20.04.2024

De sâmbătă, telefonul poate lăsa șoferii fără permis

De sâmbătă, 12 octombrie 2019 intră în vigoare actul normativ apărut în luna august a acestui an cu privire ca folosirea telefonului mobil în timpul condusului.

Ordonanța de Guvern nr. 11/2019 vizează modificarea modului în care șoferii pot utiliza telefonul mobil când conduc un autoturism.

“În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video” este prevăzut în OG nr. 11/2019.

Scopul acestor modificări ale codului rutier, este reducerea numărului de accidente cauzate de conducătorii auto care folosesc telefoanele în timpul condusului. Au fost foarte multe accidente soldate cu morți și răniți, datorate faptului că șoferii vorbeau la telefon sau făceau live pe facebook.

Începând de sâmbătă, 12 octombrie, ținerea în mână sau folosirea, în orice mod, a telefonului mobil în timpul conducerii unui autovehicul se sancționează cu amendă între 870 și 1160 lei și aplicarea unui număr de 4 puncte penalizare.

Se poate folosi totuși telefonul mobil în timpul conducerii mașinii, dar cu condiția ca acesta să fie conectat la bluetooth-ul mașinii, iar în cad ca autovehiculul nu este prevăzut cu acest dispozitiv, telefonul poate fi folosit cu cască de tip „mâini libere”.

Sursa: https://www.avocatnet.ro

Text: RVTravel.eu – travel | motorhome | Romania

Ghidul autorulotistului începător – câteva informații și sfaturi utile

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857