29.03.2024

Pinto, fotograful camperist azi împlinește un an de când locuiește full time în camper

În 2016, când am avut un eveniment la Cluj, l-am întâlnit prima dată pe Pinto. Soos Attila, pe numele lui, este atât un fotograf profesionist din Cluj-Napoca cât și un împătimit al camperului.

În 2019 realizam un interviu în Cheila Turzii, chiar la el în „Melc” – așa cum a botezat camperul. Aici este interviul din 2019. În 2020, în timpul lockdown-ului, am stat de vorbă cu Pinto din nou, prin intermediul skype, mai ales că el se izolase în camper la Cheile Turzii. Aici este interviul din 2020.

Pinto are un studio foto profesionist în centrul Clujului, iar azi se împlinește fix un an de când a renunțat să locuiască într-o casă/apartament și a ales să se bucure de viața la camper, în mijlocul naturii, cu iubire de natură, de tot ce este frumos. Îi place să gătească bunătăți, pentru el sau pentru musafirii care-i trec pregul… camperului 🙂

Oricând este o plăcere să mă conversez cu Pinto, un spirit liber, care face ce-i dictează inima. Fotografiile lui Pinto îmi plac, au o aură de mister, Pinto are o abordare personală, profundă, nu urmează clișee. Abordează cu ușurință orice tip de fotografie de la peisaj, la mâncare și nuduri.

Azi am stat de vorbă cu el despre anul pe care îl face azi, full time. 

„Primele fotografii le-am facut pe la 3 ani… Imitând fotografii, acopeream un ochi cu palma și ziceam: „TA”… La 5 ani, jocul meu preferat era cu un Tomahawk. Dupa 30 de ierni nu s-au schimbat mult lucrurile. Am involuat puțin și acum trebuie să folosesc un aparat ca să eternizez lucrurile (mediul) care mă înconjoară. Iar Tomahawk-ul l-am schimbat cu pipa păcii… Nu am câștigat niciodată nici un concurs foto. Poate aveam șanse mai mari dacă participam măcar o data. În cadrul unei ceremonii sacrale (native american) am primit numele „Calul cu pete” – Pinto Horse. Sunt un fotograf nomad din secolul XXI și mă conduce lumina soarelui de noapte (mă las condus de lumina soarelui de noapte – indienii nu au avut cuvânt pentru Lună, așa că îi ziceau: „soarele de noapte” – adică Luna care te ghidează noaptea).

Acasă am învațat respectul și uimirea față de natură. Motto-ul meu este: ”Trăiește astfel încât să nu deranjezi mediul care te înconjoară”. Pictografia este precum călăria. Ești un bun călăreț atunci când nu vrei să dirijezi „câinele mare” (amerindienii nu aveau cuvânt pentru cal, îi spuneau „câinele mare”) ci îi transmiți sentimentele tale astfel încât să te ducă unde vrei, ca și când ar fi propriul tău corp. Înțelege lumina și transmite sentimentele tale! Numai atunci poți să faci ceva de valoare în fotografie, când nu te deranjează aparatura folosită. Calul și călărețul… Lumina și iluminatorul… Călărește lumina!”

Despre anul petrecut full time în camper: „Este o experiență extreordinară, nu mi-a lipsit nimic, dimpotrivă, este cea mai bună alegere pe perioada asta care o traversăm cu pandemia. Exact azi am împlinit un an de când m-am mutat în Melc. Acum pot să confirm că mi-am îndeplinit visul din nou:) E foarte fain, chiar și iarna!”.

Îl puteți urmări pe fotograful Pinto aici.

Credit foto (toate fotografiile sunt protejate): Soos Attila/Pinto

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Demonstrație protest cu autorulotele în favoarea deschiderii locurilor de campare în Germania

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857