29.03.2024

Pregatirea autorulotei/rulotei pentru parcarea de iarnă

Pentru că mulți camperiști și rulotiști se pregătesc să încheie sezonul de călătorie cu autorulota, camperul sau rulota, mai jos sunt câteva sfaturi pentru pregatirea autorulotei/rulotei pentru depozitarea pentru iarnă.

Pentru că iarna se apropie și mulți posesori de autorulote și rulote își pun „casele mobile” la staționare peste iarnă, am căutat să aflăm ce operațiuni trebuie făcute pentru pregătirea de depozitare peste iarnă. Așa că am mers și am discutat cu Ionuț Costache de la Corda Campers, firmă care se ocupă cu service pentru vehicule recreaționale.

Vehiculul recreațional, fie el rulota sau autorulota, are nevoie de mai multa grijă decat o locuință fixă. Asta, pe de o parte din cauza materialelor și a tehnologiilor de construcție, iar pe de altă parte pentru că o autorulotă nu va fi încalzită pe timp de iarnă, decât cu foarte mici excepții (foarte puțini își permit un garaj încălzit).

Principala grijă pe timpul iernii este protejarea împotriva înghețului. Caracteristica apei este că la temperatura de îngheț își mărește volumul, ceea ce poate provoca daune foarte costisitoare dispozitivelor și instalațiilor dintr-o (auto)rulotă. Pentru a evita aceste daune, trebuie să ținem cont de un lucru relativ simplu: eliminarea completă a apei din toate aparatele, conductele și rezervoarele dintr-o autorulotă.

„Pentru maxima siguranță este bine să lăsăm în conducte un lichid care nu va îngheța peste iarnă (antigel) și totodată va menține lubrifiate garniturile și mecanismele culisante. În practică, se utilizează diverse soluții antigel, cu diferite proprietăți. Se pot folosi fără probleme soluțiile pentru spalat parbrizul, însa doar acelea preparate special pentru iarnă, rezistente la temperaturile de îngheț din zona unde va ierna autorulota. Noi, la Corda Campers, testeam câteva zile în congelator o mostră din soluția folosită pentru a vedea dacă îngheață sau nu. Nu recomandăm antigelul pentru motoare, din cauza conținutului ridicat de grăsimi, greu de curățat la ieșirea din iarnă.” ne spune Ionuț Costache.

Pregatirea pentru iernare începe cu golirea apei din toate rezervoarele (auto)rulotei: apa curată, apa gri, boiler, rezervoare WC. Apoi se continuă cu conductele sau furtunurile, deschiderea bateriilor de apă pentru golirea completă. Pentru eliminarea ultimei picături de apă din instalație, este recomandat să se folosească aer comprimat de la un compresor. Atenție însă la presiunea folosită, există riscul să se deterioreze instalațiile dacă se folosește presiune mare. Asigurați-vă că toți robineții sunt în poziția deschis la maximum înainte de a introduce aer comprimat în instalație.
Dupa ce ne-am asigurat că am golit toate rezervoarele și conductele, se trece la introducerea soluțiilor anti-îngheț. Nu înainte de închiderea robinețior sau montarea la loc a dopurilor de golire. Un lucru foarte important este deconectarea furtunilor sau conductelor de la boiler și crearea unui bypass pentru a nu introduce lichid anti-îngheț în boiler. După care se va conecta pompa la un recipient cu antigel. Se deschid pe rând toți robineții de apa rece și apă caldă până când va ieși tot aerul din instalație (până va curge doar lichid, fără a “bolborosi”). În mod similar se procedează cu rezervorul de apă curată a WC-ului, unde în loc de apă cu detergent se va adauga lichidul anti-îngheț. Se apasă butonul pompei de apă a WC-ului cu clapeta casetei în poziția închis. Se lasă în vasul WC-ului peste iarnă cca 200-300ml lichid antigel, pentru a menține garniturile lubrifiate, pentru a nu găsi blocată clapeta la primavară.

După ce terminam cu instalațiile de apă, se trece la ferestre, trape, uși. Se curață chederele cu un degresant pe bază de alcool, apoi se gresează cu ulei siliconic. Acesta păstrează piesele din cauciuc moi, flexibile și împiedică lipirea lor pe timpul iernii de trape, ferestre, uși (ușile de acces la portbagaj, sub banchete sau la caseta WC-ului).

Mobilierul e bine să fie lăsat deschis, pentru a permite circulația aerului. Ușile corpurilor suspendate, ale celor de pe pardoseală, dulapuri, sertare deschise și chiar banchete ridicate. O curățenie generală este binevenită. Astfel scăpăm de eventuale mirosuri neplăcute în primavară. Un lucru foarte bun ar fi deschiderea și aerisirea autorulotei/rulotei cel puțin o dată pe lună. Dacă e o zi cu soare, e chiar perfect pentru aceasta operațiune.

Ideal ar fi ca autorulota/rulota să fie parcată sub un acoperiș, într-o zonă bine ventilată. Acoperișul protejează vopseaua și mai ales piesele din material plastic (trape, aerisiri, chedere) de acțiunea razelor solare. De asemenea protejează depunerea zăpezii pe acoperișul rulotei, un alt inamic al acesteia. Zăpada acumulată pe acoperișul rulotei, (care este o suprafață aproape orizontală) poate depași uneori câteva sute de kg. Această presiune va apăsa plafonul rulotei, forțând îmbinarea cu pereții, ceea ce deseori duce la pătrunderea apei în interior. În cazuri exteme, structura autorulotei/rulotei poate fi serios deteriorată de greutatea zăpezii, mai ales la rulote mai vechi, deja slăbite. Este recomandat de urmărit evoluția vremii, iar în caz de ninsoare abundentă trebuie dată zăpada jos de pe autorulotă/rulotă.

Este recomandată protejarea roților și a cuplei (în cazul rulotelor) cu un anticoroziv, foarte util este WD40. Se recomandă slăbirea pe rând a prezoanele sau piulițele roților și ungerea lor cu vaselină.

RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Radu Vatcu – manager Extrem Travel – interiu video

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857