansate pe piață.
RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania
Canet de Mar, Catalonia (Costa Brava și Costa Dorado), Spania