15.01.2025

Un cuplu de australieni au petrecut 3 săptămâni cu autorulota, în România

Un cuplu de australieni au petrecut 3 săptămâni cu autorulota, în România. „Cele mai fantastice experiențe pe care le-am avut în călătoriile mele din întreaga lume, au fost atunci când am explorat locurile în care mi s-a spus să nu merg”

RVTravel.eu l-a descoperit pe Jordan Salisbury Baker, un australian înnebunit după călătorii și dornic să descopere lumea. Ultimul său periplu de acest fel a însemnat o călătorie lungă și demnă de povestit nepoților. Cu ajutorul unui camper Hymer B564, Jordan Salisbury Baker a vizitat 11 țări din Europa! Printre ele și România.

Cum a luat naștere ideea acestei călătorii lungi și ce te-a determinat să adaugi România pe lista țărilor care merită vizitate?

Jordan Salisbury Baker: Suntem un cuplu tânăr, care a călătorit foarte mult în ultimele luni. Am început călătoria noastră, în urmă cu 18 luni, cu rucsaci în spate, într-o vacanță prelungită, în America de Sud. Timp de 4 luni, am vizitat și descoperit: Argentina, Brazilia, Bolivia, Peru, Ecuador și Columbia.

Ulterior, am zburat în Portugalia, în Lisabona, pentru a ne revedea familiile și a petrece cu ei câteva săptămâni. Apoi, am luat un zbor spre Anglia și de acolo a început totul. Se întâmpla în iulie 2017.

Am găsit o autorulotă, un Hymer B564, din 1996 și am început următoarea parte a călătoriei noastre, cea din Europa.

Aveam multe planuri și eram nerăbdători, așa că am pornit la drum și am vizitat pe rând: Scoția, Anglia, Belgia, Elveția, Italia, de unde am luat feribotul și ne-am mutat în Grecia. După Grecia a urmat Turcia, Bulgaria, România, Ungaria și acum, Austria.

Cum ați găsit Romania și ce v-a impresionat cel mai mult în țara noastră, în călătoria cu autorulota?

Am intrat în România traversând Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, cel care leagă România de Bulgaria. Primul român cu care am discutat a fost controlorul de frontieră. Unul dintre cei mai politicoși și mai buni vameși vorbitori de limba engleză, pe care l-am întâlnit în decursul ultimelor 18 luni, la granițele pe care le-am traversat.

Cum ți s-au părut drumurile din România, ai întâmpinat probleme cu autorulota? Ați găsit usor spații de campare?

Primele câteva sute de metri de drum din România au fost teribile. În primă fază, în special din cauza vechimii autorulotei noastre, ne-am gândit că am greșit, atunci când am ales această destinație.

Dar, din fericire, pe parcurs, drumul s-a îmbunătățit foarte mult și am continuat, spre București. Ne-am descurcat foarte bine. Autorulota noastră era bine echipată.

Ce impresie ți-a lăsat Bucureștiul, ție și partenerei tale? Ce obiective turistice ați vizitat și cum v-ați descurcat cu autorulota?

De Bucuresti ne-am îndrăgostit imediat. Gândiți-vă, în România am stat în total, trei săptămâni, dintre care una am petrecut-o în București! Eu și partenera mea, cu care formez un cuplu de cinci ani, suntem atrași de tot ceea ce înseamnă istorie și natură, astfel încât am profitat de frumusețile orașului și de parcurile voastre.

Preferatele noastre au fost Parcul Văcărești, (n.r.: Parcul Rezervația Naturală Văcărești) și Parcul Regele Mihai I (n.r.: Parcul Herăstrău). Ne-au impresionat și muzeele minunate, Muzeul Municipiului București. După părerea noastră, acest muzeu este subevaluat, în special pentru un străin care ar vrea să primească mai multe informații, în limba engleză.

Desigur, ne-a plăcut și zona Orașului Vechi (n.r.: Centrul Vechi), cu viața de acolo și tot ceea ce înseamnă ea, cu Piața Unirii și panorama impresionantă pe care o oferă, spre Palatul de Justiție. Ne-au plăcut oamenii foarte mult.

 După București ce a urmat? În ce alte orașe din România ați călătorit cu autorulota?

În cele din urmă, după o săptămână, am pornit spre Sinaia, pentru a vizita Castelul Peleș. Înainte însă, din cauza unor probleme pe care le-am avut cu autorulota, am fost nevoiți să mergem la un magazin auto-moto Motorhome, din Otopeni pentru a rezolva niște probleme.

Aici, am descoperit niște proprietari fantastici, care ne-au sărit în ajutor, în diagnosticarea unei probleme, pe care o aveam cu pompa de apă, pentru zona de locuit.

În plus, tot ei ne-au oferit și sfaturi minunate despre lucrurile pe care merită să le vizităm, în timpul șederii noastre la voi.

