23.06.2024

Fiere di Parma. În perioada 9-17 septembrie 2023, pe 100.000 de metri pătrați, toate noutățile din domeniul vacanțelor în aer liber

Se apropie cea de-a 14-a ediție a Salone del Camper di Parma, cel mai important târg de profil din Italia și al doilea din Europa.
Datele disponibile: în primele 3 luni ale anului 2023 rezervările pentru vacanțe în aer liber vor crește cu 10-15%.
Toate cele mai importante branduri italiene și internaționale din sector au fost deja confirmate la Salone del Camper.

Călătoria cu camperul se confirmă ca fiind o vacanță durabilă și regeneratoare, deoarece există contactul cu natura și mediul înconjurător, explorarea locurilor, activitatea fizică în aer liber, relaxarea și autonomia. Potrivit ultimelor sondaje realizate de Faita-Federcamping, sectorul turismului în aer liber a înregistrat o creștere de 10-15% a rezervărilor în primele trei luni ale anului 2023. Cifrele finale pentru 2022 în Europa, analizate împreună cu cifrele parțiale pentru primul trimestru din 2023, arată clar că tendința acestui sector turistic este de creștere continuă și de neoprit. Pentru anumite domenii, cum ar fi turismul balnear, lacustru și montan, cifrele ipotezate indică perspective de creștere deosebit de încurajatoare. În definitiv, turismul în aer liber urmează boom-ul turistic înregistrat la Paște, când a fost deschiderea sezonului. Potrivit unui studiu realizat de Magda Antonioli și Marianna di Salle de la MET, Masterul în Economia și Managementul Turismului de la Universitatea Bocconi din Milano, în primele patru luni ale anului 2022 (ultimele date disponibile, dar orientative), căutările pentru vacanțe în aer liber au înregistrat +150%.
În acest context extrem de pozitiv pentru acest sector, Salone del Camper de la Parma, revine între 9 și 17 septembrie 2023. Organizat de Fiere di Parma în colaborare cu APC, Asociația producătorilor de rulote și rulote, acesta este unul dintre cele mai importante evenimente internaționale din acest sector. Dovadă este faptul că marii producători de vehicule de agrement și componente și-au confirmat deja prezența.
Primul și cel mai important târg dedicat caravaningului din Italia și al doilea din Europa, Salone del Camper di Parma a devenit un punct de referință pentru pasionații de călătorii și pentru cei care aleg vacanțele în aer liber. Un public transversal, care trăiește libertatea cu stil, așa cum afirmă noul slogan al campaniei publicitare APC (Associazione Produttori Camper). Peste 300 de expozanți, 110.000 de vizitatori, 100.000 de metri pătrați de suprafață expozițională pentru 5 pavilioane care găzduiesc 4 zone de produse: Caravane și rulote, unde sunt prezente cele mai importante companii europene din sector; accesorii pentru RV-uri și completări utile pentru a vă face vacanța și mai confortabilă; shopping, o zonă mare unde puteți cumpăra produse pentru vacanțe în aer liber și accesorii utile, chiar și pentru spații mici; rute și destinații, pentru propria rulotă și o secțiune de promovare turistică pentru a cunoaște locuri și destinații ideale pentru turismul liber. Plecând de la datele pozitive privind turismul în aer liber, ceea ce se așteaptă este o ediție cu adevărat excepțională a Salone del Camper.

Profilul rulotistului: explorator, sportiv, durabil, gurmand
Cuvântul de ordine: regenerare în natură. Cei mai mulți rulotiști aleg marea, dar mulți se uită și la munte, lacuri și sate. Ei călătoresc cu trei ochi: unul îndreptat spre relaxare, altul spre posibilitatea de a face sport și activități în aer liber, al treilea atent la mâncare și la descoperirea tradițiilor gastronomice și vinicole din teritoriile vizitate. Potrivit studiului privind turismul în aer liber realizat de Magda Antonioli și Marianna de Salle de la Universitatea Bocconi din Milano, care preia și studiile realizate de CISET și ENIT, principala sursă de turiști străini în aer liber rămâne Germania istorică, Franța și Olanda. Dar Italia crește foarte mult, atât în ceea ce privește cererea, cât și oferta de cazare. 25% dintre persoanele care aleg acest tip de vacanță preferă să folosească propria cazare, iar dintre acestea 21% aleg autorulote sau rulote. Majoritatea preferă o vacanță pe plajă (86%) datorită diverselor activități cu care este asociat acest tip de vacanță. Alegerea unei vacanțe în aer liber înseamnă relaxare pentru 71% dintre membrii panelului, dar și activități (47%), explorarea împrejurimilor (46%) și încercarea gastronomiei locale (56%).
Odată cu creșterea fenomenului de caravaning, a crescut și numărul de oferte de cazare în Italia: în 7 ani, din 2015 până în 2021, acesta a crescut cu 25,5%. Astăzi, numărul total de paturi în campinguri și sate turistice este de 1,31 milioane! Dintre acestea, 60% sunt distribuite în 6 regiuni: Veneto, Toscana, Emilia Romagna, Lombardia, Trentino Alto Adige și Apulia. Italia poate face încă mult, foarte mult, pentru a se organiza în vederea primirii acestui tip de cerere turistică, care creează bogăție și contribuie în mare măsură la crearea a 13% din PIB-ul turistic național. Mai presus de toate, se poate organiza pentru construirea și modernizarea parcurilor de rulote echipate în toate regiunile.

