Călătoria cu autorulota ar trebui să se facă în siguranță, nu cum vedem postările pe mediile de socializare sau pe vlogurile românești. Oare ce ar zice Poliția Română dacă ar vedea imaginile de pe aceste vloguri?
Din cauza pandemiei de coronavirus, mulți români au ales să își petreacă vacanțele cu autorulotele, creându-se astfel un fals fenomen de caravaning în România. Acesată emulație este întreținută artificial și de televiziuni sau radiouri unde marea majoritate a realizatorilor și invitaților habar nu au despre fenomenul de caravaning, confundând adesea autorulota cu rulota… Curentul #vanlife, prezent pe toate mediile de socializare, contribuie și el din plin la imaginea artificială a caravaningului, prin imagini stereotipe, idilice, musai cu modele îmbrăcate extrem de sumar și provocator, la marginea mării sau cu munții în background și cu cana de cafea alături. Cunoașteți stereotipul. Din păcate, caravaningul nu este chiar așa.
Drept dovadă, românii care închiriază autorulote, nu știu cum să se comporte civilizat când conduc autorulotele, nu înțeleg camperismul, mediile de socializare și vlogurile (din România) abundă de exemple de turiști români care fac întreceri cu autorulotele pe șosele, nu stau cu mâinile pe volan, rămân împotmoliți prin noroaie sau nisip, merg în zone off road greu accesibile și pentru autoturisme, stau cu picioarele pe geam în timpul mersului, dansează sau se plimbă prin autorulotă în timpul deplasării, merg cu trapele de sus larg deschise pe autostradă, deversează la întâmplare caseta de toaletă, petrec ca la pensiune cu muzica tare – nu țin cont că alături sunt alți camperiști dornici de liniște, etc. Alții au intrat cu mașina pe plaja sălbatică…
Comportamentul tipic de turism la pensiune este adus acum în zona de caravaning ceea ce nu conduce la o percepere corectă și normală a fenomenului și se formează o imagine greșită și iresponsabilă a acestui tip de turism.
Firmele de închirieri ar trebui să informeze clienții și să accentueze problema siguranței în trafic. Am scris anul trecut aici despre „Cât de sigure sunt autorulotele la coliziuni” – video care ar trebui prezentat tuturor clieților – film realizat de Administrația de transport din Suedia (Trafikverket) – să vadă că nu este de joacă și pot fi accidente tragice.
Probema este că unii vloggeri fac asemenea filmări și mulți urmăritori vor crede că așa ceva este normal când conduci o autorulotă, asemenea clipuri formând o imagine greșită, teribilistă. Asta se întîmplă dacă nu avem legislație în domeniu, este o junglă și fiecare face cum îl taie capul. Pînă vor apărea primele accidente cu victime.
Am facut câteva print screen-uri din unele video de pe YouTube. Vă las pe voi să analizați imaginile.
RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania