04.10.2023

Călătoria cu motorhome în Spania, tot mai spre sud – Almeria

După relaxarea de la Valencia, am plecat mai departe, către sud, spre Almeria, zona Andaluzia. Intrăm din nou pe A7 și în timp ce adun în bord km după km, văd cum se schimbă peisajul, devine mai arid și mai sterp, cu vegetație sărăcăcioasă.

După ce trecem de zona Murcia, încep să apară de-o parte și alta a drumului celebrele sere unde se produc mii de tone de legume și fructe, care susțin economia zonei. Peste 70% din aceste fructe și legume se exportă în toată Europa. Pe mii de km pătrați nu vezi decât o mare albă de sere. Am aflat că în aceste solarii în care temperatura adeseori este în jur de 60 de grade, muncesc mulți africani, evident la negru.

Traversăm câteva poduri peste niște văi unde ar trebui să fie râuri, dar toate sunt secate. Peisajul este aproape selenar.

După aproape 5 ore de condus și vreo 430 de km, ajungem la Almeria.

Almeria este un important port la marea Mediterana încă din timpuri romane (Portus Magnus), fiind cunoscut arabilor ca Al-Mariyya (oglinda mării). Deasupra orașului se afla două castele pitorești.

Auditorio Maestro Padilla este o sală de spectacole și concerte în Almeria aproape de mare. În lateralul acestei săli este o parcare gratuită unde erau multe autorulote parcate, așa că am tras și noi în aceasta parcare situată la 200-300 de metri de plajă.

Plaja Almeria
Plaja Almeria cu vapor ce vine din Africa

Ne-am întâlnit cu Nicoleta și Costel, cumnații fratelui meu, așa că am avut companie.

Maria (dreapta) fetița Nicoletei și a lui Costel

Deși e situat mai la sud, apa mării la Almeria este mai rece față de Valencia. Ziua am stat la plajă iar seara ne-am plimbat pe faleza aglomerată.

Costel îmi povestește de o cârciumă pe faleza mării, unde la o bere se dă tapa. Tapa (în spaniolă) e o gustare. La multe restaurante în Spania când cumperi o bere, îți dă și tapa, pot fi câteva măsline, câteva felii de hamon, câțiva peștișori etc. Dar la “La Cabaña del tio Tom” – Cabana unchiului Tom, tapa este chiar generoasă – o farfurie destul de mare, poți să alegi pește, carne. După prima bere + tapa, eu m-am săturat. Costul unei beri la restaurant e de 3 euro. La a doua bere nu am putut mânca tot din farfurie…

Este renumit acest restaurant în Almeria pentru că aproape în fiecare seară pe la ora 20:00 începe se fie coadă afară.

După weekendul petrecut la Almeria, luni dimineață am plecat mai departe la bordul lui Carthago. Gibraltar-ul era la 340 km distanță.

Îmi place să fiu VANgabond.eu și să călătoresc cu Carthago 🙂

Text, foto&video: VANgabond

Gibraltar, punctul terminus al călătoriei cu motorhome în Spania

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857