Megatendința viitorului în materie de caravaning
În ciuda scenariului macroeconomic instabil, caravaningul este un sector în creștere în ceea ce privește cererea și sentimentul turiștilor. Italia este al treilea producător de rulote din Europa, iar politicienii au luat deja măsuri pentru a sprijini regiunile italiene în dezvoltarea infrastructurii turistice dedicate călătorilor itineranți.
Turismul în aer liber are un potențial enorm de dezvoltare, iar Fiere di Parma Camper Show se confirmă ca fiind punctul de referință internațional pentru turismul în aer liber„, subliniază Antonio Cellie, directorul general Fiere di Parma. Ultima ediție s-a încheiat cu
participarea a peste 110.000 de vizitatori, mulți dintre ei pentru prima dată la expoziție, iar anul acesta toți cei mai importanți producători de vehicule recreaționale și-au confirmat deja prezența la Parma. Ca întotdeauna, ediția din 2023 va fi o întâlnire de neratat pentru producătorii de vehicule și pentru turiștii care petrec vacanțe în aer liber. Potrivirea perfectă între cerere și ofertă, între autorulote și turism, între vis și realitate. O expoziție internațională în concordanță cu tendințele în materie de turism în aer liber și experiențial.
Primele date pentru 2023, înregistrează o creștere de 9% a producției de camper în Italia față de primul trimestru din 2022. O cifră încurajatoare, dacă o comparăm cu cea din 2022, care a înregistrat mari dificultăți în aprovizionarea cu șasiuri și materiale pentru construcția de rulote. O situație critică de producție care a însoțit sectorul timp de mai bine de 16 luni, începând cu ultimele patru luni din 2021 și continuând pe tot parcursul anului 2022. Dacă aceste cifre se vor confirma în al doilea trimestru din 2023, vom putea spune că sectorul a lăsat criza în urmă. Nu a cererii, care a fost întotdeauna ridicată, ci a producției” spune Simone Niccolai, președintele APC, Asociația Producătorilor de Camper.

Simone Niccolai, președintele APC | foto@MarianMocanu.ro

Durabil și incluziv: turismul în aer liber oferă oportunități de vacanță pentru toate nevoile și generațiile.
Accesibil și durabil: turismul în aer liber reproiectează, inclusiv datorită producției de vehicule din ce în ce mai bine echipate în acest scop, bucuria vacanțelor în rulote și rulote pentru persoanele cu dizabilități, care în întreaga Europă sunt în jur de 127 de milioane, iar în Italia 10 milioane. Date deloc neglijabile dacă le adăugăm numărul mediu de înnoptări, care depășește 10 zile. Vacanțe lungi și ajustate sezonier, de care au nevoie toți cei din sector. Factorul vârstă nu este nici el neglijabil. Declinul demografic și îmbătrânirea populației, care a devenit însă din ce în ce mai activă și mai dornică să călătorească, marchează o schimbare în perspectiva de dezvoltare a sectorului, care se pretează perfect la nevoile unui turism multigenerațional. De la boomeri la generația X, de la mileniali la generația Z. Fiecare își poate găsi propria dimensiune de vacanță și de agrement în cazarea în aer liber, fie că este vorba de un camping, de un sat sau de o zonă de camper.

Companiile care și-au confirmat deja prezența la Salone del Camper di Parma…
Toate noutățile din lumea autorulotelor, rulotelor, componentelor și accesoriilor vor fi prezente la Salone del Camper din Parma, Italia, în perioada 9-17 septembrie 2023.
Printre cei mai importanți producători de autorulote și rulote care și-au confirmat deja prezența la Salon se numără: Adria, Allcar, Arca Camper, Atlantis, Autoroen. it, Autostar, Benimar, Benimar, Blucamp, Bürstner, Camper Green, CI, Caravelair, Carthago, Challenger, Chausson, Concorde, Dethleffs, Dreamer, Elnagh, Etrusco, Eura Mobil, Fendt, Font Vendome, Ford, Frankia, Giottiline, Gulliver’s, Hymer, Hobby, Itineo, Karmann, Knaus, Laika, LMC, Malibu, McLouis, Mobilvetta, Niesmann+Bischoff, Panama, Pilote, Pössl, Rapido, Rimor, Robeta, Roller Team, Top Group, VANTourer, XGO.
Dintre producătorii de accesorii și componente și-au confirmat participarea, printre alții: Acquatravel, Al-ko, Amplo, Autohome, Aygersan, Brunner, Cablofil, CBE Nordelettronica, Coverbox, Dimatec, Eberspaecher, Edi.Car, Euro Accessoires, F.C.E., Fiamma, Garmin, Gemini Technologies, Ges International, Kes Klima, Kes Klima, Lampa, MAK, Membrapol, Midland, Moscatelli, NDS Energy, Off Indel B, O.M.A., ORAP, Otalcool, Panorama Diffusion, Reimo, Sela Cars, SFC Energy, Sr Mecatronic, Teleco, Tesa, T.I.T. Europe, Trigano MDC, Truma, Vb-Airsospension, Vecamplast, Vitrifrigo, Webasto și multe altele.

Aflat la cea de-a 14-a ediție, Salone del Camper se va dovedi a fi și mai mult un moment în care să petreci o zi fără griji, cu familia sau cu prietenii, un punct de întâlnire pentru pasionații de călătorii, care caută noi idei pentru timpul liber și care vor găsi tot felul de idei la eveniment datorită întâlnirilor, activităților, show cooking-ului, muzicii și atelierelor.

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Primele impresii după câteva utilizări ale portable power station-ul Anker 757 | 1500 W

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857