19.05.2024

Gibraltar, punctul terminus al călătoriei cu motorhome în Spania

Drumul șerpuiește în sudul Spaniei când zăresc în departare “The Rock of Gibraltar” – celebra stâncă. În acel moment am revăzut în minte scenele din filmul “Toate pânzele sus”.

Nu pot să spun că de mic copil visam să văd Gibraltarul, dar iată-mă aici, la poalele impresionantei stânci. E ciudat cum intri într-un sens giratoriu într-o țară și când ieși din giratoiu te trezești în altă țară!

Lăsăm paella și sangria în urmă și după ce trecem de cei doi polițiști zâmbitori din vama britanică, ne trezim in UK pe Churchill Avenue 🙂

După aproape 100 de metri oprim la barieră și îmi dau seama că urma să decoleze un avion! Da, pista de avion se intersectează cu șoseaua în Gibraltar. După decolare, s-au deschis barierele și am plecat mai departe. Am ocolit stânca mergând prin stânga ei, până am ajuns la un tunel săpat în stâncă. După tunel am mai mers aproximativ 2 km și văd Europa Point Lighthouse – cel mai sudic punct din Gibraltar. Am parcat între moscheea Ibrahim-al-Ibrahim, albă, mare, impunătoare și Europa Point Lighthouse.

The rock of Gibraltar

M-am apropiat de balustrada care mărginește stânca și în timp ce valurile se spargeau liniștite de stancă iar briza sufla destul de puternic, văd pentru prima dată coasta africană, cu muntele Jebel Musa care se arată la orizont. Estimez că sunt în jur de 20-25 de km între mine și Africa. Este o senzație plăcută, ciudată, emoționantă.

Lânga far găsim stația de autobuz care merge până în centrul orașului. Autobuzul 2 are capăt de linie la Bastionul de Nord. Cu 3,40 euro/persoană mergi o zi cu toate autobuzele din oraș, mai puțin cu două care erau curse speciale. Întreg orașul este un șantier, se construiește pe înalțime în toate colțurile orașului. Traseul autobuzului șerpuiește pe străduțele înguste, inclusiv pe pante cu o înclinare de 20-25%. Este un adevărat spectacol cum conduc șoferii de autobuz în Gibraltar, să vezi cum se apropie foarte mult autobuzul de pereții caselor sau aproape ating frunzișul copacilor.

Stadă pietonală în Gibraltar
Portul Gibraltar

La ora 18:00 în Gibraltar toate magazinele se închid, rar mai găsești câte un magazin care închide la ora 20:00. La fel și terasele, la ora 20:00 doar câteva terase răzlețe mai erau deschise.

La ora 21:00 luăm ultima cursă spre Europa Point Lighthouse unde aveam motorhome-ul parcat.

Pe la ora 5:30 mă trezesc și ies la plimbare să văd răsăritul. Ce senzație mai plăcută decât să vezi răsăritul în Gibraltar din dormitor. Siluetele vapoarelor se disting pe luciul apei prin lumina difuză a dimineții. Timp de vreo două ore contemplez. Admir într-o liniște deplină, departe de vacarmul orașului, continentul african, stânca, strâmtoarea, vapoarele…Totul mi se pare ireal de frumos.

Răsărit la Gibraltar. Vedere din dormitor
Siluetă de vapor
Răsărit la Gibraltar
Răsărit la Gibraltar

Pe la ora 10 plecăm iar să vizităm orașul. Încercam să ajungem la telecabina, dar din cauza aglomerației am renunțat, așa că am luat alt autobuz spre Moorish Castle. Pe aleile lungi întâlnim celebri macaci – maimuțele – simbolul Gribraltarului. Din punctul Military Heritage Center se vede pista de aeroport, orașul spaniol de la graniță La Linea de la Conception și panorama orașului Gibraltar.

Panoramă din punctul Military Heritage Center
Macac – simbolul Gibraltarului

După plimbarea pe stâncă, am luat o ambarcațiune și am mers în larg să vedem delfinii. În zonă, este o populație remarcabilă de delfini. În port sunt agenții de turism care fac excursii cu barca până în zona delfinilor, să-i poți vedea cum se joacă si zburdă prin apă, excursii care durează o oră și costă 20 de pounds/persoană.

Gibraltarul a reprezentat punctul terminus pentu noi. Avem strânși 4100 km de când am plecat din București. Deja trebuie să începem să o luam către casă, dar nu înainte de a vizita Sevillia. Pe la orele 5 după amiază lăsam Gibraltarul și Africa în urmă și plecăm spre Sevillia.

Text&video: RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Călătoria cu motorhome în Spania, tot mai spre sud – Almeria

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857

1 COMENTARIU