13.06.2024

Knaus Tabbert – Anul fiscal 2022 se încheie cu cel mai puternic rezultat trimestrial din istoria companiei

Compania germană Knaus Tabbert a anunțat rexultatele financiare într-o conferință de presă. Anul fiscal 2022 se încheie cu cel mai puternic rezultat trimestrial din istoria companiei

În raportul anual prezentat astăzi, Grupul Knaus Tabbert a confirmat vânzări record de 1,05 miliarde de euro pentru anul trecut. Acest lucru reprezintă o creștere de 187 milioane de euro sau 21,7 la sută față de anul precedent. Grupul a beneficiat astfel de cererea ridicată și neîntreruptă de vehicule de agrement în Germania și în Europa. În general, în ciuda provocărilor de-a lungul lanțurilor de aprovizionare, a fost atins un nou record de vânzări, cu 29.556 de unități facturate la nivelul Grupului (anul precedent: 25.922). Cu toate acestea, potențialul real de vânzări bazat pe cererea ridicată de pe piață și pe stocurile de comenzi nu a putut fi atins în totalitate. Acest lucru s-a datorat lipsei livrărilor, în special a șasiurilor motorizate, ca urmare a întreruperii lanțurilor de aprovizionare și a unei penurii globale de semiconductori, pe care Knaus Tabbert a reușit să o compenseze parțial prin producția de rulote. EBITDA ajustată pentru elementele speciale a crescut de la 60,7 milioane de euro la 70,1 milioane de euro în perioada de raportare, o creștere de 15%. La 6,7 la sută, marja EBITDA ajustată a fost ușor sub cea de 7 la sută din anul precedent.
Am luat o decizie clară de a ne păstra angajații la bord și de a le oferi o pregătire suplimentară pentru a da lovitura în ultimul trimestru. Această strategie a avut succes. Utilizarea ridicată a capacității de producție prezentată în trimestrul al patrulea și un mix de produse mai bun vor duce, de asemenea, la o calitate îmbunătățită a veniturilor în anul fiscal curent 2023 cu șasiuri disponibile„, a adăugat Carolin Schürmann, CFO al Knaus Tabbert AG.

Cel mai puternic rezultat trimestrial din istoria companiei

Trimestrul al patrulea, în care măsurile de diversificare către cinci furnizori de șasiuri și-au arătat pentru prima dată efectul deplin, a strălucit cu cifre record. Cu 355,6 milioane de euro (anul precedent: 228,2 milioane de euro), a fost atins cel mai mare venit într-un trimestru de până acum. Knaus Tabbert a arătat, de asemenea, forță în ceea ce privește veniturile. Marja EBITDA ajustată a fost de 11,0 la sută și a contribuit semnificativ la atingerea previziunilor.

Portofoliul de comenzi

Ca urmare a nivelului ridicat și continuu al comenzilor, portofoliul de comenzi la 31 decembrie – ca și în anul precedent – a fost de aproximativ 1,3 miliarde de euro, adică 30 711 unități (anul precedent: 32 398 unități). Acest lucru asigură fiabilitatea planificării pentru 2023, aproximativ 58% din portofoliul de comenzi fiind reprezentate de autovehicule, adică rulote și camionete, care au o rentabilitate absolută mai mare.
Anul trecut a fost un an al extremelor pentru Knaus Tabbert. Introducerea a nu mai puțin de patru noi șasiuri motorizate, un total de chiar 16 modele noi pentru autoturisme și camionete și un program de investiții extins au fost, pe de altă parte, contracarate în mod repetat de întreruperi ale producției din cauza unor probleme semnificative legate de fiabilitatea lanțurilor de aprovizionare„, explică Wolfgang Speck, CEO al Knaus Tabbert AG. „Veniturile record, cu o marjă EBITDA în general ușor mai mică decât în anii precedenți, reflectă adaptabilitatea ridicată a întregului nostru grup la acest mod de producție ineficient de tip start-stop. Cu noile șasiuri și cu o stabilitate crescândă în lanțurile de aprovizionare, Grupul se află acum din nou pe o cale foarte bună spre o putere reînnoită și o profitabilitate mai mare.”

Creștere în toate segmentele

În segmentul premium al Grupului, cu mărcile KNAUS, TABBERT, T@B și WEINSBERG, Grupul a generat venituri de 918,8 milioane de euro, în creștere de la 740,6 milioane de euro în anul precedent, ceea ce reprezintă o creștere de 24,1 %. EBITDA ajustat în acest segment a fost de 54,6 milioane de euro, în creștere cu 20,7 procente față de cifra de 45,2 milioane de euro din anul precedent. Segmentul de lux cu marca MORELO a generat venituri de 130,7 milioane de euro în anul fiscal trecut, cu 519 unități vândute, față de 122,0 milioane de euro în 2021. EBITDA ajustat a fost la același nivel cu cel din anul precedent, de 15,6 milioane de euro.

Dividende stabile de 1,50 EUR pe acțiune

În conformitate cu politica de dividende a Knaus Tabbert AG, se va propune Adunării Generale Anuale să se distribuie un dividend de 1,50 EUR pe acțiune, sau un total de 15,6 milioane EUR. Aceasta corespunde unei rate de plată de 54% din venitul net consolidat.

Perspective: Se așteaptă o creștere puternică

Consiliul de administrație al Knaus Tabbert AG are o perspectivă pozitivă pentru exercițiul financiar 2023. Pe baza portofoliului de comenzi, a strategiei modificate de achiziție a șasiurilor și a efectelor pozitive ale mixului de produse care rezultă, se așteaptă la o creștere puternică a vânzărilor de la an la an pentru Grup, înainte de efectele creșterii prețurilor. Creșterile de preț față de dealerii Grupului Knaus Tabbert sunt planificate într-un interval de 6-8% în anul fiscal 2023. Marja EBITDA ajustată se va îmbunătăți în concordanță cu creșterea țintită a veniturilor și se preconizează că se va situa între 7,5 și 8,5 %. Cu toate acestea, acest lucru este condiționat de o relaxare a lanțurilor de aprovizionare și, în consecință, de disponibilitatea programată a componentelor și a altor materiale, în conformitate cu premisele de planificare atent analizate. Această prognoză se bazează, de asemenea, pe ipoteza că condițiile economice globale și cele specifice sectorului nu se vor deteriora semnificativ în comparație cu planificarea, în special în ceea ce privește evoluția ulterioară a conflictului din Ucraina.
Despre Knaus Tabbert Knaus Tabbert AG este unul dintre principalii producători de vehicule de agrement din Europa, cu sediul central în Jandelsbrunn, Bavaria Inferioară. Alte locații din Germania sunt Mottgers și Schlüsselfeld, precum și Nagyoroszi, în Ungaria. Compania este listată în segmentul Prime Standard al Bursei de Valori din Frankfurt (ISIN: DE000A2YN504) din septembrie 2020 și a generat venituri de peste un miliard de euro în 2022 cu mărcile sale KNAUS, TABBERT, T@B, WEINSBERG, MORELO și platforma de internet RENT AND TRAVEL și a produs aproape 30.000 de vehicule de agrement cu aproximativ 4.000 de angajați.

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

CAMPER 4 LIFE – unul din puținele service-uri cu infrastructură pentru autorulote

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857