19.04.2024

Autorulota CARRAVELLO – Official Red Bull Race car

Autorulota celor de la CARRAVELLO l-a susținut pe Toma Coconea la Red Bull X-Alps

Știm, sună destul de necrezut. Aproape că îți imaginezi o autorulota într-o cursă de Formula 1. Nu e chiar așa dar nici departe: în perioada 16-27 iunie, Carravello a fost una dintre mașinile care l-au însoțit pe atletul Toma Coconea în cea mai grea cursă de aventură din lume – Red Bull X-Alps. Este cunoscută astfel deoarece presupune anduranță, perseverență și rezistență (fizică și psihică). Înseamnă parcurgerea, cu parapanta sau la pas, a 1138 km în linie dreaptă, din Salzburg până în Monaco, prin Alpi, în 12 zile. Însă traseul nu este unul predefinit și se ajunge și la parcurgerea unei distanțe chiar și duble pentru a bifa toate cele 13 „turning points” marcate.

Sursa: redbullx-alps.com

Spunem că nu este un traseu predefinit deoarece zborul cu parapanta nu este unul ce poate fi planificat 100%: acesta depinde de condițiile meteo (vânt, ploaie și chiar ninsoare), de nori, de altitudine și de relief. În egală măsura, mersul pe jos sau alergarea depind și acestea de pante, de condițiile terenului (ghețari de urcat sau ocolit), de oboseala și de condiția fizică. Dacă în acest cocktail se mai adaugă și experiența, strategia și capacitatea de a prevedea, veți întelege de ce Toma a încheiat cursa înregistrând 2030.78 km parcurși în 11 zile. Au fost zile precum ziua 5 în care a mers și a alergat 66 km. Poate e greu de imaginat însă aceasta înseamnă distanța de la București la Ploiești.  Mai jos puteți vedea traseul lui – marcat cu gri –  comparativ cu traseul în linie dreaptă – pentru mai multe detalii, puteti acesa www.redbullx-alps.comși, la sectiunea Live Tracking, puteți vedea chiar și 3D.

Am făcut această introducere lungă deoarece mulți dintre noi nu știm cine este Toma Coconea. Așadar, românul Toma Coconea, scrie istorie de 18 ani la Red Bull X-Alps, fiind singurul sportiv care a participat la toate edițiile (se organizează din 2 în 2 ani). Legenda Toma Coconea sau „omul care urcă muntele mai repede ca telescaunul” (după cum este supranumit de descopera.ro) sau Romanian Running Machine, a ajuns să dețină astfel de titulaturi din dragoste pentru natură, munte, drumeții. Născut în Petroșani, jud. Hunedoara, munții Parâng i-au fost decorul copilăriei și tot acolo a descoperit și magia zborului. Pionier al zborului cu parapanta în România, a dus acest sport la un nou nivel de performanță atunci când, în 2003, Red Bull a anunțat organizarea X-Alps și l-a selectat pe Toma ca participant. Apropo de selecție, procesul este unul îndelung analizat de o comisie multidisciplinară care ia în considerare aspecte diverse precum nivelul de pregătire fizică, experiența, abilitațile de rezistență în condiții extreme (inclusiv din punct de vedere psihologic). Astfel, chiar și la ediția din 2019, Toma a fost printre cei 32 de participanți selectați.

În calitate de veteran și dublu vicecampion, Toma Coconea este o inspirație pentru toți participanții acestei competiții. La vârsta de 44 de ani, a reușit să încheie cursa de anul acesta pe locul 11. Însă fiecare participare este o victorie și un motiv de mândrie! Toma este singurul român capabil să participe și să câștige o astfel de competiție. Și atunci când concurează, el ESTE România!

„Noi, CARRAVELLO, credem cu tărie în puterea muncii și performanței rezultate din pasiune. Dacă aveți puțin timp la dispoziție să urmăriți interviul pe care unul dintre fondatori l-a acordat VANgabond.eu, veți vedea că la baza creării Carravello a stat tot pasiunea. Inconștienți poate, dar ghidați de nebunia și entuziasmul care doar din pasiune pot izvora. Atunci când l-am cunoscut pe Toma Coconea, am văzut în el aceeași nebunie frumoasă care te face să muți munții. Și Toma chiar îi mută cu voința, puterea și perseverența de care dă dovadă.”

Sursa: Toma Coconea’s Facebook Page

„A venit momentul să recunoaștem rușinati că nici noi nu întelegeam amploarea acestei curse și cât efort presupune, atunci când l-am cunoscut pe Toma. Ulterior, încercam să ne imaginăm un om care, dupa 60 km parcurși pe jos și poate înca 100 km zburați, în condiții extreme, să fie nevoit să se spele la lighean și să doarmă într-un sac de dormit, pe jos, într-un cort, la temperaturi cu minus. (Cursa presupune ca în fiecare seara la 22:30, indiferent unde se află, concurenții se opresc și se odihnesc). Toma povestește că acela era momentul în care începeau ședințele de planificare a strategiei pentru ziua care urma iar doar aproape de ora 1 ajungea să poată să se relaxeze cu un duș și respectiv să doarmă. Majoritatea dintre noi, nici nu ne putem imagina la ce nivel de oboseală se poate ajunge și câtă nevoie este de organizare astfel încât nici o secunda să nu se piardă.”

Astfel, faptul că dușul, patul, masa și echipa au putut să îl aștepte pe Toma oriunde alegea sau trebuia să se oprească în fiecare seară, a fost un ajutor de neimaginat atât în ceea ce privește eficientizarea timpului dar și în ceea ce privește comoditatea – atât de necesară refacerii fizice minime.

Sursa: Toma Coconea’s Facebook Page

Carravello a fost partenerul de drum, aventură și relaxare a lui Toma Coconea și se poate afirma, fără falsă modestie, că au contribuit la performanța lui fiindu-i „acasă” timp de 30 zile și dându-i aripi.

Sursa: echipa foto Toma Coconea + interventie artistica echipa Carravello

CARRAVELLO – O caravana de visuri implinite

Poate vă interesează să vedeți și articolul: www.rvtravel.eu/natura-ce-facem-cu-ea

https://www.rvtravel.eu/plaja-cap-midia-o-plaja-linistita-departe-de-vacarmul-litoralului/

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857