12.06.2024

Rabla – programul prima (și ultima) rulotă

Am un văr care a jucat la rulotă, în Anglia și a câștigat premiul cel mic, dar tot a fost bun și-ăla. Așa m-am hotărât să-mi iau și eu o rulotă, să-mi surâdă și mie norocul. La prima prezentare mi-am luat o ușă peste ochi, din neatenție și am fost fericit: uite baftă chioară, 50% s-a împlinit, baftă mai trebuie!

Știam că vreau o rulotă englezească, aflasem de la vărul că sunt mai bune. Vărul n-are rulotă, nu se pricepe, dar dă cu părerea-n om, c-așa-i frumos, să ajuți, chiar dacă nu te pricepi.

Am găsit una marfă prima: adusă personal din Anglia, înmatriculată, aragaz, duș, spații de depozitare, două paturi, chicinetă model american. La fața locului, am constatat că datele erau puțin diferite, avea chicineta-n spațiul de depozitare, patul în duș și era înmatriculată-n aragaz.

A doua era și mai bună, scria clar că e impecabilă. M-am dus acolo și am constatat că impecabil era doar prețul.

În fine, a treia a fost cu noroc, am luat-o la preț bun și avea tot ce-mi dorisem eu. Cedasem prea ușor ispitei englezești, tot marfa nemțească e mai bună! Era impecabil construită. Trainic. Nemțește. Vintage, așa. Dar era, practic, indestructibilă, urmele timpului nu se vedeau. Am prins-o de mașină și am plecat la plimbare. Am fost fericitul posesor, vreo 48 de ore, cât am putut-o folosi. Am fost blocat pe stradă de cea mai mare grămadă de vehicule de poliție, armată și ce-or mai fi fost, deși clar nu depășisem viteza.

La procesul-verbal pe care l-a întocmit un domn polițist, am aflat câte ceva despre rulote și vi le împărtășesc:

  • Niciodată nu cumperi rulotă cu mitralieră montată pe capotă
  • Nu e voie să aibă șenile
  • Nu poți cumpăra o astfel de rulotă decât dacă ești colecționar autorizat
  • Pe stingător e de rău augur să fie imprimat un cap de mort
  • Ăla din tablou nu era Charlie Chaplin
  • Dacă tot îți cumperi așa o rulotă nemțească, șterge dracului svastika de pe ea!

Lasă. Când ies de aici, în câțiva ani, îmi cumpăr una olandeză. Am pus ochii pe una, e a unui cuplu de studenți cuminți. Are jardiniere la ferestre și cultivă o plantă din care-și fac țigări. Doamne, cum se mai bucură când fumează! Vreau să încerc și eu tutun din ăsta olandez, stai să ies de-aici…

Text: Răzvan Drăgoi

Istoria (ușor romanțată) a rulotei

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857