Mai mult, prețurile lor păreau corecte, ceea ce ne-a bucurat. Aceasta a fost una dintre surprizele frumoase, pe care le-am avut în perioada petrecută în România, la care, bineînțeles, s-au adăugat și altele.

Deci ați rezolvat problemele cu pompa de apă și v-ați continuat călătoria cu autorulota?

Da, după Sinaia ne-am îndreptat spre Brașov, unde am petrecut două zile explorând orașul vechi, cu impresionanta Biseric Neagră și toate străduțele lor frumoase. Brașovul este un loc minunat, impresionant și unic. E plin de turiști, iar zona este foarte ofertantă. Sunt multe locuri de campare, de vizitat nu mai spun, iar oamenii sunt ospitalieri și prietenoși. Zona este fantastică!

Din păcate, în Brașov, am avut o experiență mai puțin plăcută cu un mecanic auto. Însă, așa cum am spus și altora, pentru că a fost o experiență singulară, nu putem să spunem că este reprezentativă pentru poporul român. Toți ceilalți au fost săritori și ospitalieri cu noi.

Am continuat să ne îndreptăm spre ruinele Cetății Râșnov și spre celebrul Castel Bran. Am vizitat castelul pitoresc din secolul al XIV-lea și orașul care îl înconjoară.

Noi, în România, avem o vorbă: „Nu există pădure fără uscături”. Sperăm că ați avut și experiențe plăcute.

Da, s-a întâmplat la Bran. Este una dintre preferatele noastre, din toată această călătorie lungă, în care am vizitat cu autorulota 11 țări. Într-o zi, ne-am parcat camper Hymer B564, în parcarea supermarketului local din Bran și ne-am împrietenit cu 5 studenți din Brașov.

Așa am ajuns să fim invitați la cină, la casa bunicii unuia dintre ei, o căsuță din apropiere. Am petrecut împreună cu acest grup întreaga seară. Am băut, am mâncat și am râs până la ziuă. A doua zi, după ce ne-am luat rămas bun, ne-am întors în Brașov și de acolo ne-am propus să mergem la Mănăstirea Rupestră Șinca Veche. Știam că este o veche mănăstire săpată în pereții unei peșteri și eram curioși să o vedem.

În acest moment, am primit veștile bune pe care le așteptam: confirmarea unui nou loc de muncă. Noul meu job va începe în luna iunie, în Olanda, așa că a trebuit să schimbăm itinerariul și să ne scurtăm șederea în România.

Intenționăm însă să ne întoarcem în România, tot cu camperul, ca să vizităm ceea ce aveam în plan și nu am mai apucat: Mănăstirea Voroneț, Cheile Bicazului și Munții Făgăraș, Bucovina și tot nord-estul României.

În plus, una dintre marile mele dorințe este aceea de a reveni în România pentru Transfăgărășan, un drum pe care doresc să conduc. Sperăm însă, ca pentru Transfăgărășan, să avem un vehicul care să ne ofere o experiență de conducere mai bună, față de cea care ne-a dat-o autorulota noastră, o „cărămidă” în mișcare, de 3,5 tone.

Da, Transfăgărășanul este un drum care trebuie făcut. Nu degeaba Jeremy Clarkson, de la Top Gear, a spus despre Transfăgărășan că este „cel mai frumos drum din lume”. Aici s-a încheiat vacanța voastră?

Nu, a continuat cu alte orașe vizitate pe traseu. Am petrecut următoarele câteva zile explorând Sibiul, Alba Iulia, și în cele din urmă, Castelul Corvinilor iar apoi ne-am îndreptat spre Timișoara.

Ce părere aveți despre drumurile din România și cum se circulă pe ele? Sunt potrivite pentru cei care călătoresc cu autorulota?

Ooo!!! Drumul de legătură de la Deva la Timișoara este, fără îndoială, unul dintre cele mai grave drumuri, pe care am mers cu autorulota, în toată călătoria noastră. Am văzut că se construiește o nouă autostradă, sperăm să fie finalizată și dată în folosință, atunci când ne vom întoarce. În rest, călătorind cu autorulota, am putut să descopăr cu adevărat, frumusețile acestei țări și să am tot confortul necesar.

 Ce părere ai despre România, în urma vacanței petrecută aici?

La fel ca multe alte țări din Balcani, România are o reputație nemeritată, lucru care o face să nu se afle pe lista destinațiilor turistice ale străinilor. Păcat!

Cei care aleg să o viziteze vor avea însă, o reală surpriză. Personal, consider că este complet neadevărat tot ceea ce se spune despre România. Dar, depinde de la om la om. Cele mai fantastice experiențe pe care le-am avut în călătoriile mele, din întreaga lume, au fost atunci când am explorat locurile în care mi s-a spus să nu merg!

Mulțumim, Jordan Salisbury Baker!

Mulțumesc și eu, RVTravel.eu. O să ne revedem în curând.

Material în exclsivitate pentru RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Rulota extensililă bazată pe principiul telescopic

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857