03.10.2024

Sevilla – final de călătorie cu motorhome în Spania

Plecăm spre Sevilla. Peisajul începe să se schimbe, încep să apară dealuri și vegetație abundentă iar plantațiile de măslini lasă locul zonelor cu stejari.

Spre seară, după 200 de km și un apus superb care ne-a călăuzit ceva vreme, ajungem în Sevilia. Căutăm Parking Puente Remedios și pentru 10 euro/zi avem parcare, cazare pe malul Canalului Alfonso XIII, destul de aproape de centrul vechi al Sevilliei.

“Grație pământului roditor adus de râurile botezate de mauri (Guad al …= râul lui…) împrejurimile Sevillei sunt un adevarat tezaur de fertilitate. Așa de exemplu, Guadalorce înseamnă „râul orzului”, mai precis calea maritima de transport a grânelor. Guad al Kevir, astazi Guadalquivir, este râul care a făcut posibilă înflorirea fără precedent a Sevilliei, singurul port maritim de interior al Spaniei. Pe măsura ce ne apropiem de Sevilla, munții care fac parte din Sistemul Masiv Betic dispar din câmpul nostru vizual pentru a face loc orasului.” – sursa: epochtimes-romania.com

Dimineață plecăm să explorăm Sevilla cu istoria ei, catedrala ei, cu arenele și toreadorii ei.

Impresionantul ansamblu monumental din Plaza de España, deși pare o clădire istorică, a fost construit în 1929 cu ocazia Expoziției Mondiale. Printre coloanele ansamblului, artiștii stradali asigurau ambientul pur iberic, cu trăirile lor specifice.

Ansamblul arhitectural din Plaza de España
Ansamblul arhitectural din Plaza de España – detaliu

Din Piața Spaniei se trece spre cel mai renumit parc al Spaniei, luxuriantul María Luisa, răcoros și spectaculos deopotrivă. O adevărată oază de liniște în mijlocul orașului cu arbori seculari.

Parcul María Luisa
Palacio de San Telmo

Trecem pe lângă Palacio de San Telmo, o bijuterie arhitecturală, clădire istorică unde se află acum președenția guvernului autonom andaluz și ne îndreptăm către Torre del Oro (Turnul de aur), turn construit la început de secol 13 de dinastia maură Almohad, dinastie care a controlat o mare parte a sudului Spaniei până când a avut loc “reconquista” – recucerirea zonei de către creștini. Azi Turnul găzduiește un muzeu naval care evocă istoria maritimă bogată a orașului.

Torre del Oro

După Torre del Oro, la 750 metri se află Plaza De Toros De La Maestranza, o arena cu 12.000 de locuri, locul unde se țin cele mai cunoscute coride din lume.

Am stat în centrul arenei, pe pământul portocaliu sub cerul arzător. Am închis ochii și preț de o clipă am auzit vuietul a 12.000 de suflete cu ochii ațintiți asupra-mi și discret dintr-o parte, sforăitul inconfundalbil al taurului furios gonind în arena fierbinte. O picatură de sudoare mi-a picat de pe tamplă pe braț, moment în care am revenit la realitate.

Este o capelă unde toreadorul se ruga înainte de intrarea în arenă iar taurii aveau un staul unde li se oferea ultima mâncare… Cam trist…

Plaza De Toros De La Maestranza

Plecăm mai departe către Catedrala Sf. Maria de la Sede, mai cunoscută sub numele de Catedrala din Sevilia. Este a treia cea mai mare biserică din lume și cea mai mare biserică gotică. Se întinde pe o suprafață de 23.500 de mp. Din 1987, UNESCO a înregistrat catedrala ca un sit al Patrimoniului Mondial.

Catedrala Sf. Maria de la Sede
Catedrala Sf. Maria de la Sede
Catedrala Sf. Maria de la Sede – detaliu
Catedrala Sf. Maria de la Sede

După o plimbare cu barca, mergem să vedem Sevillia seara, cu viața de noapte. Total opus atmosferei din Gibraltar, unde terasele se închid pe la orele 20-21, la 200 de km mai sus, în Sevilla, viața de noapte e în toi la ora 21:00. Ne pierdem printre trecători, vedem artiști stradali, ne bucurăm de atmosfera plăcută a orașului.

Torre del Oro noaptea

Pe la ora 19:00 ajungem la Hijos de Morales (Casa Morales), un fel de Temple Bar din Dublin.

Înființată în 1850 de bunicul lui Reyes Morales, acest bar unic și charismatic este încă în familie și are o selecție largă de vinuri și tapas tradiționale. Brânzeturile de calitate superioară și carnea uscată sunt oferite fie ca tapas, fie ca montaditos (chifle mici), împreună cu fabulos „chicharrones” (zgârieturi de porc).

Secțiunea frontală a barului are o vitrină orientată spre stradă, iar chiar lângă colț veți găsi intrarea laterală a barului din spate, în trecut vinăria, cu budanele sale uriașe de lut, în care se păstra vinul de casă. Este unul dintre cele mai speciale baruri din oraș și nu ar trebui ratat.

Hijos de Morales

Pe străduțele mici și întortocheate din jurul Catedralei Sevillia, intrăm într-un restaurant să bem sangria. Pe pereți erau puse o mulțime de trofee, capete de tauri. Inițial am crezut că e butaforie, dar când m-am uitat mai atent am văzut că sub fiecare cap de taur era o plăcuță cu numele taurului, când a fost sacrificat, de către cine… adică o fișă completă. Recunosc că m-am simțit un pic trist pentru uciderea acestor tauri frumoși, dar asta e cultura lor și o respect, chiar dacă nu sunt de acord cu ea.

Trofeu de taur

La ora 23:59 am ajuns la motorhome, după ce am făcut 25.300 de pași sau peste 18 km prin Sevillia.

Ne ducem la culcare cu amintiri frumoase, ce vor dăinui în mintea și în sufletul meu. Începem drumul către casă.

Intregul fillm aici:

Text, foto&video: RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Călătoria cu motorhome în Spania continuă la Barcelona – partea I

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857

2 COMENTARII