19.05.2024

Ce este toaleta compost pentru pentru RV-uri

Toaletele compost sunt o modalitate confortabilă atunci când sunteți în mișcare. Construirea unei toalete cu compost pentru autorulotă este o modalitate bună de a vă simți ca acasă și de a reduce mirosul.

Beneficiile unei toalete de compostare

O toaletă compost vine cu o serie de beneficii. Cel mai notabil beneficiu este faptul că acestea sunt ecologice. Toaletele compost nu folosesc substanțe chimice și au nevoie de o cantitate minimă de apă.

Deșeurile reziduale de compostare pot fi aruncate într-un coș de gunoi, spre deosebire de toaletele chimice. Acest lucru înseamnă că nu va trebui să căutați stații speciale de deversare a apelor negre.

Cu o toaletă clasică, la interval de 2-3 zile sunteți nevoit să căutați locuri amenajate pentru deversare, ceea ce este la un momendat destul de dificil și incomod.

Toaletele cu compost vă păstrează camperul cu miros proaspăt. Amestecarea deșeurilor cu mușchi de turbă sau substrat de nucă de cocos, împreună cu ajutorul unui ventilator, va reduce mirosul la minimum.

Deșeurile rezultate din urma toaletei compost pot fi aruncate după zeci de utilizări, unii utilizatori spun că folosesc aceste toalete săptămâni întregi fără a fi nevoiți să „deverseze apele negre”.

O toaletă cu compost va fi confortabilă, ușor de operat și te vei simți la fel ca la toaleta de acasă. Multe campere aleg toaletele cu compost pentru aceste motive.

Dezavantajele unei toalete cu compost

Toaletele cu compost sunt semnificativ mai scumpe decât o toaletă chimică folosite la autorulote.

Toaletele cu compost necesită, de asemenea, un pic de muncă pentru a fi instalate. Ele ocupă ceva mai mult spațiu decât unele dintre opțiunile de toalete chimice sau portabile, inclusiv spațiu pentru manivela manuală.

În cele din urmă, aceste toalete au nevoie de o cantitate mică de energie electrică pentru a face să funcționeze un ventilator pentru ventilație, așa că cel mai bine este să fie instalate în dube cu un sistem electric disponibil.

Cum funcționează o toaletă cu compost?

Deși o toaletă cu compost arată similar cu toaleta clasică de acasă, există câteva diferențe cheie. În primul rând, deșeurile solide și lichide trebuie separate pentru a preveni mirosurile. Scaunul de toaletă este așezat deasupra unui rezervor de deșeuri care este împărțit în compartimente solide și lichide.

Vă puteți face nevoile în mod normal în toaletă, iar lichidele vor fi direcționate într-un rezervor de deșeuri lichide. Pentru a merge la numărul 2, se trage o pârghie, deschizând o trapă care direcționează deșeurile solide direct în coșul de compost.

În compartimentul pentru deșeuri solide, un mic ventilator trage aerul printr-o gaură de admisie și îl scoate printr-un tub de evacuare, menținând compostul uscat și fără mirosuri.

Spre deosebire de o toaletă chimică, nu se trage apa după utilizarea unei toalete cu compost. În schimb, există un braț rotativ cu manivelă care este rotit manual de câteva ori pentru a amesteca deșeurile solide cu compostul.

Poate părea un proces complex, dar nu durează mult mai mult decât utilizarea toaletei de uz casnic și veți fi recunoscător că aveți în ventilator un proces curat și fără chimicale.

Cum se pregătește compostul pentru utilizare

Pregătirea unei toalete cu compost pentru utilizare necesită puțin timp. Din fericire, nu va trebui să fie făcută des. Mușchiul de turbă și substratul de nucă de cocos sunt cele două tipuri de compost cele mai comune. Mușchiul de turbă poate fi achiziționat în saci mari, iar miezul de cocos vine sub formă de cărămizi comprimate. Cărămizile pot fi fărâmițate cu mâna în bucăți mai mici atunci când sunteți gata să le folosiți.

Urmând instrucțiunile care vin cu toaleta, amestecați compostul cu puțină apă distilată până când acesta este umed, dar nu ud. Prea mult lichid poate duce la apariția mucegaiului. Acoperiți apoi fundul rezervorului de compostare cu acest amestec până când se poate ajunge la el cu ajutorul manetei rotative.

Închideți spătarul scaunului pe rezervor și puneți totul înapoi în dubă. Acest proces ar trebui să dureze doar câteva minute.

Cum să aruncați o toaletă de compostare

Datorită separării deșeurilor solide și lichide, nu există canalizare – aruncarea deșeurilor unei toalete de compostare este ușoară. Cu o utilizare regulată, rezervorul de deșeuri solide al unei toalete de compostare poate rezista săptămâni întregi fără a fi aruncat. Rezervorul de lichide va trebui să fie aruncat mai frecvent – la câteva zile.

Rezervorul de deșeuri lichide poate fi îndepărtat cu ușurință și eliberat într-o toaletă obișnuită.

Când vine vorba de aruncarea deșeurilor solide, cel mai bine va fi să scoateți întreaga toaletă din dubă. Zăvoarele care țin scaunul superior de rezervoarele inferioare pot fi desfăcute, iar deșeurile solide pot fi aruncate în orice sac de gunoi și apoi plasate într-un tomberon.

Sfaturi și trucuri pentru toaleta de compostare

Pentru ca toaleta de compostare să dureze mai mult timp între descărcări, evitați să aruncați hârtie igienică în rezervorul de deșeuri. Hârtia igienică vă va umple repede rezervorul! Mulți din cei care călătoresc cu camperul folosesc un coș separat pentru a pune hârtia igienică.

O sticlă cu pulverizator cu un amestec de apă și oțet poate fi folosită pentru a stropi interiorul toaletei după utilizare. Acest lucru va menține în continuare mirosul proaspăt și curat. Oțetul este un dezinfectant natural, iar mirosul se disipează rapid. Unii oameni adaugă chiar și o picătură de uleiuri esențiale în sticla de pulverizare.

Toaletele cu compost sunt ecologice, confortabile și vă vor face călătoria cu camperul mult mai plăcută.

Găsiți mai multe informații despre toaletele compost aici:

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Energia electrică și accesorii pentru călătoria cu autorulota

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857