22.07.2024

Sisteme solare, soluții de gătit alternative

La Camping & Caravanning Sofia, Bulgaria, expoziție organizată de către Camping.bg în 12-13 mai 2018, în parcarea Metro Sofia, am văzut soluții de gătit alternative, fără gaz, fără butelie, fără foc, folosind doar energia solară. Desigur, dacă nu este soare cateva zile, poți face foamea 🙂

Sunt niște aragaze solare din folii de aluminiu, ansamblate sub forma unei antene parabolice care captează lumina solară și o folosește pentru a găti.

Aragazul solar parabol este alcătuit din două părți principale: un suport și un reflector în formă parabolică. Capătul superior al suportului este caroiajul (în acest caz, un inel pentru oală). Capătul inferior al suportului este un trepied așezat pe o suprafață plană și tare.

Vasul alimentar trebuie să rămână continuu pe punctul de focalizare (sau locul de focalizare trebuie să rămână pe vas), pentru a nu întrerupe procesul de încălzire. În acest scop, reflectorul este rotit într-un plan orizontal și vertical, urmând soarele în mișcarea zilnică de la est la vest. Refocalizarea (reorientarea la soare) trebuie făcută aproximativ la fiecare 20 de minute.

Rotirea în plan vertical este realizată de pârghia de comandă, care este montată pe reflectorul din spate.

Dacă soarele este scăzut deasupra orizontului, poziția vasului trebuie ajustată suplimentar prin deplasarea inelului vasului în direcția reflectorului.

Puterea medie pentru toate modelele de aragaz parabol este calculată pentru radiația solară directă de 700 W / m2. Puterea maximă este calculată pentru DSR de 1000 W / m2.

Pentru a vedea toate produsele și caracteristicile acestor aragaze solare, găsiți toate informațiile pe site-ul producătorului bulgar www.hosasolar.bg

Text: RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Aragaze portabile pentru outdoor – pescuit, camping, drumeții

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857