În acest weekend am testat un campervan pentru a vedea diferențele/avantajele/dezavantajele autorulotei integrată vs campervan.
Vedem peste tot pe Instagram sau Facebook, tineri cu vanuri la mare, cu placa de surf rezemată de van, sau fotografii din interiorul vanurilor cu peisaje superbe, în locații deosebite. Ne punem întrebarea dacă viața la campervan este așa cum este prezentată în fotografiile de pe rețelele de socializare sau realitatea este cu totul alta? Există și un curent #van conversion, în care mulți își construiesc campervanuri din dube. Am scris aici de un cuplu din Estonia care și-au făcut un campervan cu mai puțin de 1200 €.
Eu călătoresc cu o autorulotă integrată, destul de mare, spațioasă, în care am tot confortul de care am nevoie. Doar că dacă vreau să merg pe drumuri neasfaltate, pot face asta dar cu riscul de a deteriora autorulota, aceasta fiind proiectată pentru drumuri asfaltate.
Am decis să fac un experiment personal, o comparație între doua tipuri de campere: integrat versus campervan. Această comparație este una personală, nu este un review asupra nici unui model de camper. Am vrut doar să văd stilul de viață cu un campervan în comparație cu autorulota integrată.
Așadar am mers să iau pentru un weekend un campervan de la Hymer/Rent-Easy. După instructajul de rigoare, m-am urcat la volan și am ieșit pe șosea. Primul șoc a fost că aveam parbrizul în ochi, la câțiva centimetri de mine; parbrizul de la autorulota integrată este la aproape un metru de mine. M-am simțit în cabina șoferului cam înghesuit, față de integrată, unde de la scaunul șoferului mai sunt circa 30 cm până la ușă. Cu jumatate de oră înainte de a pleca cu campervanul, am coborât din autorulota integrată, iar cu autorulota integrată am facut peste 50.000 de km în aproape patru ani.
Campervanul s-a descurcat de minune în traficul din București, fiind mult mai mic 6,36 metri în comparație cu 7,39 metri autorulota integrată. Am găsit loc de parcare mult mai ușor cu campervanul în București, unde este știută problema cu parcările.
Sâmbătă dimineață am pornit la drum la ora 6:00, pe A3 spre Zărnești – Plaiul Foii. Am rămas plăcut imperesionant de ținuta de drum a campervanului cu motorizare diesel Fiat 2.3 /150 CP. Cu autorulota integrată merg de obicei cu 100 km/h pe autostradă pentru că e mai mare, este mai voluminoasă, în schimb campervanul fiind mai mic mai puțin voluminos, mi-a permis să merg cu 130 km/h fără probleme. Autorulota integrată cred că are în jur de 4 t greutate, față de 3 t, cât are campervanul, ceea ce se simte la condus. Campervanul este mult mai rapid, mult mai agil, mult mai închegat pentru că mobila este pusă direct pe pereții vanului, la campere, fie că sunt integrate sau semiintegrate, pereții sunt adaugați de producătorii de autorulote.
Ajuns la Plaiul Foii, am ieșit în off camping, destul de aproape de șoseaua asfaltată care duce la Cabana Plaiul Foii, și am campat cu vedere spre Piatra Craiului. Mai erau în zonă trei campervanuri, două rulote și câteva corturi în zonă.
Am stat un weekend întreg la campervan și mi-a plăcut ideea de campervan, cu toate că am dat cu capul de câteva ori de spațiul de deasupra postului de șofat. Baia este destul de mică, destul de incomodă ca și dușul. Spațiul în interior este destul de mic pentru două persoane mature, dar cred că pentru tineri este mult mai ok. La campervan, spațiul de sub paturile longitudinale este destul de încăpător, se poate pune o bicicletă dacă se ridică unul din paturi. La autorulota integrată cala este foarte mare.
Eu călătoresc destul de mult și datorită jobului, nu numai în vacanță, iar această variantă de deplasare/cazare cu campervanul este ideală pentru necesitățile mele. Îmi pot face biroul mobil într-un campervan.
Repet, această comparație între autorulota integrată și un campervan este una subiectiva, nu este un review despre campervan.
Concluzii:
- Autorulota integrată: spațioasă, confortabilă, de mers pe autostradă, în campinguri, oferă tot confortul necesar, baie și duș mare, spațioase, înaltă, frigider mare, cala de depozitare foarte mare – încape o motocicletă. Nu este recomandat la ieșiri în off camping, viteză de croazieră recomandată mai mică, costuri mai mari de achiziție/întreținere. Autorulota integrată este foarte bună pentru ieșiri cu familia, pentru concedii mai lungi, când nu ești pe grabă, ai tot confortul cu tine.
- Campervanul: mai mic, mai agil în trafic, se poate ieși din drumuri asfaltate și campa mai ușor pe teren denivelat, mobilierul prins direct pe pereții dubei, zgomote mai mici în interior în timpul condusului, este mai bun pentru drumurile din România. Spațiu din interior destul de mic, spațiu de wc/dușul mic. Campervanul este foarte util pentru persoanele tinere, active, sau pentru persoane care au „biroul mobil”.
Dacă nu luăm în calcul costurile de achiziție/întreținere a celor două variante de campere, scorul este egal 50%-50% pentru mine la stilul de călătorie. Până la urmă important este să îți placă acest gen de călătorie, cu autorulota sau cu campervanul.
Mulțumiri Hymer/Rent-Easy pentru posibilitatea realizării acestui material.
Text: RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania
Foto: Marian Mocanu – fotografie profesională