05.12.2023

Istoria (ușor romanțată) a rulotei

La început rulota era forestier umanoidă, fiind, la rigoare, un coș de nuiele pus pe spate la un biet om ai cărui părinți fuseseră lipsiți de posibilitate, în toate sensurile. Apoi a evoluat sub formă de roabă de lemn, fără roți, că nu avusese nimeni timp să le inventeze. Moaamăăă, dar și când s-a inventat roata! Acum, roata de piatră a roabei făcea un melodios tranc-tranc, nu clasicul hodoronc-tronc, de pe vremea când n-avea așa-ceva. Pe urmă s-a inventat cea mai veche formă continuă de rulotă, carul cu boi, chestie care i-a plăcut așa mult omenirii, încât azi toți boii au un car.

Căruța, soția carului, era o rulotă cu tracțiune animală care de multe ori servea drept casă mobilă. Când cercetătorii britanici aflați prin căruțe au constatat că, în anumite condiții, se produce combinarea vectorială a atomilor de hidrogen și oxigen, în condiții specifice de presiune și catalizator, cu alte cuvinte, că plouă, ninge, chestii de-astea s-a născut coviltirul.

Coviltirul a dus la călătorii mai sigure, la înflorirea comerțului și la mărirea populației, căci și anume ce Doamne iartă-mă era să faci sub coviltir, dacă mergeai vreo câteva luni din punctul A în punctul B, hâțânat de mârțoagă? Și nici măcar nu era bine marcat punctul B. Bine, nici punctul G nu e cine știe ce marcat deci să nu fim cârcotași!

Apoi a apărut automobilul.

Automobilul este un mobil automat. Rulota devenise o necesitate în țările dezvoltate, pentru că acolo intrau doar câțiva inși într-o mașină, nu tot satul, ca la noi. De exemplu, un cetățean a fost oprit fiindcă ar fi călătorit însoțit de Popeasca, comuna sa natală. Rulota a fost o binefacere pentru masochiștii cărora nu le era suficient să stea cu familia acasă, mai voiau să o ia și în călătorii.

Urmează să vedem rulota zburătoare, teleportabilă, startreckă etc. Dar, până atunci, s-a inventat în România a mai tare rulotă din toate, aia invizibilă: Hai, care cumperi neferoasă, neamule?

Text: Răzvan Drăgoi

Solar grill, o soluție alternativă pentru gătit în camping

Susține și tu proiectul independent RVTravel printr-o donație PayPal sau direct prin Revolut la nr. de telefon 0746 840 857